Страници

Класическо Тирамису


Тирамису е един от най-известните десерти в Италия, а и в света. Безброй са вариациите, представяни в интернет, кулинарни книги и списания.

Оригиналната рецепта за Тирамису

Трудно се достига до автентична рецепта за Тирамису, тъй като всяка твърдяща себе си за такава, не наподобява останалите, а при автентичните рецепти би трябвало да има идентичност. Освен това, отдавна съм се уверила, че епитети като “оригинално” и “автентично” на една рецепта не винаги я правят такава, а просто са “лепнати” за събиране на повече аудитория. Разбира се има и истински такива, но те си личат, като често са обяснени и потвърдени с различни факти и източници.
Съгласно най-разпространените версии, основните продукти на Тирамису са бишкоти Савоярди, Маскарпоне , кафе, сурови яйца( жълтъци и белтъци), ликьор или Марсала и какао. Повечето рецепти на опаковките на Маскарпоне или Савоярди предлагат именно това.
Най-лесният начин за направа на сладкиш, сходен на Тирамису е просто да се сглоби торта от бишкоти и крем Маскарпоне с пудра захар, но разбира се това няма много общо. Има и обогатени сладкиши, с добавяне на плодове.
В някои варианти белтъците се заменят със сметана, а кремът се приготвя на основата на Забайон, което е добре, тъй като суровите яйца в десерти са малко притеснителни. Това е и рецептата, която избрах и по която го приготвям години наред и за нас това е най-вкусното Тирамису. Алкохолът, който използвам е Марсала, просто вкуса, който му придава, не може да се сравни с останалите заместители.
Сладкишът трудно се реже с нож, а аз дори си го похапвам с лъжичка директно от тавата.


Историята на Тирамису

Тортата е създадена през 1962 г. в ресторант Alle Beccherie, в Тревизо. Актът на раждане е законно признат от делегацията на Италианската академия на кухнята (Accademia Italiana della Cucina). Италианците вярват, че Тирамису е силен афродизиак. Преди обаче официалното ѝ признаване, тортата има забавна и секси история.
Изобретена е в публични домове в италианският град Тревизо, известен в миналото със своите сексуално отпуснати нрави и обитатели, търсещи удоволствие. Тирамису е хармония от вкусове, които предизвикват екстаз и то не само на небцето. На италиански Тирамису означава “ободри ме”, заради съдържанието на кафе и какао в него, понякога се превежда и в по- закачливи значения на думата.


Класическо Тирамису


източник

Продукти:
4 големи яйчни жълтъка
100 гр захар
100 мл Марсала
450-500 гр Маскарпоне
240 мл течна сладкарска сметана(може и без)
около 30 – 40 бишкоти Савоярди, зависи от големината на тавата
350 мл Еспресо,(охладено)
2 с.л. какао на прах

Приготвяне:
Жълтъците се разбиват за кратко в касерола. Към тях се добавят захарта и Марсалата. Касролата се поставя в друг, по-голям съд с вода на котлон (т.нар. водна баня) и се разбиват с миксер до хубав, гъст крем( отнема около 20 минути). Водата на водната баня, не трябва да завира!
Когато кремът се сгъсти се отстранява от колтона и се охлажда. Това е т.нар. крем Забайон. Той може да се използва самостоятелно, в различни сладкиши или пък да се разбърква с други съставки.
Маскарпонето се разбива в купа.
В друга купа се разбива сметаната( ако се използва).
Охладеният Забайон се изсипва при Маскарпонето и се разбива до гладкост. В случай, че се използва сметана, тя се добавя внимателно, с разбъркване с шпатула.


Всяка бишкота се потапя за съвсем кратко в кафето и се подреждат в правоъгълна тава на един ред. Нанася се 1/2 от крема. Подреждат се втори пласт Савоярди и се нанася крем. Поръсва се през цедка с какао, покрива се с капак или стреч фолио и тавата с Тирамису се прибира в хладилник поне за 4 часа. При поднасяне може да се освежи с прясно поръсено какао.



15 коментара:

  1. Обичам го този десерт. Страхотни снимки, така примамват. Ето това от последната снимка е за мен :))
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Класиката си е класика, Бонбонче!
    Твоята е чудесна!
    Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
  3. Candy, много красиви снимки, отново! Перфектно ти е тирамисуто! Поздравления за проекта "Класики" - харесва ми идеята! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, наистина си приготвила класическо тирамису. Поне моята рецепта е същата, касаеща жълтъците и марсалата. Има варианти да се приготви сладкарски крем и от него да се добави към маскарпонето и марсала също и в крема..Пробвала съм различни начини, единствено разликата е, че се препоръчва престой поне 12 часа.Толкова примамливи снимки си направила, че сега ще си взема маскарпоне и ще направя на фемилито...
    Ххубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Истинско съвършенство, Кате! Любимият ми десерт, приготвен и поднесен, както винаги перфектно! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Кате ,хвърли едно парче оригинално тирамису....харесва ми....
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Наистина класика, Кате!
    Чудесно изглежда и много добро постъпково приготвяне!
    Да се наредя ли с лъжицата :))

    ОтговорИзтриване
  8. Любим десерт на всички!Катюша,чакам другите с голямо нетърпение!

    ОтговорИзтриване
  9. Dieses klassische Tiramisu schmeckt mir persöhnlich immer noch am besten.........schöne Bilder.
    LG
    Martina

    ОтговорИзтриване
  10. Любим класически десерт, прекрасно изпълнен и поднесен!

    ОтговорИзтриване
  11. Ей, че еднакво мислим, Кате, тъкмо снощи си купих Маскарпоне за Тирамису! :))
    Прекрасен десерт, Отлично приготвен и поднесен! Браво, мила!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  12. Със сигурност си го направила като по учебник,Кате,както му се полага със Забайон(а не сурови яйца) и марсала.Не съм го правила лично,но съм чела,че това е точния и правилен вариант.Представям си колко е сочно и размазващо вкусно!
    Сърдечна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте, с какво мога да заменя марсалата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, извинявам се за закъснелият отговор! Макар Марсала да е със специфичен аромат и вкус,в случай, че не може да се открие, често се заменя с Порто. Ако и това е трудно за намиране, просто капнете няколко капки хубав ром, пак ще е вкусен десерт. Правила съм за деца и без алкохол. Поздрави!

      Изтриване