Страници

Шоколадов кейк с круши



Този сладкиш също е вариант на портокаловият сладкиш. Тази есен в какво ли не го интерпретирах:), обаче консистенцията му е много подходяща за сладкиши с плодове и ядки.
Ето и другите му интерпретации:
Портокалов кейк в шоколадова прегръдка
Кейк със смокини и ядки
Кейк със сливи, орехи и стафиди

А днес предлагам сладкиш с круши, визията, на който е вдъхновена от известният сладкиш с круши. Има го както в български, така и в чуждестранни блогове, навсякъде е различен по състав, но като визия си приличат.
Крушите може да се поставят цели в сладкиша, може да са на половинки или резени, също така може и да са на дъното на сладкиша и да направите обърнат сладкиш. Изобщо вариантите са много, както може да се убедите в интернет.

Аз ще посоча един линк към неустоимият сладкиш на Драго"Вкусни моменти", защото неговото предложение е много оригинално, различно и вкусно!

Ето и моето предложение:




Продукти:
125 гр. краве масло
1 ч.ч. кафява захар (може и бяла)
2 яйца
50 гр. натурален шоколад 70%
1 шушулка ванилия
1 1/2 ч.ч. брашно
2 с.л. какао
1 ч.л. Бакпулвер
около 5 с.л. айран

лешници

3 круши
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
1 ванилия
пръчка канела
2 с.л. Амарето






Приготвяне:
Обелете крушите, внимателно изрежете в долната част и почистете семенниците.
Сложете водата, пръчицата канела и захарта в съд на котлон да загряват и когато заврат добавете ванилията, Амаретото и внимателно пуснете крушите. Оставете ги да се варят 10 минути на средна степен. Извадете ги и ги отцедете.

Разбийте маслото със захарта. Добавете яйцата едно по едно, като добавяте следващото след като предишното се е усвоило добре.
Разтопете шоколада в микровълнова за общо 90 сек. на макс, като отваряте на всеки 30 сек. и разбърквате.
Изчакайте за 1 минута да се охлади малко и го добавете към яйчната смес. Разбъркайте добре, добавете ванилията.
Започнете да добавяте от пресятото с бакпулвер и какао брашно, като разбивате непрекъснато. Може да редувате мляко и брашно. След като сте добавили млякото и брашното добавете натрошените лешници.


Намаслете и набрашнете продълговата форма за кекс.
Изсипете сместа в нея и "забодете" крушите.
Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около един час. Аз пека на долна скара , тъй като сладкиша е висок, за да не изгори. Извадете сладкиша и го оставете да се охлади в тавата.
Поръсете с пудра захар и разтопен шоколад.







Сладка сряда на всички!:)

21 коментара:

  1. Чудесен е, Кате!
    Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
  2. Отдавна е в списъка ми, Катюшка. Подсещаш ме, че сега му е времето. Твоят изглежда страхотно! Днес отивам на "лов" за круши :)
    Поздрави и прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  3. Ммм, Кате, представям си само как е ухаело докато си го пекла, направо започвам да слюнкоотделям. Чудесни снимки. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Ой,мале!И конячето си наляла,и сладкиша е сервиран,тръгвам,чакай ме,Кате!
    Много ,много сочен и много,много красив!
    Прегръдка и хубава сряда,сладуранке!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, прекрасен кекс с чудесна комбинация от вкусове! Любим сладкиш у дома - и този на Драго, и моя интерпретация с обикновен кекс, колко такива сме изяли, нямат бройка.....Моя съвет е сл.път да напълниш крушите - аз ги пълня със сушени плодове и ядки, ти можеш да измислиш нещо друго, така става още по-вкусно и ефектно!
    http://colourmagicp.blogspot.com/2013/03/blog-post.html
    И поздрави на всички готини австрийци, които питат за мен!
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  6. Отличен сладкиш, изкусително представяне!
    Обичам много комбинацията шоколад и круши, Кате, а с попски най-ми харесва. :) Не съм го правила този още тази есен и си е за отбелязване, понеже ни е любим, но има време. И както ти е казала Мария, поиграй си още няколко пъти с направата му, всеки път ще е различно и все вкусно - аз предлагам вариант на нейната идея за пълнеж + сирене/крема/или синьо - получава се наистина уникално като вкус, един вид интерпретация на онзи вишнев кекс на Дианка от "Опитайте!", който мина почти през доста блогове :)
    Поздрави и хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
  7. Определено е отличен. И вкус, и аромат, и визия, че и приятна компания... После не знам как ще ни изгониш, Кате. :)
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Много добра комбинация-круши и шоколад...
    Поздрави,Кате!

    ОтговорИзтриване
  9. mm, Кате, знаеш как да ни изкушиш. Мн обичам крушови сладкиши и никога не съм правила. Май това ще пробвам за мъфински вариант.

    ОтговорИзтриване
  10. Е, какво по-хубаво от това .....круши и шоколад:)! И красиво и вкусно, Кате! Тук е все така!
    Целувки, Бонбон!

    ОтговорИзтриване
  11. О, Кате, това е разкошно просто! Тичам за круши!

    ОтговорИзтриване
  12. Катееее ... разкошно изкушение :)
    Прегръдка и усмихната вечер ... и сладка :)

    ОтговорИзтриване
  13. Страхотен е, Катенце! Прегръдки и хубав финал на седмицата!

    ОтговорИзтриване
  14. Това кейкче много ще ми хареса, правила съм нещо подобно и сега се сетих колко е вкусно! Прекрасно изглежда! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  15. Ohh Candy tomo nota este pastel es realmente irresistible buena combinación,abrazos.

    ОтговорИзтриване
  16. Много красиво, ароматно и изкушаващо предложение, Кате,
    разкошна комбинация на круши с хубав шоколад, лешници с канела и масло...
    Сърдечни поздрави, хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  17. Страхотна комбинация круши,лешници и шоколад.Чудесен кейк ,много апетитен, сочен и примамлив!Хубав ден ти желая,Катенце!

    ОтговорИзтриване
  18. Неустоима е комбинацията на круши и шоколад, Кате! :)

    ОтговорИзтриване
  19. Е, ама ти представяш едно след друго страхотни изкушения.
    Как да не въздъхне с копнеж по този сладкиш гладният човек !
    Много е хубав и комбинацията между продуктите ми харесва.
    Хубава вечер и очаквам следващото ти предложение.

    ОтговорИзтриване
  20. О, на Драго сладкишът с круши и вино съм го приготвяла. Неустоим е!
    Но и твоят изглежда страхотно и със сигурност е с превъзходен вкус. Като гледам само използваните продукти и се размечтавам за парченце.

    ОтговорИзтриване