четвъртък, 22 септември 2016 г.

Кулинарно с даровете на есента


Есен е...
Ароматно, вкусно, цветно и красиво ще бъде на трапезите ни, домовете ни ще се изпълнят с уют, а природата ще започне да рисува най-колоритните си и неповторими картини.
С пожелания за много вдъхновения, цветност и пъстрота през новият сезон! Топла и благодатна есен!


Печена тиква с подправки

Продукти:
1 бр малка тиква цигулка
черен пипер
кимион
джинджифил на прах
сол
зехтин
2-3 глави сварено червено цвекло
ядки


Приготвяне:
Тиквата се измива и нарязва на медальони с дебелина 1-2 см.
Подреждат се в тава.
Върху всеки медальон се налива 1 ч.л. зехтин и се поръсва по една щипка от всяка от подправките и солта.
Отстрани внимателно се налива вода, около 5 мм ниво.
Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност.
Цвеклото се нарязва на шайби и се поднася заедно с тиквата, ядки и зехтин.


Печена тиква със сушени плодове и ядки
Продукти:
1 бр тиква цигулка, Хокайдо или друга
100 гр захар
1 ч.л. канела
сушени плодове по избор
лешници, орехи или други ядки


Приготвяне:
Канелата се разбърква със захарта. Тиквата се измива и почиства от семките и се нарязва на големи парчета. Във всяко се поръсва от захарта, добавят се ядки и плодове. Подреждат се в тава, налива се малко вода и се пече до готовност в предварително загрята на 200 градуса фурна. В началото може да се покрие с алуминиево фолио.


Печени ябълки с плодове и ядки
4 бр. ябълки
100 гр захар
1 ч.л. канела
сушени плодове по избор
лешници, орехи или други ядки


Приготвяне:
Канелата се разбърква със захарта. Ябълките се измиват, отрязват се капачета и се издълбават от семките. Във всяка се поръсва от захарта, добавят се ядки и плодове, слагат се капачетата. Подреждат се в тава, налива се малко вода и се пекат до готовност в предварително загрята на 200 градуса фурна. В началото може да се покрият с алуминиево фолио.


2 коментара:

  1. Чудни вкусотийки ;) Почвам скоро и аз да пека!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    чудесни рецепти с тиква.Особено ми хареса първият вариант с цвеклото и някои нетрадиционни за тиква подправки.Но и другите рецепти редовно приготвям - чак до края на зимата - имаме много ябълки и тикви.Чудни предложения - вкусни и стилно предктавени.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване