В Родопите опитахме пататник, само с картофи и сирене.
Реших този да го направя с кори за баница. Предполагам, че и двете рецепти са от родопския край, но от различни области.
По рецепта на Мира Добрева, от участието й в "Черешката на тортата".
Тъй като в предаването тя не казва точно количество, а на масата сподели само продуктите, направих пататника по следния начин:
Продукти:
4 средни картофа настъргани, на едро ренде
1/2 глава лук, настъргана
1/2 пакетче краве масло / около 50-60 гр /, нарязано на кубчета
джоджен - сух или пресен
1 шепа фиде, натрошено на ситно
2 яйца
сол
черен пипер
кори за баница, използвах Фамилия
олио за намазване на тавата
Приготвяне:
Сложете в купа всички продукти освен корите за баница.
Разбъркайте добре с ръка.
В тава с диаметър: сипете 2-3 с.л. олио. Намажете я добре.
Застелете 2 кори,леко да се застъпят, така че да излиза част от тях извън тавата, за да похлупите след това.
Вземайте от плънката с ръце и отцеждайте добре, след което изсипете плънката върху корите и разнесете равномерно.
Покрийте с корите, които са извън тавата.
Сложете във фурна, включете на 190 градуса и печете за 20 минути, до зачервяване.
Извадете и обърнете върху чиния, след което с приплъзване върнете в тавата, за да се изпече и от другата страна за още 15 минути, до зачервяване.
Извадете и сервирайте със сирене, кисело мляко, по избор.
Candy,не се съмнявам,че можеш и да точиш.Чуден пататник!И аз го правя с кори,когато ме домързи да хвана точилката.
ОтговорИзтриванеИмаш предвид да точа корите на пататника ли? Не знам рецептата за тестото. Но в случая имах няколко ястия да правя, та ползвах готовите.
ИзтриванеHuuuuuummmmm!!!!!
ОтговорИзтриванеParece DELICIOSA.
Tomei nota, e vou tentar reproduzir a receita com o que temos por aqui.
Beijos Márcia (Rio de Janeiro - Brasil)
http://decolherpracolher.blogspot.com