Откъде да започна - не знам:), но при всички случаи се пригответе за една дълга, но много интересна публикация.
В нея ще ви разкажа за японската кухня и техниките при приготвяне на ястията; за страхотните продукти на JFC & Kikkoman; за едно предизвикателство и един подарък и за финал съм ви приготвила една вкусна японска супичка в бг вариант.
Първо обаче да ви запозная с Oishii-san, прекрасна и нежна като цвят от вишна... Повече за нейната история може да прочетете тук, а аз започвам с моята:
През декември и януари се включих в предизвикателство на Кикоман, в коeто кулинарни блогъри получават продукти на марката по избор и приготвят ястия с тях. Рецептите, които представих аз включих в проекта Кикоман, който публикувах през януари. На много места в блоговете по това време се появиха много интересни и вкусни рецепти. Някои от тях видях още тогава, други открих сега, а може би има и такива, които не съм видяла все още.
Направи ми впечатление, че всичките рецепти са толкова изпипани и вкусни, че ако аз трябваше да решавам коя рецепта е "най" може би щях да тегля жребий:).
По някакъв начин моята рецепта за
Агнешко Якитори
бе избрана.
Участието ми в този проект ме вдъхнови да приготвя ястия, които да са до
голяма степен са измислени от мен и съм сигурна, че всички от вас, които
се включиха в това предизвикателство почувстваха именно това - вдъхновение да
твориш и удоволствие от резултата от направеното.
И така съвсем неочаквано получих писмо, че рецептата ми за "Агнешко Якитори" е
отличена с награда. Наистина се радвам, че от всичките рецепти, в моите
предложения са избрали именно тази, защото агнешкото беше много вкусно!
Във връзка с наградата получих и покана за участие в "Метро академия - семинар
Японска кухня".
На този семинар ни представиха продуктите на Kikkoman Corporation - JFC &
Kikkoman. Ето кратък репортаж от мен:
Майонеза Кикоман:
Японска майонеза Кикоман, 500 мл. Изключително популярна в приготвянето на
салатни дресинги, суши, традиционни японски ястия и дипове.
Мисо супи: Ака мисо, Широ мисо, Тофу мисо. Kadoya - чисто сусамово олио, YMY
SOY wrappers- цветни кори от соя.
Marukome miso - дресинги, сосове, тофу, пасти, уасаби, 3 вида ориз:
Yumenishiki, Nishiki, Haruka...
Саке "Ozeki", различни видове, между които и газирано. Безалкохолна напитка
Calpico, за коктейли.
В кулинарната част г-н Кийоши Хайамизу ни представи:
Техники за приготвяне на традиционни японски „уафу” дресинги за салати
Японска зеленчукова супа „Кенчин”
Техники за приготвяне на пилешко месо и зеленчуци по японски
Темпура
Кийоши Хайамизу е професионален консултант и е в България като представител
на Kikkoman. Той прави различни демонстрации по света. Към момента е
независим консултант и води Майсторски класове за различни организации, при
които демонстрацията на висши умения от японската кухня са на особена почит.
Изключителна чест!
Гост на събитието бе Ути Бъчваров - спечелил от много години много
почитатели с усета си към храната, с чувството си за хумор, с невероятните
си рецепти:
На събитието присъстваха още
невероятната Веселина Славчева
- единственият сертифициран карвинг инструктор в България и то с тайландска
диплома!!! Нейни скулптури съм показвала
тук
и още много други професионалисти.
Показаха ни разликите между соевите сосове с марка Кикоман и останалите.
Ето и моят подарък: уникални KAI Нож Сантоку и Електрическо Точило за Ножове:
Писмото на Жуниши Савано – Старши мениджър в Кикоман, което копирах от
www.oishii-cuisine.com:
„I was very glad and happy to find so many recipes using Kikkoman.
All dishes look very delicious and it was quite difficult for me to pick up
the winner.
So, I decide to have 2 big winners – Snejanka and Ekaterina.
Other recipes were all very nice recipes and it was really difficult not to
choose. This is why they will receive additionally via courier some smaller
surprises from Kikkoman too.
Many recipes using Kikkoman for marinade and it is really the perfect way to
use Kikkoman.
It is also good to sprinkle Kikkoman during grilling or after finished
cooking.
For stir fry dishes, I recommend to add Kikkoman at the last part of the
frying to keep the aroma.
One of the recipe was omelet and I was surprised at the idea because
actually in Japan soy sauce is commonly used to eggs.
In case of omelet Japanese usually sprinkle soy sauce to finished omelet on
table.
Thank you again for your applying the competition.
With best regards,
Junichi Sawano
Senior Manager, Deputy General Manager
Sales & Marketing
Kikkoman Trading Europe GmbH”
Поздравявам Снежи, поздравявам и всички вас, които се включихте в
предизвикателството, защото рецептите ви наистина са страхотни!
И съм щастлива, че към моята колекция мога да добавя и този изящен нож и
електрическо точило. Определено бих могла да оставя и само него:).
На финал ви представям супата от демонстрацията. Съвсем непланирано тази
супа се получи в бг вариант, поради факта, че обиколих 5 големи търговски
вериги и не открих оригиналните продукти. Да ви призная обаче и така е много
вкусна!
Японска зеленчукова супа „Кенчин” в български вариант
В скобите са продуктите, които използвах аз:
300 гр ряпа Дайкон / бяла ряпа /
200 гр моркови
100 гр пресни Шийтаке / печурки /
4-5 стръка зелен лук
300 гр Тофу
300 гр пилешко филе / пържола от бутчета/
1,5 л бульон Даши / зеленчуков бульон /
картофено брашно / царевично нишесте /, за овалване на месото
1 - 2 с.л. картофено брашно / царевично нишесте /, за сгъстяване на
супата
80 мл соев сос Кикоман зелена капачка
щипка захар
сол, на вкус
сусамово олио
Приготвяне:
Нарежете месото на късчета. Полейте с малко соев сос - около 1-2 с.л.
Разбъркайте с ръка, сосът попива в месото.
Поръсете с картофено брашно / царевично нишесте /. Разбъркайте с ръка.
Загрейте в тиган малко олио и сложете месото да се пържи. Като стане готово
го отстранете в чиния.
В същата или друга мазнина сложете нарязаните на тънки филийки моркови и
ряпа.
Оставете да се запържат за 2-3 минути.
Добавете гъбите, нарязани на филийки. Оставете отново за 2-3 минути, като
разбърквате.
Добавете бульона / може и топъл, може и студен/. Аз използвах горещ
бульон.
Оставете да заври и оставете да къкри на средна степен.
Отстранете пяната.
Добавете соевият сос, захарта и солта. Соевият сос може и да е по-малко от
80 мл, пробвайте на вкус.
В малка купичка разтворете картофеното брашно / царевичното нишесте / във
малко вода и го добавете към супата. Разбъркайте и оставете за няколко
минути на котлона.
Добавете нарязаното на кубчета тофу, оставете за 1-2 минути на котлона.
Добавете и пилешкото месо и нарязаният на 2 см лентички зелен лук с
перата.
Оставете да кипне и изключете котлона. Капнете няколко капки сусамово олио и
оставете за няколко минути, да поеме аромат и да се овкуси.
Отново изказвам благодарността си към
"ВК Комерсиал" -
официален представител на Kikkoman за България,
Kikkoman Corporation
за високата оценка и за това, че ме направиха част от това невероятно
преживяване!
Ами това е от мен! Скоро ще ви представя и останалите рецепти. За още
информация относно събитието може да прочете и тук:
www.oishii-cuisine.com
и
Семинар японска кухня
Прекрасен ден и хубав уикенд!
Честито, Кате и със здраве да си ползвах подаръка! Сега още повече ме е яд, че не успях да дойда и да видя всичко това на живо. Добре, че си сложила повече снимки, за да почувствам атмосферата, макар и виртуално. Супичката изглежда много апетитно! Набавям продуктите и ще си я направя :)Пожелавам ти ден изпълнен с много положителни емоции! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеКате, поздравления!
ОтговорИзтриванеИмаш впечатляваща колекция от ножове :)
Поздрави и хубаво настроение!
И от мен поздравления!А аз се чудих защо изведнъж всички почнаха да готвят с "Kikkomam" :)
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Кате, поздравления! Прекрасни преживявания, вкус на успех и много вдъхновение струят от публикацията! И честито увеличение на колекцията! Хубав петък!
ОтговорИзтриванеКате, поздравления за наградата и емоциите, които ти е донесла!
ОтговорИзтриванеЛИчно аз се интересувам от техните консервирани сакура, към които обаче явно в БГ няма интерес и съответно внос.
Със здраве и вдъхновение да използваш придобивките си!
Поздравления, мила! Съвсем заслужено признание и невероятен подарък! Пожелавам ти нестихващо вдъхновение и още много предизвикателства и награди! Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеЧестито, Кате!!!
ОтговорИзтриванеКолко е хубаво, когато старанието,креативността и таланта са забелязани и оценени.
Чудесен репортаж!!!
Честито ,Кате!Ти заслужаваш това признание!
ОтговорИзтриванеИскрено се радвам за теб и емоциите ,които си преживяла!
Впечатлена съм от колекцията ножове!
Желая ти още много нови предизвикателства и нестихващ кулинарен ентусиазъм!
Сърдечни позддрави!
Поздравления Катенце!Колко хубаво че някой е забелязал и оценил заслужено ентусиазмът и талантът на друг, и този друг си точно ти:)
ОтговорИзтриванеЧудесен подарък, да си го ползваш със здраве!
Чудесен репортаж и вкусна супичка!
С пожелание за нестихващо вдъхновение и още много вълнуващи мигове като този!
Сърдечен поздрав!
Още като видях снимките във ФБ, бях много заинтригувана и чаках с нетърпение разказа ти, Кате.
ОтговорИзтриванеСъвсем закономерно ти си била сред наградените.
Имаш впечатляваща колекция от ножове :) Да си ползваш новите придобивки със здраве!
Ще я пробвам тази супичка.
Поздрави и пожелания за хубав уикенд!
Кате,от сърце честито!Да си ползваш със здраве и хубави спомени наградата!Прегръдка!
ОтговорИзтриванеЧестито,Кате!Ти заслужаваш!
ОтговорИзтриванеЧестито, Кате! Поздравления за участието и наградата! Очакваме други тънкости от теб за тази кухня:)
ОтговорИзтриванеЕха, честито! Пък аз се чудех защо ни затрупа с манджи с Кикоман, а то за какво било....Да си ползваш награтата със здраве! С усмивка
ОтговорИзтриванеМария
Кате, браво, всичко звучи и изглежда чудесно!
ОтговорИзтриванеПоздравления и честита награда!
ОтговорИзтриванеОчакваме още нови, интересни предложения!
Прегръдки!
Честито, Кате!
ОтговорИзтриванеСъс здраве да си ги ползваш и още по-богата колекция от ножове да покажеш следващия път (много ми харесват, да знаеш!)
Хубави почивни дни д а ти бъдат!
Кате, поздравления, мила, за представянето, наградата и признанието! Богатата ти колекция ножове, направо ме "уплаши" ;) Май си трябва отделно, голямо чекмедже за тях! :)
ОтговорИзтриванеСупата много ми допада и някой ден, в японско настроение, ще я опитам обезателно! Благодаря ти за рецептата и ти желая още много награди и подобни, приятни изживявания!
Весел уикенд и прегръдка от мен!
Честито, Катенце! Напълно заслужено! Желая ти много награди и да насоиш от тази приятна "зараза" (сътворяването на красоти и вкусни ястия) след себе си! Сърдечни поздрави! :)
ОтговорИзтриванеЧестито Катенце!!! Чудесен репортаж си ни подготвила, благодаря за настроението и хубавите снимки. Много се радвам и гордея с теб!!!
ОтговорИзтриванеЧестита награда, Канди, напълно заслужена е! Благодаря за публикацията и възможността, макар и виртуално, да надникна на тази презентация, беше ми много интересно! Рецептата за супата също ме заинтригува, ще я приготвя непременно!
ОтговорИзтриванеОще веднъж - честита награда!
Благодаря на всички ви за поздравленията! Вашата оценка е важна за мен, тъй като всички сте страхотни кулинари. Прегръщам ви!
ОтговорИзтриванеЧестита награда , Катя!Много се радвам, че трудът и старанието, които прилагаш в твоите чудесни публикации са подобаващо оценени!А каква по-голяма награда от среща с други кулинари, с които да обмениш и да научиш!Благодаря за споделеното,беше ми много интересно!Поздрави!
ОтговорИзтриванеСонче, много ти благодаря! Прекрасни думи! Поздрави!
ИзтриванеКак съм пропуснала това, Кате -
ОтговорИзтриванесъс закъснение, но най-сърдечно те поздравявам.
Радвам се,че вдъхновението, старанието и кулинарните ти умения са били така високо оценени. Чудесна награда, среща и презентация -
благодаря за удоволствието от споделените моменти, Диана
Дианка, много ти благодаря! Много мили думи! Поздрави!
ИзтриванеИзвини ме, че пиша със закъснение.
ОтговорИзтриванеПърво ми се иска да те поздравя от сърце за получената награда.
Освен че ястието ти е вкусно, впечатлява и с хубавата презентация.
Със здраве да си ползваш профедионалния нож.
Много съжалявам, че не успях да присъствам на семинара "Японска кухня" и да се запозная лично с теб. Но както казват хората "Бъдещето е пред нас".
Все пак успях да се запозная от твоя пост с нещата, представени тогава.
Радвам се, че си публикувала рецепта за супа "Кенчин", която обезателно ще сготвя.
Пожелавам ти хубава седмица.
Ели, много ти благодаря за поздравите и за прекрасните думи! Всички ястия, които участваха бяха страхотни, лично аз не бих могла да избера само едно:) Наистина жалко, че не можахме да се видим, но съм сигурна, че ще имаме някой ден възможността да изпием по едно кафе:) Ще се радвам!
ИзтриванеЧестито, Катя! Прекрасно преживяване е било:)
ОтговорИзтриванеНе съм разбрала за предизвикателството, а и ти си една от първите на която преглеждам блога след месеци отсъствие. Та, поздравявам те!
Побългарената супичка изглежда чудесно!:)
Благодарности, че сподели с над преживяното:)
И последно - с тази колекция от ножове ме уби:)))
Ей това е... Готвач!
Ела ме виж мен - с 2-3 ножа:))))
:), благодаря ти! Прекрасни думи! Наистина подаръкът е страхотен и определено точилото ще ми е много полезно!:) Поздрави и от мен!
ИзтриванеКате, вълшебница си! Много интересен ми беше репортажа ти! Заслужила си си признанието и наградата, която изглежда много готино!
ОтговорИзтриванеАз пък имам 4 ножа, от които главно ползвам само един :D но пък аз имам специални изисквания за удобството и остротата и пусто не мога да му намеря другарчета :D
Кате, имаш прекрасна колекция! Нека се множи до безкрайност, само да има къде да ги слагаш. Изключителен човек си!
ОтговорИзтриване