сряда, 16 януари 2013 г.

Световни класики: Classic-Tiramisu


Тирамису е един от най-известните десерти в Италия, а и в света. Безброй са вариациите, представяне в интернет, книги, списания.
Тортата е създадена през 1962 г. в ресторант Alle Beccherie, в Тревизо. Актът на раждане е законно признат от делегацията на Италианската академия на кухнята (Accademia Italiana della Cucina).
Италианците вярват, че Тирамису е силен афродизиак.
Преди обаче официалното ѝ признаване, тортата има забавна и секси история. Изобретена е в публични домове в италианският град Тревизо, известен в миналото със своите сексуално отпуснати нрави и обитатели, търсещи удоволствие. Тирамису е хармония от вкусове, които предизвикват екстаз и то не само на небцето.
На италиански Тирамису означава "ободри ме", заради съдържанието на кафе и какао в него, понякога се превежда и в по- закачливи значения на думата.

Няколко пъти съм представяла рецепти за Тирамису. Но досега не го бях правила с Марсала. Определено вкуса, който му придава, не може да се сравни с останалите заместители.
Хареса ми и това, че жълтъците се разбиват на водна баня. Досега не знаех за това и винаги се притеснявах като го правя. Може би един-два пъти съм го правила със сигурни пресни яйца и то пак с притеснение. А когато пък съм правила за децата, тотално изключвах яйца. Но сега вече знам, че това ще е начина! Белтъци тук не се използват, а се слага сметана, което изключва и суровите белтъци.
Това, което промених малко е силата на кафето - просто го направих по-разредено, защото не пия силно кафе:).
Тирамисуто трудно се реже с нож, а аз дори си го похапвам с лъжичка директно от тавата, но за снимките направих едно по-добро парче:).

Източник на рецептата: www.cookingforengineers.com




Продукти:
4 големи яйчни жълтъка
100 гр захар
120 мл Марсала
450 гр Маскарпоне
240 мл течна сладкарска сметана
около 30 - 40 бишкоти Савоярди, зависи от големината на тавата


355 мл Еспресо, по желание може да добавите Марсала
2 с.л. захар
2 с.л. какао на прах

Приготвяне:
Направете еспресото и го оставете да се охлади.


Налейте вода в голяма тенджера и я оставете да заври.
Намалете степента на котлона, така, че водата да е на ниво кипене.
Сложете жълтъците в топлоустойчива купа и ги разбийте на лек и пухкав крем. Добавете към тях Марсалата и захарта. Разбийте съвсем за кратко, само да се смесят.


Сложете купата в горещата вода, и започнете да разбивате с миксер на водна баня. Водата не трябва да ври.


Разбивайте докато сместа се сгъсти.
Отстранете от котлона. Това е така нареченият крем Зaбайон, който може да хапнете самостоятелно или в други сладкиши.


В друга купа разбийте сметаната на меки върхове. Не прекалявайте с разбиването.


В друга купа пък разбийте маскарпонето.


Сипете охладеният крем върху маскаронето и разбийте до гладкост.
След това добавете и сметаната, бъркайте със шпатула, по метода: загребване-обръщане, за да не спада обема.


Сглобяване на тортата:
Потопете всяка бишкота само за секунда в кафето.
Подредете един ред с бишкоти.


Отгоре изсипете 1/2 част от крема, загладете.


Отново подредете бишкоти.


Отгоре изсипете останалият крем.


Поръсете с какао, през цедка или сито.


Покрийте с прозрачно домакинско фолио и оставете в хладилник за 4 часа.


Извадете, нарежете на правоъгълни парчета и поръсете отново с пресято какао.





13 коментара:

  1. Обичам го този десерт. Страхотни снимки, така примамват. Ето това от последната снимка е за мен :))
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Класиката си е класика, Бонбонче!
    Твоята е чудесна!
    Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
  3. Candy, много красиви снимки, отново! Перфектно ти е тирамисуто! Поздравления за проекта "Класики" - харесва ми идеята! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, наистина си приготвила класическо тирамису. Поне моята рецепта е същата, касаеща жълтъците и марсалата. Има варианти да се приготви сладкарски крем и от него да се добави към маскарпонето и марсала също и в крема..Пробвала съм различни начини, единствено разликата е, че се препоръчва престой поне 12 часа.Толкова примамливи снимки си направила, че сега ще си взема маскарпоне и ще направя на фемилито...
    Ххубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Истинско съвършенство, Кате! Любимият ми десерт, приготвен и поднесен, както винаги перфектно! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Кате ,хвърли едно парче оригинално тирамису....харесва ми....
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Наистина класика, Кате!
    Чудесно изглежда и много добро постъпково приготвяне!
    Да се наредя ли с лъжицата :))

    ОтговорИзтриване
  8. Любим десерт на всички!Катюша,чакам другите с голямо нетърпение!

    ОтговорИзтриване
  9. Dieses klassische Tiramisu schmeckt mir persöhnlich immer noch am besten.........schöne Bilder.
    LG
    Martina

    ОтговорИзтриване
  10. Любим класически десерт, прекрасно изпълнен и поднесен!

    ОтговорИзтриване
  11. Ей, че еднакво мислим, Кате, тъкмо снощи си купих Маскарпоне за Тирамису! :))
    Прекрасен десерт, Отлично приготвен и поднесен! Браво, мила!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  12. Със сигурност си го направила като по учебник,Кате,както му се полага със Забайон(а не сурови яйца) и марсала.Не съм го правила лично,но съм чела,че това е точния и правилен вариант.Представям си колко е сочно и размазващо вкусно!
    Сърдечна прегръдка!

    ОтговорИзтриване