За съжаление нямах достъп към блога на Лети. Имаше някакво предупреждение. Напоследък нещо зачестиха проблемите с блоговете. Мислех, дори чрез тази публикация да предупредя Лети, но сега, когато започнах да пиша публикацията, видях, че вече всичко е ок. Много се радвам, че проблема се е оправил! Посочвам линк към рецептата и на Лети, защото всъщност тя ме вдъхнови!: Кулинарно приключение. Благодаря ти!
Добавям и още един линк, към рецептата на Еликсирчето, при нея е вариант със сироп, звучи и изглежда неустоимо! Роси, благодаря ти!
И така, набрах сливи, отворих блога за рецептата, но за съжаление не можах да вляза.
Разтърсих се във виртуалното пространство и открих рецепти на няколко места. Ръководех се от рецепта ето тук: KFG
За кейка:
1 1/2 ч.ч. брашно
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. канела на прах
1/4 ч.л. сол
6 с.л. хубаво краве масло, на стайна температура
1 ч.ч. захар
2 големи яйца
1/2 ч.л. екстракт от ванилия
1/2 ч.ч. прясно мляко
За топинга:
6 с.л. краве масло, на стайна температура
1 ч.ч. кафява захар /моята беше меласа и предаде невероятен аромат/
1 с.л. мед
10 сини сливи
Приготвяне:
Нарежете сливите на полувина по дължина, отстранете костилките и нарежете на полумесеци.
Направете топинга:
В съд с дебело дъно на котлон сложете маслото, захарта и меда.
Оставете на слаб огън, докато стане на гъст сос.
Намажете с краве масло дъното и стените на кексова форма с падащ борд.
Изсипете топинга и разнесете равномерно по дъното.
Подредете сливите върху топинга.
Включете фурната да загрява на 180 градуса.
Направете сместа за кейка:
Пресейте брашното, бакпулвера, канелата и солта в купа.
В друга купа, с помощта на миксер, разбийте 6 с. л. масло, докато побелее.
Добавете захарта и разбивайте, докато стане на крем.
Добавете яйцата, едно по едно и разбивайте, докато се усвоят добре.
Започнете да добавяте по малко от сухата смес към яйчната, като разбърквате с дървена лъжица или шпатула. Редувайте прясно мляко и суха смес.
Разбърквайте добре.
Изсипете с помощта на лъжица равномерно върху сливите.
Изпечете кейка, в предварително загрята на 180 градуса фурна, до златисто, и проверете със суха клечка - поставена в центъра на кейка да излиза чист/около 1 час/.
*Към края на печенето може да поставите парче алуминиево фолио, или пък да свалите на по-ниска скара във фурната, за да не изгори отгоре.
Извадете от фурната и оставете кейка да се охлади за 30 минути заедно с формата.
Внимателно и ако е необходимо с нож отстранете борда на тавата.
След което обърнете върху поднос. Оставете около 5 минути да се изцеди хубаво всичкия топинг.
Внимателно отстранете дъното на формата.
Нарежете на триъгълни парчета и... снимайте:–)
Наистина изглежда уникално този сладкиш!А ти си го направила с огромно желание и си показала стъпка по стъпка!Много красиви и вкусни снимки!Ще го пробвам у дома-тъкмо имам сини сливи!
ОтговорИзтриванеХубав петък, Кате!
Прегръдки!
Чуден сладкиш,Кате!
ОтговорИзтриванеХареса ми рецептата,вече е в плановете ми.:)
Поздрави!
Катенце,чудесен ти е сладкиша........,.вдъхновяващ за греховно похапване:)))!
ОтговорИзтриванеЕееее ,разкошен е ,Кате ! И ти вярвам ,че е наслада :) ! Снимките са много хубави !
ОтговорИзтриванеХубав петък ,Бонбон :* ! Целувки !
Страхотно изглежда, представен перфектно....Браво за бързата реакция и направа на перфектни снимки - правя го три пъти и до снимчица не стигна....
ОтговорИзтриванеKатее,голяма красота,страхотни снимки,малко по различни !!!
ОтговорИзтриванехаресва ми рецептата и сигурно ще се пробва,с чаша кафенце много ще му е добре !!!
прегръдки и хубав петък
Сигурна съм, че вкусът е невероятен, Кате! И изглежда страхотно!
ОтговорИзтриванеИ аз напоследък често ги виждам тези предупреждения. Даже сега се опитах да вляза в няколко блога и не можах.
Прегръдки и пожелания за хубав петъчен ден!
Бонбон, топинга ми идва да го започна с лъжичка :)
ОтговорИзтриванеДори снощи четох да печеш така сливи, заляти и с десертно вино!
Всички обърнати "неща" са много вкусни!
Благодаря ти за предложението!
Прегръдка и хубав уикенд!
Още заглавието ми звучи така,както и изглежда на снимките,скъпа,т.е. фантастично!Чудесна презентация,а за сладкиша мога само да кажа,че е сред моите най-най....много го обичам!Но го и сиропирам.
ОтговорИзтриванеСъс сини сливи става божествен,и много,ама много ми се иска да си дръпна ей това парченце,нали вече приключи със снимките и е свободно :)) .
Сърдечни поздрави и усмихнат петък,мила!
Кате, обожавам сладкиши със сливи! Много красив и апетитен ти се е получил и аз като Роси се нареждам за едно парченце! Поздрави!
ОтговорИзтриванеАроматен, сочен, разкошен сливов сладкиш! И чудесни снимки!
ОтговорИзтриванеКатя, сърдечни поздрави и приятни почивни дни!
Un corte de lujo perfecto para mi té me encantan con ciruelas,abrazos y abrazos.
ОтговорИзтриванеEstas ciruelas son las más lindas del planeta mi madre tenía son jugosas y deliciosas,abrazos.
ОтговорИзтриванеPretty! This was a really wonderful article. Thanks for supplying this information.
ОтговорИзтриванеAlso see my page > this company
Сладкишът наистина е невероятен - изпробвах го и аз. Сега ме подсещаш, че съм пропуснала да коментирам при Lety, но ще се поправя! А твоите снимки, Candy, са супер апетитни, направо посягам за парченце! Поздрави и хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеКатенце, невероятна е публикацията ти!
ОтговорИзтриванеПрекрасни снимки с вкусна рецепта и невероятно красиво изпълнение!
Прегръщам те мила и продължавай в същия дух със снимките!
Пълниш ми душата с красота!
Отдавна имам мерак да приготвя такъв кейк, Candy, твоят се е получил много добре. Представям си как хубаво са се карамелизирали плодовете и какъв аромат се носи из цялата кухня... Много ми хареса снимката с напудрената виличка :)
ОтговорИзтриванеКате, благодаря ти! Много мил човекк си ти!
ОтговорИзтриванеТвоята версия на сладкиша също е неустоима, ще изпробвам този вариант с огромно удоволствие.
Проблема с блога се реши за щастие, но не без помощ, че мен хич не ме бива с компютрите. Вече спокойно може да си влизаш и ще ми е много драго, защото винаги се радвам на присъствие и коментар от теб :)
Снимките ти са страхотни!
Прегръдка и чудесни почивни дни!
Прекрассен е, Кате!Много сочен!
ОтговорИзтриване¸.•°`♥✿⊱╮
ОтговорИзтриванеDelícia!!!!
Boa semana!
Beijinhos.
Brasil
彡♡♡♡