Страници
Тачки / Tachki
Преди време споделих рецептата на баба Мария за едни много вкусни мекички.
Сега ви споделям още една рецепта, която знам от нея и всъщност до момента бях хапвала тези тачки единствено приготвени от баба Мария. Не ги бях правила сама. Но ето, че успях!:) Много вкусно ястие!
Записвам рецептата в блога си.
Продукти:
тесто за тачки:
200 гр брашно
1 яйце
щипка сол
20 мл вода
200 гр сирене
допълнително:
1 глава лук
1 с.л. брашно
1/2 с.л. червен пипер
1 л вода
1 обелен домат
Приготвяне:
Пресейте брашното в купа или на плот, направете кладенче и добавете солта, яйцето и водата. Замесете тесто, което трябва да е меко, но не лепкаво. Ако е необходимо добавете още брашно.
Разточете тестото на правоъгълна кора, не по-дебела от 1/2 см.
Натрошете сирене отгоре и нарежете тестото на ленти.
След това го нарежете на нещо като квадрати/ правоъгълници/.
Прегънете всеки квадрат и прищипете в краищата.
Не се притеснявайте, че от плънката е излязла върху тестото, точно това после прави бульона вкусен.
Нарежете лука на ситно и го запържете в горещо олио на средна температура да омекне. Добавете 1 с.л. брашно, разбъркайте за 1 минута на котлона, добавете пипера и отстранете от котлона да не загори.
Налейте гореща вода, нарежете домата на ситно и оставете да заври. Намалете на средна температура.
Като заври пускайте тачките една по една във водата.
Оставете да се вари за около 3 минути, тогава тачките са изплували на повърхността.
Изключете котлона и оставете така още 2-3 минути.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Candy,направо ме изумяваш!Показваш ни уникални рецепти!Ето пак нещо напълно ново за мен!Благодаря, определено разширяваш кулинарните ми хоризонти!
ОтговорИзтриване:) Малко високопарно прозвуча, ама го мисля.
Поздрави!
Катенце,поздравявам те за стремежа да запазиш частичка от историята ни.....Поздравявам и баба Мария!Прекрасно ястие и с нетърпение очаквам и други такива!Прегръдки:)!
ОтговорИзтриванеМного интересно ! Ново е и за мен ! Поздрави за баба Мария , а за теб прегръдки мил Бонбон :* !
ОтговорИзтриванеПрилича на пелмени, но пък в какво се варят...за първи път чувам за такова ястие!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави, Кате :)
Непознато и интересно! И вкусничко ми звучи, Кате! На наши приятели детенцето казва на краставиците "тачки" :) Ще им кажа сега какво са тачки :)
ОтговорИзтриванеХубав и усмихнат ден, мила!
Изуми ме с тази рецепта, Кате! Не бях чувала, не бях виждала, но то сигурно има още поне 1000 неща, които не съм. И много ми харесва, нали има сирене вътре :)
ОтговорИзтриванеХубав и слънчев ден да ти е!
Много интересна рецепта Катенце.И за мен е нещо ново но пък бих ги опитала с удоволствие.Поздрави и хубав ден Кате!
ОтговорИзтриванеКате, много интересно!
ОтговорИзтриванеПрилича ми на талятели, като гледам постъпковите снимки, за което благодаря!
Ето още нещо ново, което ще се пробва!
Хубаво е да пазим родното и най-вече - да го познаваме истински.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Много ми допадат тези тачки!Свеки прави почти същите,но им казваме вареники/пелмени,най-много ги харесвам със сирене,сваряват се и после с доматен сос или квасена сметана.При теб е като чорбичка,но общо взето е същия вкуса.Приветствам!Прегръдка,Катенце!
ОтговорИзтриванеОтново интересни и разнообразни рецепти ни предлагаш, Кате -
ОтговорИзтриванекачамакът, кавърмата от родопската кухня, а сега и тези "тачки".
Благодаря за споделеното, поздрави
и адмирации към кулинарните ти умения, познавателен интерес и ентусиазъм, Диана
Много хубаво е при наплива на толкова много чуждестранни рецепти да се популяризират и такива обикновени, интересни местни рецепти, за да не забравяме че и българските ястия са вкусни!
ОтговорИзтриванеКате, поздравления!
Уникално!!!Гледах снимката, четох името и не можах да разбера какво е...после разбира се става ясно, че никога не съм виждала подобно нещо!Звучи много вкусно!Страшна си, Кате!Поздравления!
ОтговорИзтриванеДа кажа и аз като шопа -" е те такова нещо нема", не бях чувала за подобно нещо, наречено "тачка", Кате, благодаря, че сподели познанията и уменията си!
ОтговорИзтриване