Страници

Плодова салата с чиa


Чиaта е сравнително нов продукт на българският пазар. И тук изниква въпроса какво да правим с нея? Ами, всичко:))) просто я добавяте към която и да е рецепта за сладкиши, салата зеленчукови и плодови, питки и т.н.
Има желираща способност и може да се приготви като пудинг. Ако я добавяте към салати, може да поръсите директно 1 с.л. към порцията, но имайте предвид, че ако не е накисната предварително може да раздразни корема, затова ако за пръв път пробвате чиa, първо накиснете семенцата в плодов сок или вода и когато поемат течността, вече може да ги консумирате. В моята салата чиaта не е накисната.
Следващите рецепти, в които мисля да я включа са кексчета, американски палачинки, пудинг, засега:)


Плодова салата с чиa

Продукти:
плодове по избор (суити, банан, мандарина, киви)
1 с.л. чия ( може и предварително накисната в плодов сок)
1 с.л. мед



Приготвяне:
Нарежете всички плодове в купа, полейте ги с меда и ги поръсете със семената чиa.


*Безспорно полезните качества на чиата са много, поради това е смятана за супер храна, но задължително трябва да се вземат под внимание и противопоказанията:
Семената от чия могат да причинят алергични реакции. При редовен прием, да се има предвид, че те разреждат кръвта. Семената могат да причинят рязко понижаване на кръвното налягане, да доведат до подуване и газове, което се дължи на богатството на фибри. Съществува препоръчителна доза от 1-2 ч.л. семенца. Най-добре е да са накиснати, за да не дразнят корема. Чиата има свосйтвото да абсорбира течности, за това е задължително по време на консумирането ѝ приемането на повече такива. Задължително ако не сте приемали чиа досега, се посъветвайте с лекар, или пробвайте с малко количество. За деца мисля че консумирането на чия е непрепоръчително. Повече информация може да прочетете в специализирани сайтове.


4 коментара:

  1. Такива плодови салати правя често с различни плодове, но с чия още не съм пробвала.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Много нежно и вкусно :)
    Да вземеш да ме научиш как да си надписвам и аз така снимките Кате :)
    Много ми харесва!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна е Кате.И аз правя подобни десерти.Чията покълва чудесно и може да се използва не само накисната, но и покълнала.Така семената стават по - меки и лесно се котсумират.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване