Страници

Природен парк Витоша


Витоша - любимо място за разходки, интересно защо на най-посещаваните места или местата където живеем, имаме най-малко снимки:). Явно това се дължи на факта, че винаги можем да си направим много:). Определено Витоша заслужава да напълня картата с памет, но не знам дали би ми стигнала. Красива е, много красива!

Понякога се качваме с лифта, друг път през Симеоново и Симеоновските езера с дървените шезлонги.
Брей от този лифт какъв спомен имам:).
Качихме се ние с двупосочен билет, разходихме се, върнахме се при лифта и - затворен, но работното време не беше приключило! А сега де - студ, дъжд, почти тъмно. Всички хора там се чудеха какво да правят. Отнякъде се появи един раздрънкан автобус, та с него, опушихме се на нафта едва дишахме. Големи приключения:)

След това не сме имали проблеми:)!
Ето и малко статистика: Природен парк Витоша е първият парк на Балканския полуостров и е създаден през 1934 г.
На територията на Витоша са установени около 1500 вида висши растения, установени са близо 200 вида птици, огромен е броят на безгръбначните животни.


В полите на Витоша:

Боянската църква
Има много места, които не сме посетили и други, които не сме снимали:).
За Боянския водопад може ли да споделите как е маршрута, видях табелка над Боянската църква, но хората, които се връщаха от там ми казаха, че не е подходящо за малки деца. Не сме и правили опити след това.


7 коментара:

 1. Кате, страхотни снимки!ЧЕсто, когато ходим на гости в Сф, излизаме и във Витоша! Страхотно преимущество е да живееш в полите на планина!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Красиво е наистина! Чист въздух, толкова чист, че като се качим ни се завива свят, толкова кислород изведнъж... Дано си запазим природата и за децата и за нас...

   Изтриване
 2. Kaте, за Боянския водопад от самата Бояна е малко тежичко, денивелацията е доста висока, иначе маршрута като разстояние не е много.Пътеката е маркирана. Има моменти в които вървиш по около 30-40 см.пътечка а от едната ти страна е бездна. Можете да се пуснете от Момина скала.
  Ние ходим повече по южните склонове :) и там е много красиво :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Мерси, Еос, така ми казаха, ама исках от приятел да разбера:). Раничко ни е за тази пътечка:), ще търсим други водопади:)Но виж по южните склонове ще пробваме, щом препоръчваш! Благодаря ти!

   Изтриване
 3. Кате, добре че ме разхождаш из цяла България :)
  Прегръдка!

  ОтговорИзтриване
 4. Катя, благодаря за разходката! Запознах се с нови места!
  Поздрави!

  ОтговорИзтриване