Страници

Строцапрете със зеленчуци и Грана Падано и късче адриатическа красота


Харесвам вкусът на средиземноморската кухня - морски изкушения, изобилие от екзотични зеленчуци и плодове, зехтин, паста, пици и т.н. Да си призная с пастата не съм правила кой знае колко експерименти, но определено се очертава период, в който ще се развихря на тази тема.





Импровизациите, вариантите и съчетанията на вкусове при изпълнение на рецептите са безброй. Основата е паста оттам нататък, въпрос на налични продукти и вкусови предпочитания.
Ето и моето предложение, като отново казвам, че може да се импровизира с продуктите - различни зеленчуци, сосове и сирена.


Строцапрете със зеленчуци и Грана Падано


Продукти:
за 2 порции

125 гр Паста Строцапрете
1/2 патладжан
зехтин
няколко розички карфиол
3-4 скилидки чесън
1-2 филийки сухар
сирене Grana Padano
*Boom..ba dell Amore






Приготвяне:
Сварете пастата според указанията на опаковката. Моята паста сложих във вряща подсолена вода и сварих за 11 минути.
След като пастата се свари я отцедете добре от водата, изплакнете със студена вода и полейте с малко зехтин. Разбъркайте и оставете настрана, докато приготвите останалите продукти.
Карфиола накъсайте на розички и го сварете във вряща подсолена вода, докато омекне, но не прекалено. Отцедете от водата и подсушете.
Нарежете патладжана на лентички и посолете. Оставете да престои за десетина минути, отцедете от горчивият сок.
Загрейте в тиган малко зехтин и добавете скилидките чесън, без да ги белите.
Разбъркайте и добавете патладжана. Гответе докато патладжана стане леко златист, като разбърквате от време на време.
Добавете карфиола, накъсан на малки розички и трохите от сухара.
Разбъркайте и гответе докато карфиола се оцвети в златисто.
Изсипете пастата в чиния, отгоре изсипете зеленчуците, една лъжичка от Boom..ba dell Amore и поръсете с нарязаното сирене.


*Boom..ba dell Amore e с интересен вкус, смес от няколко зеленчука: люти чушки, патладжан, артишок, манатарки в зехтин и бял винен оцет.





За да подсиля вкусът на ястието ще включа и малко снимки в духа на Средиземноморието и Адриатика: огромни палми, китни маслинови горички, опияняващи олеандри и интересна архитектура, едно малко късче от магичната Италия.






















































11 коментара:

  1. Ех, Кате, ама и вкусно, и красиво, и отново на път! Как да не ми е хубаво тук, благодаря ти за частицата Средиземноморие. :) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотни емоции, поражда тази красота. Съчетание между камък, растителност, кактуси и синьо небе...
    А пастата звучи супер вкусно!

    ОтговорИзтриване
  3. Бих хапнала и аз:)...много вкусна паста, Бонбон!
    Където и да си била в Италия, знам, че си останала възхитена! Чудесни снимки!
    Прегръдка, Катюш и добре дошла! :*

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, от преди час отворих на това странно име и като погледна заглавието ме гложди любопитството какво е това /strozzapreti
    А то какво било. ама много вкусно изглежда!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, невероятна публикация и рецептата. И аз много обичам разни морски теми...Не съм ходила до Италия, но по снимките мога да усетя духа на това приказно място. Огромно синьо небе, уж е едно, но навсякъде е различно...Всичките тези керамични съдове придават още по-голяма роматика на цялата атмосфера.
    Благодаря. че споделяш с нас тази красота.
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудех се това име какво е, но рецептата изглежда мног вкусна.

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  7. Леле,Кате,къде ги намери тези страхотни цикаси,напълниха ми очите!Разкажи повече в коя част на Италия си била?
    Пастата е страхотна,особено щом е Барила и приготвена от майстор като теб!
    Това всъщност е шпецле,което отдавна се каня да опитаме,но все още не сме.Ето кой се явява подстрекател :)
    Прегръдка с пожелание за прекрасна последна сесмица от лятото!

    ОтговорИзтриване
  8. Много вкусна рецепта си приготвила, Кате. И на мен ми се доходи в Италия...
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  9. Толко сложно ми се видя името, а то рецептата лесна и вкусна :) Чудесно предложение, Кате и добре, че си сложила тези красиви снимки за гарнитура. Пак си разходила крачета :) И още много приказни местенца ти пожелавам. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Прелестно е за мен усещането както винаги в страничките на блога ти Кате, увличаща разходка и невероятно вкусна рецепта с любимата ми паста :) Комплименти!

    ОтговорИзтриване
  11. Ох, че вкусно, такава паста не съм пробвала, страшно интересна рецепта, много бих искала да пробвам, благодаря за разходката! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване