Дата на обновяване: 30.06.2019 г.
Днес ще плаваме по река Дунав и ще се почерпим с един невероятен сладкиш, който е популярен в Германия и Австрия. Представлява кейк с вишни, маслен крем, шоколадова глазура и блат, които при печенето се смесват, при което се образуват шарки, подобни на вълни. Отгоре се набраздява с вилица, също имитирайки вълни.
По принцип се прави в правоъгълна форма, но първият път когато го направих, използвах кръгла форма с падащ борд. Впоследствие го правих в правоъгълна и квадратна форма. Като цяло се придържам към рецептата, като това което промених е глазурата, тъй като съдържа яйца. Първият път го правих с маргарин, но след това този вариант отпадна и го приготвям само с масло. Сладкиша може да се направи и с череши.
Дунавски вълни/ Donauwelle
Продукти:
кейк:
200 гр краве масло, меко
200 гр захар
5 яйца
1 ч.л. бурбонска ванилова захар
300 гр. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
5 с.л. какао на прах
1-2 ч.ч. вишни
*царевично нишесте за овалване на вишните
крем:
500 мл прясно мляко
100 гр кафява захар (може и бяла)
50 гр ванилов пудинг на прах
200 гр краве масло
Шоколадова глазура: адаптирано от:тук.
150 гр шоколад по избор, подходящ за топене
150 гр краве масло
5 с.л. прясно мляко
3 с.л. захар
Приготвяне:
Вишните се почистват от костилките. Аз използвах безопасна игла.
Маслото се нарязва на малки кубчета и се разбива с миксер със захарта и ваниловата захар на пухкав крем.
Добавят се яйцата, едно по едно, разбиването продължава, като всяко следващо яйце се добавя след като предходното се е усвоило напълно от сместа.
Брашното се пресява с бакпулвера и се добавя постепенно към сместа, като се разбърква с дървена лъжица или приставки на миксер за тесто.
Тава се застила с хартия за печене, а стените се мажат много леко с масло. Тази смес е достатъчна за кръгла форма с размер 20-24 см или правоъгълна с размер: 17x26 см.
Изсипва се 1/2 от сместа.
Към другата смес се добавя пресято какао и се разбърква. За по-лесно усвояване може какаото първо да се разбърка с малко количество от сместа, докато се усвои и след това да се добави към останалата смес.
Кафявата смес се разпределя върху бялата и се заравнява.
Вишните се овалват в натурално нишесте, или пък се оставят така. Аз ги овалях в нишесте, както стафиди, за козунак.
Подреждат се върху сместа съвсем произволно. Леко се натискат, за да потънат в сместа, като част от тях остава да се вижда.
Сладкиша се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 30 минути.
Проверява се с дървена клечка.
Изважда се и се оставя да се охлади за около 10 минути във формата, след което се оставя до пълно охлаждане върху решетка.
Крем:
Млякото със захарта се изсипват в тенджерка и се оставят на котлон да заврат.
Пудинга се разтваря в малко мляко и се добавя към млякото. Разбърква се, връща се на котлона и се вари за около 1-2 минути, да се сгъсти.
Отстранява се от котлона и се оставя да се охлади напълно, като отгоре се покрива със стреч фолио, за да не хваща коричка.
Маслото се разбива с миксер.
Постепенно се добавя лъжица по лъжица от маслото към пудинга и се бърка с телена бъркалка или миксер на слаба степен.
Крема се нанася върху кейка и се заравнява.
Глазура:
Шоколада се начупва на малки парчета, маслото се нарязва на малки кубчета. Всички продукти за глазурата се изсипват в тенджерка и се оставят на слаб котлон да загреят, без да завират, докато се разтопи шоколада.
Разбърква се до еднородност.
Сместа се изсипва в друг съд и се прибира в хладилник да се охлади и стегне за 10-15 минути. Нанася се върху кейка, с помощта на вилица се набраздява, имитирайки вълни.
Сладкиша се прибира и съхранява в хладилник. При сервиране се нарязва на правоъгълни парчета.
Страхотно изглежда този сладкиш! И колко сочен е само!
ОтговорИзтриванеРазрезът много ми хареса:)
Хубава седмица и на теб:)
Наистина се получи добре и на вид и на вкус. Поздрави!
ИзтриванеПрекрасна и много вкусна нова седмица и за теб, Кате! Сладкишът е класика! :)
ОтговорИзтриванеЕви, благодаря!:)
ИзтриванеПрекрасен и ефектен сладкиш!
ОтговорИзтриванеПоздравления,Кате!
Желая ти успешна нова седмица!
Благодаря ти, Мирче!
ИзтриванеЩом е за идеята,нека поплуваме и по Дунав!
ОтговорИзтриванеМного ефектен сладкиш Кате!И вкусно изглежда!
Ох и какви снимки самооо...аз изчезвам !
Ползотворна нова седмица!Прегръдки от мен!
Поглеждам още веднъж и изчезвам :):)
Добре дошла на борда:):):)
ИзтриванеРазкошен сладкиш-браво,Кате!Много ефектен и шоколадов...
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Мерси, Живе! Преди малко погледнах и твоето изкушение:)
ИзтриванеСтрахотен!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеБонбонче,тези дунавски вълни ако ги подбарам ще останат само трохички:))
ОтговорИзтриванеСтрахотен сладкиш невероятна изработка!
Прегръщам те силно!
Зиче, усмивка такава:):):) Де да можех така и с питките да се справям:):):)
ИзтриванеАх, преглъщам яко с тези твои вълни....изкусителни са!
ОтговорИзтриванеСпорна седмица!
Мария, радвам се, че ти харесва:)
ИзтриванеКате, този твой сладкиш е така добре придружен от слънчевите снимки, че не знам, на кое да се радвам по-напред! А с идеята за почистването на костилките с безопасна определено ме спечели :) Прегръдки!
ОтговорИзтриванеИдеята е на старото поколение, аз само я приложих:):):). Все забравям да си купя машинка за костилки, може би защото ми се налага 1-2 пъти годишно:).
ИзтриванеВишни, кремче, шоколадова глазура, все любими мои неща!
ОтговорИзтриванеКате, веднага ме спечели този сладкиш :))
Много хубави дунавски снимки!
Поздрави и пожелания за хубава нова седмица!
Ели, да ти кажа като го гледам, пак ми се дояде:):):). Наистина е страхотен!
ИзтриванеMNOG ORİGİNALEN SLADKİŞ,NO AZ NE VİJDAM RESEPTATA.
ОтговорИзтриванеAAAAA,DOYDE .
ОтговорИзтриване:)
ИзтриванеКате, много интересен сладкиш! Жалко че тук няма вишни. Дали ще стане с череши? А тази магия с безопасната игла напараво ме уби, много идейно!
ОтговорИзтриванеПрекрасна седмица ти желая!
Кате, класически сладкиш, а ти със завидно майсторство си го направила перфектен! И чудесни снимки!
ИзтриванеБубу, не виждам защо да не стане и с череши:). Това с безопасната го знам от баба:).
ИзтриванеБети, благодаря за оценката! Поздрави!
ИзтриванеЕй, като измъкнеш някоя рецепта -бомба да се облизва човек като те посети :) ! Много ,много хубав сладкиш ,Кате ! Комплименти ! И какви хубави вълнички са се получили :) ...браво отново :* !
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица и голяма прегръдка ,мила !
Хи-хи, аз измъквам, а ти?! Де да можехме да разменяме...
ИзтриванеБонбонче, накара ме да си попътувам край живописния бряг
ОтговорИзтриванена Дунав край
китни къщички, красива растителност....
и едни безумно вкусни пастички....
Размечтах се!
Чудесно си ги направила!
Прегръдки и усмихната седмица!
Дани, благодаря за милия коментар:)Приятна вечер!
ИзтриванеНевероятен сладкиш, Кате! Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Зори! Поздрави!
ИзтриванеБонбон, а аз се канех да не ям сладкиши през седмицата....
ОтговорИзтриванеМай само ще си се каня и ще си стоя дебела- изглежда фантастично, а по описанието е твърде вероятно това да е новия ми фаворит сред сладкишите;))))
Прекрасен е!
Хубава седмица на теб на вълните!!!
Мъхче, страшен е просто, всеки, който го пробва каза, че е голяма вкусотия! Пробвай го, непременно!
ИзтриванеПрекрасен сладкиш, Кате! Много сполучлив, а вълните са перфектни!
ОтговорИзтриванеУ нас е един от любимите сладкиши, които не съм правила от мноооого, много отдавна. :)
Поздрави и една прекрасна нова седмица от мен!
Вени, със сигурност при теб ще е в автентичния си вид:). Все пак друго си е от мястото на събитието:) Благодаря за оценката:)
ИзтриванеТолкова отдавна им се каня на тия "вълни", а така като си го описала е много добре, защото изглежда по-просто отколкото си мислех! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЛесен е, просто изисква малко повече време, иначе нищо сложно. Глазурата може да е всякаква, може дори и само шоколад, пак ще е вкусно.
ИзтриванеМного ефектен слдкиш, Катя! Ще се пробва непремрнно, само да се докопам до череши, че от този дужд, не можсхме да хапмем четеши този сезон.
ОтговорИзтриванеНаистина с черешките голям проблем тази година, дано намериш, че си заслужава да се пробва. Не знам дали няма да стане с плодове от компот.
ИзтриванеСтрахотен сладкиш, страхотни вълни! Чувала съм само за "Дунавски вълни",но никога не съм яла,даже и виждала. Много свеж сладкиш и най-важното видът му отговаря на името. С удоволствие бих го приготвила!
ОтговорИзтриванеЛека и усмихната седмица!
Наистина е лек, много вкусен и лесен. Изисква малко повече време, заради крема, глазурата и престоя в хладилника, но иначе пък е лесен. Поздрави, Нинче!
ИзтриванеКате,с теб и Живето този уикенд сме били на подобна дунавска вълна.
ОтговорИзтриванеВеликолепен е и шарката е станала удивително!
СТрахотни снимки отново!
Хубава седмица!
Роси, много е готино като ни обхване една вълна, даже ми е интересно понякога дори и почти еднакви рецепти като покажем:):):) Голям купон става!
ИзтриванеТака ме грабна с този сладкиш, че ще ходя да търся и аз череши! Стра-хо-тен! А магията с безопасната игла направо ме остави без думи! Браво за изпълнението и страхотние снимки!
ОтговорИзтриванеБезопасната игла е класика в жанра с черешите:):):)
ИзтриванеЧудесен ти се е получил, Кате!
ОтговорИзтриванеАма много скиториш :)) Поздрави на Дунава от мен :)
Аз поне си признавам, пък ти си криеш снимчиците и от време на време загатнеш с някоя пътечка:)
ИзтриванеИ аз да се включа с поздравления, Кате -
ОтговорИзтриванепрекрасен сладкиш, който изглежда страхотно в твое изпълнение!
Неустоимо го представяш,
сърдечни поздрави и пожелания за слънчеви дни, Диана
Благодаря ти, Дианка! Прегръдки и от мен!
ИзтриванеUn pastel de lujo me encanta ,el corte está perfecto para mi con un café,abrazos y abrazos.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Росита! Идеален е за кафе:)! Поздрави!
ИзтриванеНевероятно сочен сладкиш, Кате!
ОтговорИзтриванеПредставям си и колко е вкусен с тази шоколадова глазура, нали си падам по шоколада :))
ПП: търся свинското с манго сега, че попаднах на него, а то виж къде се натресох :))
candy,истински дунавски вълни-и сладкиш и снимки уникални!
ОтговорИзтриванеКате, вълните изглеждат страхотно, а за сладкиша да не говорим! :) Отдавна се каня да пробвам тази рецепта, но твоят вариант ме довърши :)
ОтговорИзтриванеРазкошество!
ОтговорИзтриване