Рецептата е класическа за козунак със заквасена сметана и любимата ни шоколадова плънка, с тази разлика, че добавих пюре от моркови. Тук искам да вмъкна едно малко уточнение, относно това как се раждат импровизациите.
Основните рецепти, или както аз обичам да ги наричам "базови" са рецептите, които служат като основа. Те могат да бъдат променяни. Това става като заменяме или добавяме различни продукти. Когато правим тесто, независимо питка или козунак, можем да импровизираме като заменим част от сухата съставка - брашно с друга - например какао (няма как да заменим цялото количество брашно с какао, брашно от рожков;), можем да използваме друг тип брашно и съответно да заменим част от течните съставки с други като например прясното мляко със сметана, пюрета, ядково мляко; мазнината също може да бъде различна: масло, зехтин, авокадово олио, слънчогледово, от тиквени семки и т.н.
По този начин са създадени и козунаците с картофи, тиква и т.н. Тук ще дам линкове към съвсем топлото предложение на Роси и то стъпка по стъпка със сладък картоф, както и към Козунаците на Вени с тиква, които имах удоволствието да направи за гостуването си в моят блог. Другото, което разнообразява рецептите е различната визия, декорация и т.н.
Така и аз реших да направя един експеримент с моркови. Може би не съм първият човек на когото е хрумнало, нито пък последният:), но мога да ви кажа, че се получи един много вкусен козунак. Искам да помоля ако някой е правил такъв да сподели в линк под публикацията, защото наистина нямам спомен да съм виждала. Проверих в интернет, но излизат само козунаци със сок от моркови, но не и с пюре.
Между другото се двоумях дали да не използвам пюре от ябълки, но морковите надделяха. Декорирах се морковени цветчета, приготвени по бързата процедура:) чрез изсушаване, но при Мина може да погледнете ако желаете съвсем да изпипате нещата.
Козунак с моркови
Продукти:
*За кръгъл козунак, дълбока тава с диаметър 24 см.
около 700 гр брашно
7 гр суха мая (1 пакетче)
150 гр пудра захар
1/2 ч.л. сол
3 големи яйца
1 пакетче ванилена захар Др. Йоткер
150 гр заквасена сметана
150 мл топло ( не горещо) прясно мляко
3 бр средно големи моркова
30 мл разтопено краве масло
30 мл зехтин
олио и брашно за намазване на формата
За глазиране:
1 яйце
За поръсване:
2 с.л. филирани бадеми
2 с.л. захар
Плънка:
150 гр смлени на едро орехи
200 мл прясно мляко
около 30 гр какао
80 гр захар
1 пакетче ванилова Бурбонска захар
1 пакетче захар с аромат на ром
За декорация:
1 морков
Приготвяне:
Морковите се остъргват и сваряват по възможност на пара, охлаждат се и се пасират. (Ако са варени във вода, то се отцеждат добре). Към тях се добавят топлото мляко и сметаната. Разбъркват се добре, до хомогенност.
Яйцата и ванилената захар се разбиват с вилица в купа.
В голяма купа се пресяват брашното и пудрата захар, добавят се маята и солта. Разбърква се. Прави се "кладенче" в средата на брашнената смес, и в него се изсипват яйчената и млечната смес.
Замесва се меко тесто, (с приставките на миксера за тесто), докато започне да се отделя от стените на купата. (При необходимост може да се добави още малко брашно). Изважда се на леко набрашнена повърхност, премесва се леко и се оформя на топка. Поставя се в купа, поръсена с брашно.
Покрива се с кърпа и се оставя за 30 минути на топло да втаса.
Разтопеното масло се разбърква със зехтина. Ако сместа е гореща, се охлажда до стайна Т.
Тестото се изважда от купата и към него на етапи се добавя от мазнината лъжица по лъжица, като се меси при всяко добавяне на мазнина. Оформя се на топка и се поставя в набрашнена купа.
Покрива се с прозрачно фолио и леко одеало или кърпа и се оставя на топло да втаса до удвояване на обема.
За плънката на козунака всички продукти се смесват и се варят на бавен огън, като се разбъркват от време на време, докато сместа се сгъсти. Оставя се да се охлади.
Формата за печене се намаслява и поръсва с брашно.
Тестото се разделя на 3 части, всяка се разточва на кора с дебелина около 6-7 мм. Върху всяка кора се нанася от плънката и се завива на руло.
Трите рула се сплитат на плитка, която след това се завива в кръг.
Покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса за около 30-40 минути.
Фурната се загрява на 180 градуса.
Козунака се намазва с разбитото с вилица яйце и се поръсва с филирани бадеми и захар.
Пече се на скара поставена ниско във фурната , за да не е близко до горния нагревател. Пече се до златисто за около 40 минути, проверява се с дървена клечка, при забождане в козунака, ако не полепне нищо по нея, значи е готов.
Изважда се и се поставя на решетка да се охлади. След това може да се съхранява в плик или кърпа.
За декорацията морковът се остъргва и нарязва на тънки филийки, от които с формички за сладки се изрязват цветчета. Подреждат се върху хартия за печене и се поставят във фурна на 100 градуса докато изсъхнат.
Сладки приказки си това, Бонбон! :)
ОтговорИзтриванеМного изкушаващи снимки, Кате! Прекрасен козунак, разкошни лалета и чудесен подарък! Споделени и усмихнати дни!
ОтговорИзтриванеПрекрасни кадри, рецепта и настроение от снимките ти, Кате!Сърдечни поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеЧестита Цветница, Кате,
ОтговорИзтриванечудесен подарък и впечатляващ козунак, разкошни снимки...
мога да потвърдя за страхотния вкус от моркова:)
Много комплименти за теб,
цялата ти нова серия рецепти са едно пролетно празнично вдъхновение и удоволствие за сетивата!