Страници

Картофени усмивки


Това са картофени кюфтенца, но с усмивки:). Подходящи са за детско парти. В магазините продават замразени такива, но вкъщи също може да си ги приготвим. В интернет има много видеа, рецепти и т.н. Аз направих моите като използвах рецептата за картофени кюфтенца и ги оформих по този начин.
Точно количество на продуктите няма, защото всички картофи са различни, някои по-сочни, други по-сухи, при варенето поемат вода и т.н. Важното е сместа да може да се оформи на кюфтенца и да се задържи така, както и да са по-фино пасирани. При кюфтенцата оставам по-едри парченца, но тук заради декорацията е желателно да са смлени добре. Може да се пържат и пекат.
Продукти:
около 1 кг картофи
1 яйце
около 1 ч.ч. смес от царевично и бяло и брашно
около 100 гр сирене
черен пипер
*сол(зависи колко е солено сиренето)

Приготвяне:
Картофите се сваряват, белят и пасират(може с пасатор или ръчна преса). Смесват се с яйцето, *солта, пипера, сиренето и постепенно се добавя брашното, до желаната консистенция.
С набрашнени ръце се взима от сместа и се оформя на топка, след това се сплесква като кюфтенце и всички се подреждат върху хартия за печене.
С помощта на потопена в брашно сламка се правят дупки за очи, а с набрашнена лъжица уста.
Пържат се от двете страни в горещо олио или се пекат.( Ако се пържат е по-добре да се поставят първо с оформената страна надолу)

5 коментара:

 1. Страхотни...Обичам такива интересни закачки, Кате,
  чудесна идея и не само за деца - Благодаря!
  Създават много настроение и усмивки.:)

  ОтговорИзтриване
 2. Много са сладурски, Кате! Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 3. Кате,
  идеята е прекрасна особено за детско хранане и парти за деца или празноване на рожденни дни.Великолепно, красиво и много вкусно.
  Поздрави !

  ОтговорИзтриване
 4. Кате, усмихна деня ми с тези кюфтенца. Децата много ще им се зарадват. Целувки!

  ОтговорИзтриване
 5. Страшни симпатяги са тези кюфтенца! Ще създадат настроение на масата и на малки, и на големи :) Поздрави!

  ОтговорИзтриване