Страници

Обърнат кейк със сини сливи


В момента, в който го видях при Лети, реших, че ще го направя.
За съжаление нямах достъп към блога на Лети. Имаше някакво предупреждение. Напоследък нещо зачестиха проблемите с блоговете. Мислех, дори чрез тази публикация да предупредя Лети, но сега, когато започнах да пиша публикацията, видях, че вече всичко е ок. Много се радвам, че проблема се е оправил! Посочвам линк към рецептата и на Лети, защото всъщност тя ме вдъхнови!: Кулинарно приключение. Благодаря ти!



Добавям и още един линк, към рецептата на Еликсирчето, при нея е вариант със сироп, звучи и изглежда неустоимо! Роси, благодаря ти!




И така, набрах сливи, отворих блога за рецептата, но за съжаление не можах да вляза.
Разтърсих се във виртуалното пространство и открих рецепти на няколко места. Ръководех се от рецепта ето тук: KFG



Продукти:

За кейка:
1 1/2 ч.ч. брашно
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. канела на прах
1/4 ч.л. сол
6 с.л. хубаво краве масло, на стайна температура
1 ч.ч. захар
2 големи яйца
1/2 ч.л. екстракт от ванилия
1/2 ч.ч. прясно мляко

За топинга:
6 с.л. краве масло, на стайна температура
1 ч.ч. кафява захар /моята беше меласа и предаде невероятен аромат/
1 с.л. мед
10 сини сливи



Приготвяне:
Нарежете сливите на полувина по дължина, отстранете костилките и нарежете на полумесеци.

Направете топинга:
В съд с дебело дъно на котлон сложете маслото, захарта и меда.
Оставете на слаб огън, докато стане на гъст сос.



Намажете с краве масло дъното и стените на кексова форма с падащ борд.
Изсипете топинга и разнесете равномерно по дъното.
Подредете сливите върху топинга.


Включете фурната да загрява на 180 градуса.

Направете сместа за кейка:
Пресейте брашното, бакпулвера, канелата и солта в купа.
В друга купа, с помощта на миксер, разбийте 6 с. л. масло, докато побелее.
Добавете захарта и разбивайте, докато стане на крем.
Добавете яйцата, едно по едно и разбивайте, докато се усвоят добре.

Започнете да добавяте по малко от сухата смес към яйчната, като разбърквате с дървена лъжица или шпатула. Редувайте прясно мляко и суха смес.
Разбърквайте добре.

Изсипете с помощта на лъжица равномерно върху сливите.


Изпечете кейка, в предварително загрята на 180 градуса фурна, до златисто, и проверете със суха клечка - поставена в центъра на кейка да излиза чист/около 1 час/.
*Към края на печенето може да поставите парче алуминиево фолио, или пък да свалите на по-ниска скара във фурната, за да не изгори отгоре.
Извадете от фурната и оставете кейка да се охлади за 30 минути заедно с формата.


Внимателно и ако е необходимо с нож отстранете борда на тавата.
След което обърнете върху поднос. Оставете около 5 минути да се изцеди хубаво всичкия топинг.
Внимателно отстранете дъното на формата.


Нарежете на триъгълни парчета и... снимайте:–)



След това му се насладете до последната хапка...



Невероятен кейк, с наситен вкус и аромати!


Пожелавам ви хубав петък и приятни почивни дни!

20 коментара:

  1. Наистина изглежда уникално този сладкиш!А ти си го направила с огромно желание и си показала стъпка по стъпка!Много красиви и вкусни снимки!Ще го пробвам у дома-тъкмо имам сини сливи!
    Хубав петък, Кате!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Чуден сладкиш,Кате!
    Хареса ми рецептата,вече е в плановете ми.:)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Катенце,чудесен ти е сладкиша........,.вдъхновяващ за греховно похапване:)))!

    ОтговорИзтриване
  4. Еееее ,разкошен е ,Кате ! И ти вярвам ,че е наслада :) ! Снимките са много хубави !
    Хубав петък ,Бонбон :* ! Целувки !

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотно изглежда, представен перфектно....Браво за бързата реакция и направа на перфектни снимки - правя го три пъти и до снимчица не стигна....

    ОтговорИзтриване
  6. Kатее,голяма красота,страхотни снимки,малко по различни !!!
    харесва ми рецептата и сигурно ще се пробва,с чаша кафенце много ще му е добре !!!
    прегръдки и хубав петък

    ОтговорИзтриване
  7. Сигурна съм, че вкусът е невероятен, Кате! И изглежда страхотно!
    И аз напоследък често ги виждам тези предупреждения. Даже сега се опитах да вляза в няколко блога и не можах.
    Прегръдки и пожелания за хубав петъчен ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Бонбон, топинга ми идва да го започна с лъжичка :)
    Дори снощи четох да печеш така сливи, заляти и с десертно вино!
    Всички обърнати "неща" са много вкусни!
    Благодаря ти за предложението!
    Прегръдка и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  9. Още заглавието ми звучи така,както и изглежда на снимките,скъпа,т.е. фантастично!Чудесна презентация,а за сладкиша мога само да кажа,че е сред моите най-най....много го обичам!Но го и сиропирам.
    Със сини сливи става божествен,и много,ама много ми се иска да си дръпна ей това парченце,нали вече приключи със снимките и е свободно :)) .
    Сърдечни поздрави и усмихнат петък,мила!

    ОтговорИзтриване
  10. Кате, обожавам сладкиши със сливи! Много красив и апетитен ти се е получил и аз като Роси се нареждам за едно парченце! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Ароматен, сочен, разкошен сливов сладкиш! И чудесни снимки!
    Катя, сърдечни поздрави и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  12. Un corte de lujo perfecto para mi té me encantan con ciruelas,abrazos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  13. Estas ciruelas son las más lindas del planeta mi madre tenía son jugosas y deliciosas,abrazos.

    ОтговорИзтриване
  14. Pretty! This was a really wonderful article. Thanks for supplying this information.
    Also see my page > this company

    ОтговорИзтриване
  15. Сладкишът наистина е невероятен - изпробвах го и аз. Сега ме подсещаш, че съм пропуснала да коментирам при Lety, но ще се поправя! А твоите снимки, Candy, са супер апетитни, направо посягам за парченце! Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  16. Катенце, невероятна е публикацията ти!
    Прекрасни снимки с вкусна рецепта и невероятно красиво изпълнение!
    Прегръщам те мила и продължавай в същия дух със снимките!
    Пълниш ми душата с красота!

    ОтговорИзтриване
  17. Отдавна имам мерак да приготвя такъв кейк, Candy, твоят се е получил много добре. Представям си как хубаво са се карамелизирали плодовете и какъв аромат се носи из цялата кухня... Много ми хареса снимката с напудрената виличка :)

    ОтговорИзтриване
  18. Кате, благодаря ти! Много мил човекк си ти!
    Твоята версия на сладкиша също е неустоима, ще изпробвам този вариант с огромно удоволствие.
    Проблема с блога се реши за щастие, но не без помощ, че мен хич не ме бива с компютрите. Вече спокойно може да си влизаш и ще ми е много драго, защото винаги се радвам на присъствие и коментар от теб :)
    Снимките ти са страхотни!
    Прегръдка и чудесни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  19. Прекрассен е, Кате!Много сочен!

    ОтговорИзтриване
  20. ¸.•°`♥✿⊱╮

    Delícia!!!!
    Boa semana!
    Beijinhos.
    Brasil

    彡♡♡♡

    ОтговорИзтриване