Страници

Шоколадово руло с маскарпоне


Ето го и с рецепта!:)
Рулото е по рецепта от Роси, толкова изкусително го беше презентирала:), че веднага му хвърлих око:). Промених крема, просто защото ми се хапваше крем маскарпоне, но обезателно ще пробвам и крема на Роси.
Роси, още веднъж ти благодаря за рецептата! Всички го харесаха, много!

Продукти:

блат:

90 гр брашно
20 гр какао
1/2 к.л. канела
1 ванилия
1 ч.л. бакпулвер 

5 яйца, разделени белтъци и жълтъци
110 гр захар
2 с.л. меко краве масло
няколко капки есенция ром
щипка сол

Приготвяне:
Пресейте брашното с какаото, бакпулвера, ванилията и канелата в купа.

Разбийте с миксер жълтъците с половината от захарта. Добавете размекнатото масло и есенцията ром, разбивайте с миксер, докато станат на крем.

Към крема добавете сухата смес, на няколко етапа, като разбърквате внимателно с шпатула.

Разбийте белтъците с щипка сол - отначало на по-ниски обороти, постепенно преминете на по-висока скорост. Добавете останалата захар и разбийте до твърди върхове.

Започнете да ги прибавяте на няколко части към другата смес, като бъркате внимателно с шпатула по метода загребване-обръщане, за да запазите обема им.

Застелете голямата правоъгълна тава на фурната с хартия за печене. Изсипете сместа и внимателно изравнете.

Изпечете блата за 12 минути в предварително загрята на 170 гр. фурна с вентилатор.

Извадете от фурната и прехвърлете блата заедно с хартията върху скара. Изчакайте 2-3 минутки, за да не се изгорите.

Навийте го на руло, заедно с хартията.
Оставете го да изстине така, докато приготвите крема.

Ето тук съм показала няколко снимки от процеса.



Крем:
Продукти:
250 гр Маскарпоне
100 мл течна сладкарска сметана
по желание 1-2 с.л. пудра захар
1 банан

Приготвяне:
Разбийте в купа сметаната.
В друга купа разбийте маскарпонето.
Смесете ги и добавете по желание пудра захар.

Сглобяване на рулото:

Развийте рулото.
Отстранете хартията.
Намажете с крем равномерно.

Подредете тънки кръгчета банан.
навийте на руло.

Глазура:

1 шоколад, натурален

Разтопете натрошения шоколад на водна баня или в микровълнова / за 90 сек, на макс, като отваряте и разбърквате през 30 сек./.

Излейте внимателно шоколада върху рулото и разнесете с помощта на равен нож или сладкарска шпакла.
Оставете в хладилник да стегне.
След това с малка лъжичка може да направите нещо като черт върху рулото и да приберете отново да стегне.

Съхранявайте в хладилник.




18 коментара:

  1. Прекрасно е! Шоколад и маскарпоне!

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. "Шоколад и маскарпоне-два продукта,които биха били вкусни дори върху чифт стари обувки" :)) както казва Дейвид Роко и сигурно изобщо не греши!
      Велико руло,скъпа,и така апетитно снимано,че направо ми затупка сърцето за едно парченце!Че и за втори път от вчера насам-милост нямаш,но пък ти прощавам,защото си ми другарче!
      Много прегръдки!

      Изтриване
  3. Съчетание на цветове, съчетание на вкусове - страхотно е това руло! Още от предишните ти публикации съм се огледала в него!Неустоимо е!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. само ще кажа,че изглежда невероятно!Нищо друго няма да има смисъл!
    целувки

    ОтговорИзтриване
  5. С удоволствие ще го пробвам!
    Изглежда невероятно!
    Целувки*)

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасно руло ,перфектно изпълнение!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Зашеметяваща комбинация от любими продукти, безупречно изпълнение и молба за едно тъничко паренце. :)

    ОтговорИзтриване
  8. Великолепно и вкусно! Прекрасен десерт!
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  9. Много красива снимка, миличка!!! А като гледам прекрасния разрез си мисля, че и за миг не бих се замислила дали да пазя диета или да впия зъби в това сочно рулце :) Прекрасна комбинация маскароне и шоколад...любими!!
    Мерси за споделените вкуснотийки !!!

    ОтговорИзтриване
  10. Candy, много красиво се е получило и снимките са страхотни! За вкуса не коментирам, че ще се накапя :) Определено заслужава внимание :) Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  11. За всички давам по парченце и обещавам втори дубъл:):):). Много ви благодаря за коментарите и вниманието!

    ОтговорИзтриване
  12. Снощи открих рецептата и току що го сложих да се охлажда в хладилника! :-) НАправих само една малка промяна - добавих маскарпоне и в шоколада за намазване на рулото, понеже имах в повече... невероятен вкус! Огромно благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. о, страхотна идея, представям си вкусът! Благодаря ви за коментара! Прекрасен ден!

      Изтриване