Страници

Цветният остров на безвремието: Бурано


Разглеждайки снимките си от Бурано, все още не мога да повярвам, че това място е истинско, но картината от ярко оцветени къщи, в съчетание с пъстрите дрехи, оставени да съхнат на слънце и тесните канали с рибарски лодки се запечата толкова ярко в съзнанието ми, че дори и сега като затворя очи все едно усещам този интересен аромат с примес на свежест, колорит, уют и безвремие и вярвам, че образът, който се създава в очите на туристите е също толкова уникален.Бяхме разглеждали доста снимки на Бурано преди да го посетим, очаквахме да видим старинно цветно селце, но островът определено ни изненада – та той е една малка, но много пъстра Венеция, чаровен по негов си начин, магнетичен и пълен с вълшебство.


Легенда разказва, че жителите на острова започнали да боядисват къщите си в толкова ярки цветове, за да са видими от морето, а различните цветове ги разграничават от съседите, един вид очертаване на собственост, тъй като доста от тях са слепени една в друга.


Основната индустрия на Бурано са риболовът и ръчно плетената дантела.Това забележително изкуството изисква много време, труд, търпение и усърдие и по тази причина крайният продукт е доста скъп. В магазините обаче може да се намерят изделия и на по-приемливи цени, но трябва да се четат производителите по етикетите, за да няма изненади:).


Това, което много обичам да правя, като турист е да наблюдавам хората и то точно местните жители. Няма как да се усети атмосферата на едно място, без типичните представители на острова.


Друго много любимо ми е да се скитам из малките улички и да се “заглеждам” по архитектурни детайли, прозорци и врати.

Заради многобройните канали първоначално го оприличих на една малка Венеция, но всъщност всичко тук е съвсем различно, цветовете, архитектурата, ритъмът…


Като че ли най-атрактивните подаръци и сувенири тук са безспорно дантелата, но и стъклото, местни кулинарни продукти и паста.
Бурано е едно малко цветно бижу, което се радвам, че добавих в колекцията си от посетени места.5 коментара:

 1. Прекрасна разходка, Кате!
  Много пъстра и вълнуваща :)

  ОтговорИзтриване
 2. Много красиво и зареждащо, Кате,
  вдъхновяваща феерия от цветове, емоции и настроение...
  А днес, 24 май: Честит светъл, велик и любим празник!

  ОтговорИзтриване
 3. Кате,
  този град носи в себе си някакво странно очарование, красив и много цветен.
  Поздрави !

  ОтговорИзтриване
 4. Наистина впечатляващо! Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 5. Прекрасно...благодаря, че сподели!

  ОтговорИзтриване