Категорично това ястие се вписва в любимите ми. Телешкото месо е крехко, сочно и много вкусно. Дукесите са чудесна гарнитура, а гъбеният сос чудесно допълва всичко това. Препоръчително е и парчето лимон.Маринатата на телешкото е с прясно мляко, соев сос, черен пипер и малко сол. От къде дойде идеята? – мариновала съм с прясно мляко черен дроб и свинско месо, не го бях прилагала върху телешко, това е първият ми и много успешен опит. Соевият сос и черният пипер са овкусителите, или по-точно подправките, които завършват ястието.
Всичко това панирано в брашно, яйце и галета, както при виенският шницел.
Първоначално мислех да го поднеса с картофи, но се сетих за прочутите картофени дукеси, които със сигурност се вписват чудесно тук. И на финал обилно полети с гъбен сос от манатарки.
Звучи вкусно, нали?:)
Телешко със соев сос
Продукти:телешки вайсбрат, нарязан на филии
прясно мляко – по 2 с.л. за всяко парче месо
сол
черен пипер
соев сос – по 1к.л. за всяко парче месо
Приготвяне:
Начукайте през прозрачно домакинско фолио парчетата месо.
Посолете много леко и поръсете с черен пипер.
Разбъркайте прясното мляко със соевият сос полейте месото.
Оставете да преседи в хладилник, покрито с фолио, поне за 2 часа.
Извадете, отцедете месото. Потопете в брашно, след това в разбити яйца и накрая в галета.
Изпържете от двете страни в предварително загрято олио, за около 2 минути от всяка страна.
Извадете върху хартия да се отцеди от мазнината.
Картофени дукеси
Продукти:
3 средни картофа
1 с.л. краве масло
1 жълтък
щипка индийско орехче
сол
1 с.л. прясно мляко
1 жълтък
Приготвяне:
Сварете картофите. Извадете ги, оставете леко да се охладят и ги обелете. Пасирайте ги с ръчна преса или пасатор.
Добавете сол на вкус, жълтъка и маслото. Разбъркайте добре.
*Може да добавяте сирене, подправки и каквото ви харесва.
Изсипете сместа в шприц и направете розички в тава, застлана с хартия за печене.
Намажете със смес от разбитият жълтък с прясното мляко.
Изпечете ги в предварително загрята на 160 градуса фурна за 10 минути, след което вдигнете на горно ниво, да получат лек загар.
Гъбен сос
продукти:
няколко пресни или замразени гъби (аз използвах манатарки, но вие може да използвате каквито имате )
1-2 с.л. брашно
2 с.л. олио или краве масло
1 ч.ч. бульон
сол и черен пипер
Приготвяне:
Нарежете гъбите на кубчета и ги запържете в същата мазнина, в която сте пържили месото.
Добавете брашното и налейте бульон или вода до получаване на малко по-рядка смес от желаната гъстота. Оставете на котлона да ври, докато получите желания сос.
Добавете сол и черен пипер.
daaaa,tolkova vkusno si razkazala ,nepremenno şte napravya.Kak e,vakatsiyata dobre li ti se otrazyava?
ОтговорИзтриванеИ телешкото и дукетите и сосчето са невероятни Катенце!
ОтговорИзтриванеМного хубава рецепта и идея да ни представяш тези апетитни прелести!
Прегръщам те силно!
не само, че звучи вкусно, ами изглежда и здравословно. Как огладнях сега...
ОтговорИзтриванеКатенце, няма да ни оставиш гладни! Страхотно предложение!
ОтговорИзтриванеНадявам се да успяваш добре да се разтоварваш по време на почивката!
Благодаря, че отново намери време да наминеш и при мен! :)
Сърдечни поздрави и прекрасен ден! :)
Вълшебница си..С какъвто и проект да се захванеш няма втора като теб!Прекрасно телешко...,браво:)!
ОтговорИзтриванеСтрахотно ястие, Кате!
ОтговорИзтриванеУау, изглежда невероятно вкусно!
ОтговорИзтриванеаууу ,Кате!!!
ОтговорИзтриванеИзглежда страшно апетитно!!!
целувки и прекрасна седмица мила
Бонбонче, страшно е апетитно!
ОтговорИзтриванеМного ми хареса ястието Катенце.
ОтговорИзтриванеИ телешкото и дукесите и сосчето са невероятни!
охо, вкусно звучи и още как :) И аз мариновам телешкото в прясно мляко, *ма интересно що никога не съм се сещала с гъбен сос да предложа. Благодаря за идеята!
ОтговорИзтриванеИ очаквам следващите ти предложения :)
Много вкусно и апетитно поднесено!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Звучи разкошно ,не само вкусно ,Кате ! И дукесите елегантни ,точно за месцето и сосчето ! Знам ,че ще ми хареса много :) !
ОтговорИзтриванеЦелувки ,Бонбон !