Страници

Дунавски вълни

Дата на публикуване: 04.06.2012 г.
Дата на обновяване: 30.06.2019 г.


Днес ще плаваме по река Дунав и ще се почерпим с един невероятен сладкиш, който е популярен в Германия и Австрия. Представлява кейк с вишни, маслен крем, шоколадова глазура и блат, които при печенето се смесват, при което се образуват шарки, подобни на вълни. Отгоре се набраздява с вилица, също имитирайки вълни.
По принцип се прави в правоъгълна форма, но първият път когато го направих, използвах кръгла форма с падащ борд. Впоследствие го правих в правоъгълна и квадратна форма. Като цяло се придържам към рецептата, като това което промених е глазурата, тъй като съдържа яйца. Първият път го правих с маргарин, но след това този вариант отпадна и го приготвям само с масло. Сладкиша може да се направи и с череши.




Дунавски вълни/ Donauwelle



Продукти:
кейк:
200 гр краве масло, меко
200 гр захар
5 яйца
1 ч.л. бурбонска ванилова захар
300 гр. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер

5 с.л. какао на прах
1-2 ч.ч. вишни
*царевично нишесте за овалване на вишните

крем:
500 мл прясно мляко
100 гр кафява захар (може и бяла)
50 гр ванилов пудинг на прах
200 гр краве масло

Шоколадова глазура: адаптирано от:тук.
150 гр шоколад по избор, подходящ за топене
150 гр краве масло
5 с.л. прясно мляко
3 с.л. захар




Приготвяне:
Вишните се почистват от костилките. Аз използвах безопасна игла.



Маслото се нарязва на малки кубчета и се разбива с миксер със захарта и ваниловата захар на пухкав крем.
Добавят се яйцата, едно по едно, разбиването продължава, като всяко следващо яйце се добавя след като предходното се е усвоило напълно от сместа.
Брашното се пресява с бакпулвера и се добавя постепенно към сместа, като се разбърква с дървена лъжица или приставки на миксер за тесто.


Тава се застила с хартия за печене, а стените се мажат много леко с масло. Тази смес е достатъчна за кръгла форма с размер 20-24 см или правоъгълна с размер: 17x26 см.

Изсипва се 1/2 от сместа.


Към другата смес се добавя пресято какао и се разбърква. За по-лесно усвояване може какаото първо да се разбърка с малко количество от сместа, докато се усвои и след това да се добави към останалата смес.
Кафявата смес се разпределя върху бялата и се заравнява.



Вишните се овалват в натурално нишесте, или пък се оставят така. Аз ги овалях в нишесте, както стафиди, за козунак.
Подреждат се върху сместа съвсем произволно. Леко се натискат, за да потънат в сместа, като част от тях остава да се вижда.


Сладкиша се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 30 минути.
Проверява се с дървена клечка.
Изважда се и се оставя да се охлади за около 10 минути във формата, след което се оставя до пълно охлаждане върху решетка.


Крем:
Млякото със захарта се изсипват в тенджерка и се оставят на котлон да заврат.
Пудинга се разтваря в малко мляко и се добавя към млякото. Разбърква се, връща се на котлона и се вари за около 1-2 минути, да се сгъсти.
Отстранява се от котлона и се оставя да се охлади напълно, като отгоре се покрива със стреч фолио, за да не хваща коричка.
Маслото се разбива с миксер.
Постепенно се добавя лъжица по лъжица от маслото към пудинга и се бърка с телена бъркалка или миксер на слаба степен.
Крема се нанася върху кейка и се заравнява.


Глазура:
Шоколада се начупва на малки парчета, маслото се нарязва на малки кубчета. Всички продукти за глазурата се изсипват в тенджерка и се оставят на слаб котлон да загреят, без да завират, докато се разтопи шоколада.
Разбърква се до еднородност.
Сместа се изсипва в друг съд и се прибира в хладилник да се охлади и стегне за 10-15 минути. Нанася се върху кейка, с помощта на вилица се набраздява, имитирайки вълни.


Сладкиша се прибира и съхранява в хладилник. При сервиране се нарязва на правоъгълни парчета.









57 коментара:

  1. Страхотно изглежда този сладкиш! И колко сочен е само!
    Разрезът много ми хареса:)

    Хубава седмица и на теб:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина се получи добре и на вид и на вкус. Поздрави!

      Изтриване
  2. Прекрасна и много вкусна нова седмица и за теб, Кате! Сладкишът е класика! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасен и ефектен сладкиш!
    Поздравления,Кате!
    Желая ти успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Щом е за идеята,нека поплуваме и по Дунав!
    Много ефектен сладкиш Кате!И вкусно изглежда!
    Ох и какви снимки самооо...аз изчезвам !
    Ползотворна нова седмица!Прегръдки от мен!
    Поглеждам още веднъж и изчезвам :):)

    ОтговорИзтриване
  5. Разкошен сладкиш-браво,Кате!Много ефектен и шоколадов...
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Живе! Преди малко погледнах и твоето изкушение:)

      Изтриване
  6. Бонбонче,тези дунавски вълни ако ги подбарам ще останат само трохички:))
    Страхотен сладкиш невероятна изработка!
    Прегръщам те силно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зиче, усмивка такава:):):) Де да можех така и с питките да се справям:):):)

      Изтриване
  7. Ах, преглъщам яко с тези твои вълни....изкусителни са!
    Спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, този твой сладкиш е така добре придружен от слънчевите снимки, че не знам, на кое да се радвам по-напред! А с идеята за почистването на костилките с безопасна определено ме спечели :) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Идеята е на старото поколение, аз само я приложих:):):). Все забравям да си купя машинка за костилки, може би защото ми се налага 1-2 пъти годишно:).

      Изтриване
  9. Вишни, кремче, шоколадова глазура, все любими мои неща!
    Кате, веднага ме спечели този сладкиш :))
    Много хубави дунавски снимки!
    Поздрави и пожелания за хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, да ти кажа като го гледам, пак ми се дояде:):):). Наистина е страхотен!

      Изтриване
  10. MNOG ORİGİNALEN SLADKİŞ,NO AZ NE VİJDAM RESEPTATA.

    ОтговорИзтриване
  11. Кате, много интересен сладкиш! Жалко че тук няма вишни. Дали ще стане с череши? А тази магия с безопасната игла напараво ме уби, много идейно!
    Прекрасна седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, класически сладкиш, а ти със завидно майсторство си го направила перфектен! И чудесни снимки!

      Изтриване
    2. Бубу, не виждам защо да не стане и с череши:). Това с безопасната го знам от баба:).

      Изтриване
    3. Бети, благодаря за оценката! Поздрави!

      Изтриване
  12. Ей, като измъкнеш някоя рецепта -бомба да се облизва човек като те посети :) ! Много ,много хубав сладкиш ,Кате ! Комплименти ! И какви хубави вълнички са се получили :) ...браво отново :* !
    Хубава нова седмица и голяма прегръдка ,мила !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хи-хи, аз измъквам, а ти?! Де да можехме да разменяме...

      Изтриване
  13. Бонбонче, накара ме да си попътувам край живописния бряг
    на Дунав край
    китни къщички, красива растителност....
    и едни безумно вкусни пастички....
    Размечтах се!
    Чудесно си ги направила!
    Прегръдки и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря за милия коментар:)Приятна вечер!

      Изтриване
  14. Невероятен сладкиш, Кате! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  15. Бонбон, а аз се канех да не ям сладкиши през седмицата....
    Май само ще си се каня и ще си стоя дебела- изглежда фантастично, а по описанието е твърде вероятно това да е новия ми фаворит сред сладкишите;))))
    Прекрасен е!
    Хубава седмица на теб на вълните!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, страшен е просто, всеки, който го пробва каза, че е голяма вкусотия! Пробвай го, непременно!

      Изтриване
  16. Прекрасен сладкиш, Кате! Много сполучлив, а вълните са перфектни!
    У нас е един от любимите сладкиши, които не съм правила от мноооого, много отдавна. :)

    Поздрави и една прекрасна нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вени, със сигурност при теб ще е в автентичния си вид:). Все пак друго си е от мястото на събитието:) Благодаря за оценката:)

      Изтриване
  17. Толкова отдавна им се каня на тия "вълни", а така като си го описала е много добре, защото изглежда по-просто отколкото си мислех! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лесен е, просто изисква малко повече време, иначе нищо сложно. Глазурата може да е всякаква, може дори и само шоколад, пак ще е вкусно.

      Изтриване
  18. Много ефектен слдкиш, Катя! Ще се пробва непремрнно, само да се докопам до череши, че от този дужд, не можсхме да хапмем четеши този сезон.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина с черешките голям проблем тази година, дано намериш, че си заслужава да се пробва. Не знам дали няма да стане с плодове от компот.

      Изтриване
  19. Страхотен сладкиш, страхотни вълни! Чувала съм само за "Дунавски вълни",но никога не съм яла,даже и виждала. Много свеж сладкиш и най-важното видът му отговаря на името. С удоволствие бих го приготвила!
    Лека и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е лек, много вкусен и лесен. Изисква малко повече време, заради крема, глазурата и престоя в хладилника, но иначе пък е лесен. Поздрави, Нинче!

      Изтриване
  20. Кате,с теб и Живето този уикенд сме били на подобна дунавска вълна.
    Великолепен е и шарката е станала удивително!
    СТрахотни снимки отново!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, много е готино като ни обхване една вълна, даже ми е интересно понякога дори и почти еднакви рецепти като покажем:):):) Голям купон става!

      Изтриване
  21. Така ме грабна с този сладкиш, че ще ходя да търся и аз череши! Стра-хо-тен! А магията с безопасната игла направо ме остави без думи! Браво за изпълнението и страхотние снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Безопасната игла е класика в жанра с черешите:):):)

      Изтриване
  22. Чудесен ти се е получил, Кате!
    Ама много скиториш :)) Поздрави на Дунава от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз поне си признавам, пък ти си криеш снимчиците и от време на време загатнеш с някоя пътечка:)

      Изтриване
  23. И аз да се включа с поздравления, Кате -
    прекрасен сладкиш, който изглежда страхотно в твое изпълнение!
    Неустоимо го представяш,
    сърдечни поздрави и пожелания за слънчеви дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  24. Un pastel de lujo me encanta ,el corte está perfecto para mi con un café,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Росита! Идеален е за кафе:)! Поздрави!

      Изтриване
  25. Невероятно сочен сладкиш, Кате!
    Представям си и колко е вкусен с тази шоколадова глазура, нали си падам по шоколада :))
    ПП: търся свинското с манго сега, че попаднах на него, а то виж къде се натресох :))

    ОтговорИзтриване
  26. candy,истински дунавски вълни-и сладкиш и снимки уникални!

    ОтговорИзтриване
  27. Кате, вълните изглеждат страхотно, а за сладкиша да не говорим! :) Отдавна се каня да пробвам тази рецепта, но твоят вариант ме довърши :)

    ОтговорИзтриване