Страници

В прегръдката на Рила


Емоциите, вдъхновението, тръпката и красотата на това място усещам все още толкова силно, че затворя ли очи се връщам там, отново и отново.
Има много красиви места по света и у нас. И всяко има свое очарование. Всяко, на което съм била ме впечатлява, донесло ми е красиви мигове, незабравими емоции и е оставило прекрасни спомени.
Това е едно от тях.
Днес е празника на Рила планина, който традиционно се чества всяка година, в първата неделя от м. август, а хиляди планинари се събират, за да изкачват върховете и да отбележат празника.
Преди дни и ние бяхме там, на Рилските езера, а днес ще ви споделя емоциите от нашата планинска разходка.
Може би това е първата ни разходка от този вид - планински туризъм... за начинаещи.



Природата наоколо омайва. Красивите върхове с причудливи форми, свежестта на въздуха, нежните цветя, подали се измежду твърдите камъни и скали, всичко омагьосва погледа и стига до сърцето и пълни душата.


Започнахме изкачването по пътя към езерата:) спирахме няколко пъти:).




Но пък на финал малкият така се зарадва, че открихме един кораб:


Ето тук, за тези, които чувстват умора, или по някакви здравословни причини не могат да ходят дълго пеша, може да се качат на тези кончета.





Езерата започват да се разкриват едно по едно пред нас, а изненадата след прехода да откриеш такава красота е неописуема.












Постепенно достигнахме до Бъбрека, и следващият преход вече беше малко по-труден. Малкият остана с татко си до "Бъбрека", а аз и големият ми син продължихме нагоре, към следващите езера. Радвам се, че Дребосъчето успя да премине цялото това разстояние, наистина доста се притеснявах как ще му се отрази:).

















По пътя срещнах Любовта:



Цветът на водата на "Окото" е уникален!





Стигнахме до тук и тъкмо поседнахме за кратка почивка и видяхме облаци в далечината. Решихме, че е по-добре да се връщаме, все пак чакаха ни няколко часа път обратно. Не успяхме да видим "Сълзата", не успяхме да видим и изглед на всичките седем езера, но пък си обещахме да се върнем отново.




Рибките в " Бъбрека":


За връщане избрахме маршрут, покрай езерата, пътят към старата хижа. По принцип този маршрут е по- труден.






РИЛА

Как ли да разкрия аз възторга си
от тебе, Рила, моя планина!
Как ли да потуля пак копнежа си
по твойта чудна, дивна красота!

Защо ли винаги, когато в мене
все сълзи с мъка се редят
единствен спомена за тебе
кара мислите ми да летят.

Към теб, към дивната ти хубост,
към твойте сини висини,
към неразгаданата ти чудост
отправям взор, изпълнен със мечти.

Когато съм във твоите обятия
забравям страх, несгоди и беди.
При теб са ясни всите възприятия
и чувствата най-чисти са дори.

Тук няма подлост, няма и терзания –
налага своя ритъм Вечността.
На Природата най-светлите създания
живеят в дебрите на светостта.

При теб се чувствам винаги спокойна,
закриляна от хилядолетната ти гръд.
Сред твойте тайни съдбата ми неволна
за нов живот откри ми път.

Тези прекрасни стихове открих тук: КЪСЧЕТА ОТКРОВЕНИЯ








Още около час оставаше до хижата, а облаците вече покриваха планината, върховете бяха скрити от мъгла, а в далечината се чуваха и първите гръмотевици.








Точно когато стигнахме до хижата и започна да вали, а в планината дъждът е много, много различен...
Странно се чувствахме след тази разходка: изморени, но пълни с енергия; мокри от дъжда и градушката, но пък със сияещи лица; мълчаливи, но изказващи толкова много неща...


Честит празник, Рила!!! И нека красотата и очарованието ти се опазят за поколенията, за да вдъхновяваш хилядолетия наред, за да даряваш тази твоя прегръдка на всеки жаден за истинска любов от природата, за да излъчваш тази твоя свещена чистота и сила, за да не пресъхва този свят извор на живот!!!



32 коментара:

  1. Вълшебно място, уникални снимки и поредната красива публикация, Кате! Благодарение на теб какво ли не видях :) и продължавай... Много ме радваш и ме зареждаш пленително. Може би и аз ще отида някога до езерата на Рила. Сърдечни поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Снежи, и аз обичам да пътувам с теб! А колкото до разходките: толкова силно ме зарежда природата и така ме вдъхновява, пълни ме с енергия! Радвам се, че и моите "пътеписи" се отразяват така. Прегръдки, мила!

      Изтриване
  2. Честит празник ,Рила!
    Прекрасна и пленителна! Очарователни снимки с много емоции. Срещата с любовта ми хареса. Тъкмо викам-А, Катето съчетала 2 в 1-хем разходка,хем половинка. И като видях отдолу снимката сама се смях на себе си.
    Поздрави и приятен и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Нинче, как ме разсмя:):):) Два пъти даже я срещнах на Рила, и по-надолу сърчицето, също. Прегръдки от мен!

      Изтриване
  3. Как хубаво си го казала накрая, Кате, няма какво да допълня... Освен да си пожелая и аз да ги видя езерата догодина, едва ли ще е тази... Прекрасна разходка, много хубаво решение сте взели. ;)
    А все ми е било интересно - семейството сте почитатели на пътуването или на някого му се налага, професията е свързана с това? Наистина ми е било винаги любопитно.
    Сърдечни поздрави и на теб, и на Рила планина! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, всички сме почитатели на природата и красивите места и всеки път поводите да ги посетим са различни: понякога са подаръци за празници, друг път са свързани с работа... Прекрасен август!

      Изтриване
  4. Интересно място се посетили, радвам се за заряда ви от емоции! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси! Не мога да те стигна по върховете, но пък се радвам, че и ти споделяш с нас тези красоти! Поздрави!

      Изтриване
  5. Кате, с тези публикации ми действаш винаги зареждащо! Красива природа и интересни моменти си отразила. Прекрасни снимки! Тези с нависналите навъсени черни облаци направо ми въздействаха - усетих нещо тревожно, подтискащо.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, наистина се усеща нещо много странно, а най-интересното беше, че времето ни изчака да стигнем до хижата и тогава заваля: дъжд, градушка, така се изсипаха... Но има нещо много силно емоционално в това. Не мога да го обясня, минават какви ле ни мисли през главата ми. Очарователна е Рила!

      Изтриване
  6. Неземна красота!Много красиво и неповторимо! Децата трябва да се учат от малки да обичат природата и да общуват с нея!Поздрави,Катя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Най-красивите места са сред природата, най-истинските неща са там! Поздрави и от мен, Танче!

      Изтриване
  7. Кате, браво на вас! Любими места са ми тези, но откак откриха лифта - не стъпвам....макар че ние ходим там по съвсем друг маршрут, откъдето се виждат и 7-те езера и Урдините езера, които не отстъпват по красота, но са много труднодостъпни.Ето тук съм писала за това:
    http://colourmagicp.blogspot.com/2010/01/blog-post_4568.html
    И за сефте разбирам, че имаш две момченца- все с едно малко юначе те виждам по снимките, да са ти живи и здрави, време е да ги направиш батковци на някоя принцеска!
    С усмивка
    мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина има доста хора, Мария. Ще ми се да тръгнем по твоите пътеки... Да имам си две малко и голямо:) Моите момчета!:) Благодаря ти за пожеланията:)! Поздрави!

      Изтриване
  8. Бонбон,
    поздравления. Като знам какво ходене е, малкият герой заслужава едно голямо потупване за мъжествеността си.
    Чудесни кадри си заснела, поздрав и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще го потупам, Мъхче! И аз останах учудена, явно мястото му въздейства и на него. Поздрави и на теб и чакам твоите красоти!

      Изтриване
  9. Помислих, че с теб сме били заедно в една група на езерата, но при нас само имаше облаци, без дъжд.
    Прекрасно местенце и отлична публикация! Пак бих се върнала там :)

    Мира

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Възможно е, знае ли човек:) Наистина прекрасно място, уникално! Поздрави и благодаря!

      Изтриване
  10. Благодаря за тези споделени с нас красоти,Кате!Тези най-горните и аз не съм ги качвала,зор ми се види баира до тях.Прекрасна разходка сте си направили!Хубава нова седмица,другарче мило!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, в една публикация някъде бях чела, че Сълзата е наречено така, защото доста зор е докато стигнеш до него. Така ми се запечата в съзнанието:). Човек ако разполага с много време и разбира се времето е благоприятно за това ще ги види всичките езера, ще им се наслади, но просто при нас времето се развали. Прекрасен ден от мен!

      Изтриване
  11. Много красиви снимки, Кате! Ходила съм там и страшно ми хареса!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траянче! Наистина мястото е уникално! Поздрави!

      Изтриване
  12. Candy estos paisajes son mágicos me encanta las montañas y las flores silvestres maravillosas,saludos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Росита! Природата е уникална със своите творения! Поздрави от България!

      Изтриване
  13. Мястото наистина е магично, Кате, и аз миналия уикенд бях точно там!
    Върнах се с над 250 снимки, удоволствие беше да разгледам и твоите - от такива приказни места снимките май никога не са достатъчни.
    Хубави августовски дни ти пожелавам и още много красиви разходки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, с най-голямо удоволствие ще разгледам и твоите, защото дори и мястото да е едно и също, снимките са толкова различни, а и с удоволствие ще се върна там отново и отново... Прекрасен август и на теб и още много покорени върхове!

      Изтриване
  14. Точно за "планински туризъм... за начинаещи" и за същото място бях започнала да пиша и аз. Случи ни се като на шега, а остави невероятни спомени.
    Снимките са прекрасни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотно е, ще чакам и твоята разходка! Прекрасно е да го преживяваш отново и отново, дори чрез погледа на други хора. Прекрасен август и още много такива положителни емоции!

      Изтриване
  15. Уникална природа! България е най-красивата страна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прекрасна е, дано умеем да я опазим! Поздрави, с пожелания за прекрасно лято!

      Изтриване