вторник, 8 януари 2013 г.

Kikkoman: Агнешко Якитори / Lamb Yakitori


Предложението ми днес е за вкусно агнешко с уникален сос!
Откъде дойде идеята: преди време ви показах рецепта за агнешко с Марсала. Наистина вкусна рецепта. Днес промених и обогатих: шпиковане, сос Якитори Кикоман и го сготвих в глинен гювеч.
Съвсем различна рецепта, но пък също много вкусна. Този сос съдържа: соев сос, захар, вода, вино, оцет, меласа, подправки и е без изкуствени оцветители и аромати.
*Агнешкото месо може да бъде плешка, ребра, бутче.
*Ако нямате глинен гювеч, може да използвате йенска тенджера или пък тава с алуминиево фолио.
Ето и рецептата:



Продукти:
агнешка плешка
сол
черен пипер
1 морков
3-4 скилидки чесън

сос:
2 с.л. сос Якитори Кикоман
300 мл зеленчуков бульон
скилидки чесън
сух розмарин, или клонче пресен
1 дафинов лист
1/2 ч.л. червен пипер

допълнително:
моркови
картофи
лук


Приготвяне:
Измийте и подсушете плешката.
Посолете и поръсете с черен пипер. "Разтрийте" я.
Направете прорези с нож и пъхнете в тях парченца моркови и скилидки чесън.


В широк тиган налейте олио да загрее и сложете плешката. Трябва да се "запечата" от всички страни, не е необходимо да готвите. Само докато промени цвета си.
Извадете плешката.
В друг широк тиган налейте бульон, добавете соса Якитори, скилидките чесън разрязани на две, розмарина, дафиновият лист и червеният пипер.
Когато заври сложете плешката. Оставете за 1 минута на котлона.


Преместете плешката и соса в глинен гювеч.


Добавете целите обелени картофи.
Запечатайте отвора на гювеча с топче тесто и по ръбовете също.
Сложете във фурната и включете на 150 градуса, за десетина минути да загрее гювеча, след което увеличете на 190 градуса.
Печете 2 часа.
Махнете капака, добавете морковите и лука, нарязани на едро. Изпечете без капак за 20 минути.












11 коментара:

  1. dobro utro mila Candy,mnogo vkusno ,priyatna vakansiye mila.

    ОтговорИзтриване
  2. Олееее....това късче боднатото на виличката ме съблазни много да знаеш:):)
    Агнешко, картофки , морков .....страхотно!
    Много вкусно приготвено:)
    Поздравления !

    ОтговорИзтриване
  3. доказваш ми, че да се приготвя месо, не е чак такава философия. А на мен все ми се струва сложно. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  4. Нямам никакви съмнения, че ще е ароматно и вкусно! И определено вкусовете задобряват в глинения гювеч...:)

    ОтговорИзтриване
  5. Много ефектно и апетитно, чудесно приготвено и поднесено, Кате!
    Поздравления, с пожелания за
    успешни, усмихнати и вдъхновени кулинарни проекти, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Мноого добре изглежда!Обичам агнешко, точно така, печено!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Шпековано и печено в глинен гювеч - вкуснотия!
    Чак аромата се усеща!
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Не мога да говоря............,преглъщам........
    Прекрасно е,Катенце!Прегръдки и молба за допълнително:))))))))

    ОтговорИзтриване
  9. Така кусно се е запекло, Кате,че е невероятно!

    ОтговорИзтриване
  10. Хм, Бонбон, оттегли се ти, а нас остави да прималяваме пред подобни гледки;) Получило се е страхотно. Откъртвам си едно голямо парченце;)

    ОтговорИзтриване
  11. Добрият стар глинен гювеч с майсторлък съчетан и ни караш да преглъщаме като гладни котараци....

    ОтговорИзтриване