Страници

Качамак


Още едно ястие от българската кухня. Това, което е характерно за българският качамак е, че се приготвя от царевично брашно с вода, а не от готовите смеси за полента. 
В различните краища на България, както и на Родопите се приготвя по различен начин. Ето тук показвам вариант на Родопски качамак с картофи: http://mycandykitchen.blogspot.com/2013/02/blog-post_7656.html
Лично аз го предпочитам с прясно мляко и царевично брашно, но не знам колко е автентичен по този начин:). Въпрос на вкус. 

Продукти:
250 мл вода ( прясно мляко)
50 гр царевично брашно
сол

50 гр. краве масло
сирене, за сервиране

Приготвяне:
Сложете водата и солта в съд на котлон да заври.
Отстранете от огъня и добавете на тънка струйка царевичното брашно, като разбърквате непрекъснато, за да не стане на буци.
Изключете котлона и върнете сместа на котлона.
Бъркайте непрекъснато, докато започне да се отделя от стените на съда.
Отстранете и изсипете в чиния.
Разтопете кравето масло в микровълнова или на котлон.
Изсипете го върху качамака и настържете сиренето.

2 коментара:

  1. Всъщност родопския качамак се прави с картофи!
    В Родопите основен хранителен продукт са картофите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, благодаря, че оставихте коментар! От картофено нишесте или брашно ли, не мога да разбера. Не съм от Родопите и ми е интересно, наистина! Ще съм ви благодарна, ако напишете малко повече! Поздрави и приятна вечер!

      Изтриване