Страници

Телешко филе с гъбен сос и картофени дукеси


Категорично това ястие се вписва в любимите ми. Телешкото месо е крехко, сочно и много вкусно. Дукесите са чудесна гарнитура, а гъбеният сос чудесно допълва всичко това. Препоръчително е и парчето лимон.Маринатата на телешкото е с прясно мляко, соев сос, черен пипер и малко сол. От къде дойде идеята? – мариновала съм с прясно мляко черен дроб и свинско месо, не го бях прилагала върху телешко, това е първият ми и много успешен опит. Соевият сос и черният пипер са овкусителите, или по-точно подправките, които завършват ястието.
Всичко това панирано в брашно, яйце и галета, както при виенският шницел.
Първоначално мислех да го поднеса с картофи, но се сетих за прочутите картофени дукеси, които със сигурност се вписват чудесно тук. И на финал обилно полети с гъбен сос от манатарки.
Звучи вкусно, нали?:)

Телешко със соев сос

Продукти:
телешки вайсбрат, нарязан на филии
прясно мляко – по 2 с.л. за всяко парче месо
сол
черен пипер
соев сос – по 1к.л. за всяко парче месо



Приготвяне:
Начукайте през прозрачно домакинско фолио парчетата месо.
Посолете много леко и поръсете с черен пипер.
Разбъркайте прясното мляко със соевият сос полейте месото.

Оставете да преседи в хладилник, покрито с фолио, поне за 2 часа.
Извадете, отцедете месото. Потопете в брашно, след това в разбити яйца и накрая в галета.
Изпържете от двете страни в предварително загрято олио, за около 2 минути от всяка страна.
Извадете върху хартия да се отцеди от мазнината.

Картофени дукеси


Продукти:
3 средни картофа
1 с.л. краве масло
1 жълтък
щипка индийско орехче
сол

1 с.л. прясно мляко
1 жълтък

Приготвяне:
Сварете картофите. Извадете ги, оставете леко да се охладят и ги обелете. Пасирайте ги с ръчна преса или пасатор.
Добавете сол на вкус, жълтъка и маслото. Разбъркайте добре.
*Може да добавяте сирене, подправки и каквото ви харесва.
Изсипете сместа в шприц и направете розички в тава, застлана с хартия за печене.
Намажете със смес от разбитият жълтък с прясното мляко.
Изпечете ги в предварително загрята на 160 градуса фурна за 10 минути, след което вдигнете на горно ниво, да получат лек загар.

Гъбен сос


продукти:
няколко пресни или замразени гъби (аз използвах манатарки, но вие може да използвате каквито имате )
1-2 с.л. брашно
2 с.л. олио или краве масло
1 ч.ч. бульон
сол и черен пипер

Приготвяне:
Нарежете гъбите на кубчета и ги запържете в същата мазнина, в която сте пържили месото.
Добавете брашното и налейте бульон или вода до получаване на малко по-рядка смес от желаната гъстота. Оставете на котлона да ври, докато получите желания сос.
Добавете сол и черен пипер.



13 коментара:

  1. daaaa,tolkova vkusno si razkazala ,nepremenno şte napravya.Kak e,vakatsiyata dobre li ti se otrazyava?

    ОтговорИзтриване
  2. И телешкото и дукетите и сосчето са невероятни Катенце!
    Много хубава рецепта и идея да ни представяш тези апетитни прелести!
    Прегръщам те силно!

    ОтговорИзтриване
  3. не само, че звучи вкусно, ами изглежда и здравословно. Как огладнях сега...

    ОтговорИзтриване
  4. Катенце, няма да ни оставиш гладни! Страхотно предложение!
    Надявам се да успяваш добре да се разтоварваш по време на почивката!
    Благодаря, че отново намери време да наминеш и при мен! :)
    Сърдечни поздрави и прекрасен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Вълшебница си..С какъвто и проект да се захванеш няма втора като теб!Прекрасно телешко...,браво:)!

    ОтговорИзтриване
  6. Уау, изглежда невероятно вкусно!

    ОтговорИзтриване
  7. аууу ,Кате!!!
    Изглежда страшно апетитно!!!
    целувки и прекрасна седмица мила

    ОтговорИзтриване
  8. Бонбонче, страшно е апетитно!

    ОтговорИзтриване
  9. Много ми хареса ястието Катенце.
    И телешкото и дукесите и сосчето са невероятни!

    ОтговорИзтриване
  10. охо, вкусно звучи и още как :) И аз мариновам телешкото в прясно мляко, *ма интересно що никога не съм се сещала с гъбен сос да предложа. Благодаря за идеята!
    И очаквам следващите ти предложения :)

    ОтговорИзтриване
  11. Много вкусно и апетитно поднесено!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Звучи разкошно ,не само вкусно ,Кате ! И дукесите елегантни ,точно за месцето и сосчето ! Знам ,че ще ми хареса много :) !
    Целувки ,Бонбон !

    ОтговорИзтриване