Страници

Руло питка със шарена сол


Тестото за тази питка е от www.evatoneva.com.
Еви, благодаря ти много за поредната страхотна рецепта!
Оформлението ми е на прочутата руло питка, само, че аз използвах шарена сол, вместо маково семе. За пръв път видях роло питка в един руски сайт, не знам кой е първоизточника, но я има на много места в бг и чуждестранни блогове. И така ето я моята сметанова роло питка с шарена сол, декорирана с гроздове:

Продукти:
650 гр. брашно + за доомесване
1 ч.л. сол

2 ч.л. захар
10 гр суха мая , /около 1 1/2 пак.
250 мл топло прясно мляко / не горещо
1 жълтък
70 гр. краве масло на стайна температура или размекнато в микровълнова /Не течно/
200 гр. заквасена сметана
разтопено краве масло за намазване



Начин на приготвяне:
Изсипете маята и захарта в 120 мл от прясното мляко, разбъркайте и покрийте с прозрачно фолио. Оставете да шупне за 10 минути.

Пресейте брашното и солта в купа, направете кладенче.
Изсипете в него заквасената сметана, кравето масло, жълтъка, останалото прясно мляко и маята.

Замесете меко тесто. Когато започне да се отлепва от стените на купата, го прехвърлете върху плота и месете докато престане да лепне, като при необходимост добавяйте брашно. Тестото рябва да е меко и еластично.

Оформете го на топка, поставете в набрашнена купа, покрийте с прозрачно фолио и кърпа и оставете да втаса на топло до удвояване на обема.

Извадете го и отделете от него за декорация. Останалото тесто разделете на три части.
Всяка част разточете на кора с големината примерно на чиния.
Намажете първата кора с разтопено масло и поръсете с шарена сол.
Поставете отгоре втората кора и също я намажете с масло и шарена сол.
Поставете третата кора.



Разточете заедно корите на една голяма правоъгълна кора, не трябва да е тънка, примерно височина 1-2 см.



Навийте на руло по дължина. Отрежете краищата и ги оставете настрани.


Завийте като кръг и притиснете леко да се слепят краищата.
Нарежете на филийки, но не до края.


Една от филийките прехвърлете на вътре към центъра, две остават навън и така до края.
В средата поставете отрязаните краища.


Покрийте с прозрачно фолио, /да не се докосва до тестото/, покрийте с кърпа и оставете да втасва, докато удвои обема си.
От отделеното за декорация тесто направете малки топчета, които оформете като гроздове.
Намажете питката с разтопено масло.


Изпечете я в предварително загрята на 180 градуса фурна до златисто, за около 30 минути.
Още гореща я намажете с краве масло .
Покрийте с кърпа и оставете така за 10минути.



20 коментара:

  1. Невероятна погача е станала, Кате! Благодаря ти за доверието и с удоволствие ще си отчупя. Прегръдки с пожелания за прекрасна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, благодаря!:) Не знам защо не е работел, но вече би трябвало всичко да е ок. Предполагам, заради точката накрая е имало проблем, но сега го тествах. Още веднъж - благодаря за рецептата!

      Изтриване
  2. Никога не отказвам домашен хляб :) Предложението ти е красиво и неустоимо, Кате! Щастлива нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, страхотна погача - мека, пухкава, подходяща за празника!
    Хубав ден и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, изглежда страшно апетитно и... домашно.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Du verstehst es wirklich aus einem Brot ein Highlight zu machen...toll.
    LG
    Martina

    ОтговорИзтриване
  6. Ееее ,много е хубава ,Кате ! Браво !
    Целувки ,Бонбон за всичко което приготвяш с такава любов и старание :* !

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, всяко ново предложение е по-ефектно и тематично -
    не мога да си представя вече какво ни очаква за финал...
    Моите адмирации за идеите и прекрасните им изпълнения -
    питката е страхотна!
    Хубава, успешна и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Катенце невероятна пита.Много красиво оформена.Апетитно и неустоимо предложение за празника.Хубава нова седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  9. Браво за питката Катенце станала е невероятна!
    На Ева Тонева са и много хубави рецептите наистина ,но пък и ти си се справила перфектно.
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
  10. Разкошна питка Катенце, голям майстор си, възхищавам ти се!

    ОтговорИзтриване
  11. Взимам си парченце, Кате! Прекрасно си я оформила!

    ОтговорИзтриване
  12. Ей, Бонбон, пак да ни омесиш;) Много красива си я направила. А Ева е магьосница с тестото;)
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  13. Прекрасно оформление и вкус, ето това се казва подготовка за Зарезан! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Разкошна погача Катенце!Че е била вкусна изобщо не се съмнявам:)

    ОтговорИзтриване
  15. Невероятна питка, усещам аромата й от тези снимки ...

    ОтговорИзтриване
  16. Питките на Ева винаги стават чудесни! Твоята също не отстъпва, как хубаво си я завъртяла само :)

    ОтговорИзтриване
  17. Питката е умопомрачителна,Кате!Комплименти!

    ОтговорИзтриване