Страници

Враца, Врачански балкан и пещера Леденика


Врачански балкан е красив природен парк, обхващащ Врачанската планина и Лакатнишките скали. С богата растителност, флора и фауна със защитени видове, огромни гори, пещери, извори, реки и водопади. На територията на парка има и много паметници на културата.
Ние посетихме град Враца и района наоколо, пещера Леденика, Скалния мост край с. Лиляче и Увеселителния парк "Приказката". 

Враца

Враца е град с богата история, разположен в Северозападна България, в подножието на Врачанския Балкан в непосредствена близост до живописния пролом Вратцата.
От центъра се разкрива живописна гледка към планината. 



В близост до централния площад се намира Куртпашова кула. Датира от 17 в. , но се предполага, че основите ѝ са положени през 14 в. Издига се на височина 11м. 


Кулата на Мешчиите
Предполага се, че е построена през 17 век. В края на 19 век е трансформирана в часовникова кула. Висока е 13,4 метра  и е разположена близо до сградата на кметството.



Етнографско-възрожденският комплекс "Софроний Врачански"
Комплексът се състои от три типични възрожденски архитектурни сгради и две обществени сгради.

Възрожденското училище


Възрожденските къщи








Увеселителен парк "Приказката"

Парка разполага със съоръжения, както за  развлекателни игри, така и сериозни състезателни предизвикателства със силови елементи за деца и възрастни. Обособени са места за отдих, изградени са съоръжения за игри - боулинг, мини голф, стрелба с лък и въздушно оръжие, точен шут, езда на пони, пейнтбол, алпийска стена , алпийска градина и бънджи-махало, писта за АТВ, лудо колело. В парка има музей на старите занаяти и малко езеро. При изграждането на парка е запазена естествената природа. 













Пещера Леденика


Името на пещерата идва от образуващата се украса в пещерата през зимата.
В миналото е използвана като хладилник, овчари са съхранявали млякото вътре.
Пещерата е дълга около 300 м и в нея са обособени 10 зали. Най-голямата от тях е концертната, в нея ежегодно се провеждат подземни пещерни концерти. 
Входа на пещерата е толкова малък, че по нищо не загатва какво се крие зад него. 













Някога пещерата е била пълна с вода, която постепенно е изчезнала. Единствено е останало това малко езеро. 


Врачански балкан, скалите прохода "Вратцата"




Скалния мост -

 край с. Лиляче и с. Чирен


2 коментара:

  1. Ооо, Бонбон, това е следващата ми спирка;) Част от местата вече посетихме, друга съм планирала. Приказката и моста съм подминала от бързане, но ще поправя грешката;)))
    мерси за тази разходка!

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, последната снимка...искам там, скоро!

    ОтговорИзтриване