Страници
Мозък пане
За всички, които обичат този деликатес специална публикация, за останалите ще ме извините, но ще изчакате следващата:).
Вкъщи всички големи обичаме, малките не са пробвали:). Едно време като бяхме деца и се събирахме около традиционното зимно прасе на село първата работа след класиката - зеле и мръвки, беше варената глава, която се превръщаше във всевъзможни деликатеси.
Един от тези деликатеси е мозъка. Хапвала съм го натюр/сварен/, но най-много ми харесва паниран.
Днес ви предлагам рецепта за мозък пане, в която ще обясня за подготовката и готвенето на продукта. Панировката ми е малко по-различна, по-въздушна и пухкава.
Продукти:
свински мозък
голяма купа със студена вода - около 2 л + 1 с.л. оцет
сол
Панировка:
100 гр брашно
щипка сол
1 яйце
1 белтък
100 мл бира
2 с.л. олио
за овалване: брашно
Приготвяне:
Ако мозъкът е замразен го размразете на стайна Т или в хладилник.
Сложете го в купата с водата и оцета. Оставете го за 1/2 до 1 час. По този начин ще отстраните по-лесно ципите.
Почистете го от ципите и го измийте внимателно.
Сложете в тенджера на котлон вода с малко сол да заври.
Пуснете парчетата мозък вътре едно по едно и ги оставете да се сварят за около 20-30 минути. Варете на средно-силен огън. Примерно от степен 9 - варете на 7. Или от степен 4 - варете на 3.
Извадете мозъка.
Ако парченцата са много дребни може да ги съберете няколко и да оформите топки.
Ако са по-големи ги панирайте така.
Пригответе панировката:
Сложете пресятото брашно със солта в купа. Направете нещо като кладенче в средата и сложете яйцето и 1 с.л. олио. Започнете да разбивате с телена бъркалка като постепенно захващате от брашното отстрани. Добавяйте по малко от бирата и разбивайте, докато получите хомогенна смес. Добавете втората лъжица олио, разбъркайте добре.
В друга суха купа разбийте белтъка с щипка сол на сняг.
Добавете го към сместта и с помощта на шпатула го разбъркайте внимателно, за да не спадне обема.
Вземете оформените топки и ги потопете в брашното след което ги потопете в сместа за паниране.
Пуснете ги в загрят тиган с повече олио - да ги покрива до полувината. Изпържете ги от всички страни до зачервяване.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Бонбонче, обичам мозък, но чист без всякаква панировка.
ОтговорИзтриванеЗа мен има фина и деликатна текстура, която е много вкусна.
За това не искам да усещам вкус на пържено яйце.
За любителите на панировка, предполагам, че ще е вкусно!
Прегръдка и хубав ден!
Това определено не е за моята уста - изпитвам угризения и меко казано ужас от такива меса. Другата такава, "страшна" мръфка ми е акулската. Няма да го ям това никога, ама пък изглежда съблазнително на снимка и ако не знам какво е, бих опитала. :) Дано никой не ме прелъже обаче!
ОтговорИзтриванеХубав ден, Катенце и ще чакам да сготвиш нещо като за мен! :*
Бомбонче, добре че дедко го няма тука и да види тази вкусотия ,че му е любима и с биричка даже.
ОтговорИзтриванеМного хубава идея страхотно, ще му то направя непременно!
Поздрави и много прегръдки!
И аз не мога да се въздържа от коментар. Не съм опитвала свински мозък, но пък много харесвам агнешкия. Ако не се лъжа, опитвала съм и агнешки, и ярешки. И двата са голяма вкусотия. Не се съмнявам, че и твоето предложение е също толкова хубаво.
ОтговорИзтриванеПоздрави за идеята и за изпълнението!
Слънчев и усмихнат ден ти желая!
Ауу Кате, мозъка ми е сред любимите деликатеси. Всякакъв, да кажа - от пиле (дето е ню-ню) до свински. Ако бях сигурна, че имаш още от този панирания, щях да яхна метлата и да дойда :))
ОтговорИзтриванеОооо това е любимото мезенце на мъжжж ми.Панирам най вече агнешки ама..е доста скъпичък. Като боднем два пъти в чинийката и ..от мезенцето няма и помен.
ОтговорИзтриванеПоздрави Кате и ти желая много много усмихнат ден!
Ехе, невероятен!
ОтговорИзтриванеEu nunca experimentei, mas parece estar muito gostoso.
ОтговорИзтриванеCopiei a receita e vou correndo para fazê-la... FUI!!!!
Beijos Márcia (Brasil - Rio de Janeiro)
http://decolherpracolher.blogspot.com
Отдавна търся мозък, но не намирам. Преди много, много години майка ми го правеше паниран и много го харесвахме!
ОтговорИзтриванеСъжалявам, че не мога да опитам и да му се насладя, но ще бъде виртуално от твоя! :)))
Хубава вечер, Кате!
има в Метро,сега си купих-телешки
ИзтриванеКате, добре че го представи, че не съм вкусвала мозък от сто години...Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеТакааа, ами как да се разбирам с теб, след като си пуснала толкова вкусотии???
ОтговорИзтриванеНе се издържа тук! То бъбреци, мозъци, вкара ме в беля :)
Кате, къде да го търся сега този мозък посред нощите? :) Мноого вкусен изглежда!
ОтговорИзтриванеМмм мозък, не съм яла от много малко, но още помня колко вкусен беше, така ме изкуши с тази рецепта, че скоро ще я пробвам :)
ОтговорИзтриванеВ Метро са пуснали мозък, който е дори напълно почистен. Накиснах го, сварих го както е указано, направих тази панировка, божествен е! Всъщност не знаех, че мозъкът порозовява буквално след 30 секунди и ми се преплетоха пръстите от бързане. Само не трябваше да ям ТОЛКОВА много - стана ми лошо :)
ОтговорИзтриване:) благодаря, че споделихте! Трудно се открива, наистина:))) Много е вкусен и вкъщи много го обичаме. Прекрасен ден!
Изтриване