понеделник, 18 април 2016 г.

Торта Династия, на Йоли


Харесвам доста торти, но като че ли най-любими са ми по-богатите, като например тази. Рецептата е на Йоли - "Вкусно с Йоли", не съм променяла нещо съществено по нея, с изключение на количеството на някои от продуктите, според наличностите в момента и пропуснах лимоновите аромати. Запазвам я така, както аз я направих, но оригиналната рецепта е при Йоли:). Благодаря!



Блат:
*за голямата правоъгълна тава на фурната
Продукти:
9 белтъка
15 пълни с.л. захар
1 пакетче ванилена захар
4 с.л. брашно
200 гр смлени орехови ядки

Приготвяне:
Фурната се загрява на 180 градуса. Аз пека без вентилатор.
Белтъците се разбиват с миксер със захарта и ванилената захар на твърд сняг.
Постепенно се добавят брашното и орехите, като се бърка внимателно с дървена шпатула.
Тавата се застила с хартия за печене и сместа се изсипва, заглажда се равномерно.
Пече се в предварително загрятата фурна на 180 градуса за около 20- 25 минути - до леко покафеняване на блата.
Изважда се и се оставя да се охлади. Блата е леко лепкав, така, че при отстраняването му от хартията за печене може да се помага с нож.



Крем:
Продукти:
1 л прясно мляко
10 с.л. захар
8 с.л. с връх брашно
9 жълтъка
1 пак.ванилена захар

250 гр меко краве масло
100 гр пудра захар

200 гр разтопен шоколад


Приготвяне:
В тенджера се разбъркват брашното, захарта и ванилената захар.
Добавят се жълтъците и малко от прясното мляко. Разбиват се до хомогенност с телена бъркалка. Налива се останалото прясно мляко, разбърква се и се оставя на котлон да заври. Вари се на средна степен, при непрекъснато разбъркване, за да не залепне. Когато се сгъсти се отстранява от котлона и се оставя да се охлади.

Охладеният крем се разделя на две. В едната част се добавя разтопеният шоколад и се разбива с миксер добре.
В другата част се добавя кравето масло (нарязано на парченца ) с пудрата захар и се разбива с миксер.


Подреждане на тортата:
Блатът може да се изреже на 3 правоъгълни ленти, на 4 квадратни парчета или на 3 кръга ( като при това нарязване има остатъчни парчета за нетърпеливи дегустатори:).
В чиния за торта се подрежда блат - жълт крем - шоколадов крем и отново. Така, докато материалът свърши:))))
Тортата се декорира по желание, аз я покрих небрежно с шоколадовият крем, от него направих с шприц малки цветчета, върху които поставих лешници. В средата подредих бадеми и филирани бадеми.



3 коментара:

  1. Красота! Браво, Кате! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Тортата съм я правиля много отдавна,но вкуса не се забравя.Кате,добре сте се засладили....

    ОтговорИзтриване