Страници

Браунис с червени боровинки


Показвала съм няколко рецепти за този известен сладкиш. Общото между тях е, че използвам една и съща рецепта, като декорирам по различен начин, понякога пък вместо кафява, използвам бяла захар, разнообразявам и с ароматите и с формите:).

Браунис с мандарини
Браунис сърца
Браунис с малини

Този път промяната е, че включих самите плодове при печенето и се получи наистина вкусно. Съчетанието на плодове, кафява захар и шоколад, определено е отлична комбинация. Със сигурност ще пробвам и с други плодове по този начин, а сега представям рецептата за:



Браунис с червени боровинки


Продукти:
90 гр натурален шоколад 70%
90 гр краве масло

2 яйца
120 гр кафява захар
1/2 пакетче ванилена захар
70 гр брашно
щипка сол

червени боровинки, около 3-4 с.л.


Приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса.
Намажете квадратна или правоъгълна тава с олио и застелете хартия за печене на дъното. Моята тава е квадратна с размер: 24x24 см.
Ако използвате по-малка тава ще станат по-високи.

Нарежете шоколада на ситно и маслото на парченца.
Сложете ги в тенджерка на котлон на слаба степен да се разтопят. Отстранете от котлона.

В купа разбийте яйцата със кафявата захар и ванилената захар. Разбивайте докато станат на гъст крем.
Добавете шоколадовата смес към яйчната на тънка струйка и разбърквайте с дървена лъжица.
Добавете пресятото със солта брашно на няколко пъти, като разбърквате с дървена лъжица и внимавате обема да не спада.
Изсипете сместа в тавата и отгоре поръсете с боровинки.
Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна.


* Моят сладкиш се изпече за около 10 минути.
Ако е по-висок, може да са необходими до 20 минути.
При всички случаи проверете след 10 минути с дървена клечка дали се е изпекъл: забодете клечката в средата на сладкиша и я извадете, ако по нея няма трохи и следи, значи е готов. Не го препичайте, защото ще стане сух!
Извадете от фурната и оставете сладкиша да се охлади в тавата, след което извадете и нарежете на квадрати.
Ако ви останат боровинки, може да направите вкусен боровинков сос, аз приготвих моят с гелфикса на Др Йоткер за конфитюри и сладка.






Сладко от червени боровинки

Продукти, за едно бурканче:
125 гр. боровинки
1 непълна ч.л. гелфикс Др. Йоткер 1:1
125 гр. захар

Приготвяне:
Изсипете 1 ч.л. фикс и 1 ч.л. захар върху боровинките и разбъркайте.
Поставете на котлон, на силна степен, докато започне да бълбука. Оттеглете от котлона и добавете останалата захар. Разбъркайте, поставете отново на котлона и варете точно 1 минута, при непрекъснато разбъркване. Отстранете от котлона и поднесете с нарязаният сладкиш.

*Ако правите с по-голямо количество плодове, спазвайте инструкциите от опаковката.



10 коментара:

  1. Много хубаво, ароматно и красиво предложение, Кате,
    чудесни са разходката и другите ти есенни вдъхновения.
    Благодаря, сърдечни поздрави, слънчев и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Искам едно голямо парче с кафето!!! Прекрасна неделя, Кате! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ама вие май сте се наговорили с Дианка и ни изкушавате в неделя с подобни лакомства...
    Кате, приказно е, страшно много ми допада!
    Приказен да бъде и денят ти. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ох, че хубаво, да наистина сте се наговорили, изкушаващо вкусно е ! Прекрасно изглежда! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  5. Много вкусно и ароматно предложение поднасяш Катенце.Много ми допада и сладкото от боровинки.Прекрасна Неделя ти желая бонбонче!

    ОтговорИзтриване
  6. 彡♡♡♫° ·.
    Que doçura!!! Saboroso e bonito também!!!
    Bom domingo! Bom fim de semana!
    Beijinhos.
    ¸.•°♡♡♫° ·.

    ОтговорИзтриване
  7. Вкусно и красиво е у Катето...,както всеки път:)!

    ОтговорИзтриване
  8. Много красиви снимки, но това изкушение в чинийката е повече от вкусно, нали?? Едно парче и за мен, моля! ;) Неустоимо! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Много красиво и вкусно! Обожавам брауниз и с боровинки ми се струва неустоим!

    ОтговорИзтриване
  10. Обичам брауниз, но не съм приготвяла. Твоето предложение изглежда страхотно :)

    ОтговорИзтриване