Страници

Елхичка с еклери


Много ми харесват т.нар. tower profiteroles. За Нова година направих една мини елхичка с еклери и крем. Декорацията е със захарни конфети, коктейлни черешки и Дулсе де лече.
Лесно, вкусно и ефектно!


Продукти:
Еклери:
4 яйца
1 ч. ч. вода
1/2 ч. ч. олио
1 ч. ч. брашно

В тенджера смесете водата и олиото. Сложете на котлон.
Когато течността заври прибавете брашното наведнъж, бъркайте докато сместа започне да се отлепва от дъното и стените на тенджерата. Отстранете от котлона.
Оставете за около 5 минути да се охлади и добавете едно по едно яйцата към сместа като след добавянето на всяко яйце разбърквате, докато се поеме.
Вземете по 1 с.л. от сместа и изсипете върху хартия за печене купчинки.
Изпечете ги в предварително загрята фурна на 200 С за 5 мин., намалете на 180 С и печете още 5 мин., след това още веднъж намалете на 150 С и печете още 5 мин.
Отворете леко вратата на фурната и оставете така за 5 мин., за да не спадне обема.
Извадете еклерите и ги оставете да изстинат.
Оставете еклерите да се охладят и ги разрежете леко с нож. Напълнете ги с с охладен крем по избор.




Подредете еклерите като елхичка и ги декорирайте.



6 коментара:

  1. Чудесни еклерчета!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Много ми е тежко тези дни, макар да не съм прекалявала с празничните трапези, а сладко хич не ми се яде, но щом предлагаш еклери не мога да устоя и се черпя едничко. Много апетитно си ги наредила, Кате! Чудесни са!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Още една страхотна идея! Много оригинално и лесно!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Фантастична идея и реализация! Лека нощ и сладки сънища!

    ОтговорИзтриване
  5. Честита Нова Година, Бонбонче :) и за много години!!! Елхичката ти е просто съвършена!!! Най-хубавата :)

    ОтговорИзтриване