Страници

Корабът мелница / Schiffsmühle MureckВиждала съм няколко водни мелници(воденици) и всичките сами по себе си са уникални, но тази се отличава от останалите с местоположението си и формата. Заострена в предният край и скосена отзад, наподобява едновременно кораб и понтон. На платформата са монтирани колела, които се задвижват от водата, разположена е и къщичка на два етажа, в която има допълнителни уреди за мелене и обработка на зърно.
Закотвена във водите на р. Мур, на границата между Австрия и Словения, така добре вписваща се в горският пейзаж наоколо, тази уникална къщичка, кораб, мелница умело пренася в едно друго време...

Повече за Мелницата кораб, може да се прочете на www.schiffsmuehle.at.


4 коментара:

 1. Кате,
  уникални снимки си направила.Важно е,че е имало разрешение за това, защото на многоподобни места е забранено да се снима.Много красива мелница пренасяща ни наистина в едно друго време.Чудесно местенце на фона на разкошна природа.
  Поздрави и благодаря за виртуалното удоволствие!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Тази мелница е туристическа атракция и известна забележителност, снимането е разрешено. В нашият Етър също се снима без проблем. До сега където сме ходили като туристи не е имало забрани, а където се съмнявам, питам, за да не си навлека неприятности:). Има места, които пък не снимам поради други съображения, а и избягвам хора в близък план, е, освен ако не попаднат в кадър, други пък снимам след като съм поискала разрешение. А бе коректна съм в това отношение:). Поздрави, Ели, радвам се, че ти харесва местенцето:)

   Изтриване
 2. Пак ще я харесам, Кате. Много е жива и привлекателна! Сега, ако кажеш, че е и функционираща, че човек може да си занесе 5-10 кила зърно да му го смелят, ще взема и да завидя, ей! :)))

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Функционира, да, само че не знам кога я пускат. :) Да, много привлекателна, наистина и някак особено те кара да се чувстваш като я посетиш. Едно такова .. сякаш завръщане във времето, когато всичко е било някак не толкова динамично и ако колелата се бяха завъртели в този момент просто не знам как бих се почуствала...

   Изтриване