Страници
Коледен пост ден 21 : Веге Манджурски топки със сос
vegetable Manchurian е ястие от индо-китайската кухня, състоящо се от зеленчукови топчета в сос със сотирани зеленчуци.
Топчетата, както и сосът могат да бъдат разнообразени с други зеленчуци и добавки. Доста рецепти разгледах, за да разбера технологията на приготвяне и тя е първо да се изпържат топчетата, след което да се направи сосът и да се съчетаят. Друго, което ми направи впечатление е, че в някои от рецептите зеленчуците предварително се сваряват, в други - не. Аз прецених, че единствено картофът ще сваря, между другото него реших да добавя, за да помогне за спояване на сместа. Важно нещо при приготвянето на топчетата е сместа да е суха, а не водниста, за целта аз я прецедих през марля, като сокът който се отдели добавих по-късно в сосът.
Както вече споменах може да добавите още зеленчуци и подправки. Интересно за мен беше зелето, тъй като във всички рецепти фигурира като съставка, го добавих и аз, което обаче се оказа много вкусно в тези кюфтенца.
Сосът, който направих е сходен на сосът за тиквичките, които показах на скоро, но не е толкова концентриран.
Ето как приготвих ястието аз:
Продукти:
за топчетата:
1/4 от малка зелка
1 голям морков
1 сварен картоф
1/2 тиквичка
1/2 глава лук
черен пипер
1 с.л. бяло брашно
1 с.л. царевично брашно
сол
олио, за пържене
за соса:
1/2 глава лук
1 скилидка чесън
1 тънък резен джинджифил
2 с.л. уок сос
1 с.л. оризов оцет
1 ч.л. тъмен балсамико
300 мл топла вода + сока от зеленчуците
1 ч.л. натурална вегета
черен пипер
2 ч.л. картофено нишесте, може и натурално или брашно/
Приготвяне:
За топчетата:
Нарежете всички зеленчуци и ги поставете в блендер. Пасирайте ги, докато се получат ситни частички/ не ги правете на пюре!/.
Добавете брашното / бялото и царевичното/ и разбъркайте хубаво сместа.
Поставете всичко в тензух или марля и хубаво изцедете. Отделеният сок запазете.
Оформете топчета, /хубаво ги притискайте/ с големина на орех и ги оставете да престоят в стаята за 20-30 минути.
Загрейте олио в тиган и пуснете 1 топче, за да видите как се пържи, обърнето го от всички страни.
Съветът ми е да пържите не повече от 5-6 топчета на веднъж.
Готовите топчета извадете върху домакинска хартия да се отцедят.
Направете соса:
Загрейте малко олио в дълбок тиган Цептер. Може да използвате и друг с дебело дъно или пък тефлонов.
Добавете ситно нарязаните лук, чесън и джинджифил.
Гответе до омекване на зеленчуците и залейте с топлата вода и сока от зеленчуците. Добавете вегетата, черният пипер, уок соса, оризовият и балсамов оцет. Оставете сосът да заври и добавете разтвореното в малко вода картофено нишесте.
Разбъркайте и оставете да се вари, за 2-3 минути. Добавете внимателно зеленчуковите топчета и изключете котлона. Оставете така за 1-2 минути.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Кате, толкова е вкусно, че съжалих, че не постя- толкова интересни идеи показа. Като чета са минали цели 21 дни. Кога мина това време, не знам! Остават ти половината :) следващия път като реша да постя, ще имам доста идеи, благодарение на теб!
ОтговорИзтриванеПрекрасен петъчен ден!
И аз се присъединявам към мнението на Габи....Всичките ти постни рецепти са чудесни,а и самата идея да ги събереш е представиш е достойна за уважение...Тази година пропуснахме постите,но много добре знам как се мисли за разнообразяването на менюто по време на постите...,та приеми искрената ми благодарност и адмирации ,Кате!
ОтговорИзтриванеЛек пост!Прегръдки:)
Не съм голям почитател на индийската кухня , Катя.В нея се използват твърде много подправки и повечето от ястията са пържени.Приготвените от теб топчета ми харесаха и сигурно могат да се поднесат и така, без да се пържат заляти с приготвения сос.
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятни почивни, празнични дни !
Много ми хареса рецептата, а и както обичам да опитвам нови вкусове няма да мине без проба. Благодаря за споделеното, Кате! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеТолкова апетитно изглеждат тези топки, че направо ми потекоха лигите и това, че не постя не ми пречи да ги пробвам. Поздрави за прекрасната рецепта и хубав петъчен следобед :)
ОтговорИзтриванеКате, поредното прекрасно предложение! Ама направо разцъфва постната храна на трапезата ти. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Мнооого апетитни топчета,Кате,страхотна идея!Дори и без сос пак мога да си ги бодвам с удоволствие,прелест!Прегръдка и хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеКате, отново интересно и много вкусно ястие! Непременно ще опитам!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубави почивни дни!
Кате, неизчерпаем извор на идеи си с това постене! Невероятно предложение!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Каквото и да сготвиш миличака, изглежда по най-изкусителния и изискан начин, няма значение от кой край на света е рецептата, какви продукти си използвала, все едно!
ОтговорИзтриванеРазкошна си, а ястието ти е превъзходно и по нищо не му личи, че е постно и нищо не му липсва, за да бъде звездата на трапезата!
Прегръдки, Кате!
Кате, напоследък и аз се запалих по индийската кухня и приготвих няколко наистина вкусни ястия. Този сос и въобще цялото ястие е неустоимо. Поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеКате, много хубава рецепта. Впечатлена съм и обезателно ще я приготвя това ястие.
ОтговорИзтриване