Страници

Италианско меню за SO into FOOD


Менюто, което приготвих за Майският брой на SO into FOOD.




1. Антипасти:




Прошуто крудо, Мариновано сирене в зехтин и сушени домати, маслини, каперси, маринован в зехтин грилован артишок, гризини.

2. Примо:Ризото с аспержи и скариди




Продукти:
1 ч.ч. ориз за Ризото
3 ч.ч. топъл зеленчуков бульон 
50 мл вино Бианко
1 глава лук
70 гр Пармиджано Реджано + допълнително за сервиране
50 мл зехтин
50 гр краве масло
Черен пипер
сол
10 бр едри скариди
3-4 бр. зелени Аспержи

Приготвяне:
Аспержите се белят, като съцветието се оставя. Пречупват се в долната жилава част и тя се отстранява. Подготвените аспержи се нарязват на две-три части. Тиган с незалепващо дъно се загрява, намазва леко със зехтин и в него се запичат аспержите от всички страни. Изваждат се и се оставят настрани.
Скаридите се измиват, подсушават, потапят се в зехтин и се пекат в същият тиган. Изваждат се и се оставят настрани.
Лукът се нарязва на ситно, изсипва се в тиган със загрят зехтин. Задушава се до омекване. Налива се виното и когато се изпари в тигана се добавя оризът, сол и черен пипер, разбърква се много добре и след 2-3 минути се налива част от бульона( колкото да покрие ориза). Разбърква се и се оставя да се вари на среден огън, докато ориза поеме бульона. Останалият бульон се налива на няколко пъти, като всяка част се добавя с разбъркване и след като предишната се е усвоила напълно. 
Когато оризът е готов ( след около 20 до 25 минути), се добавят настърганото на ренде Пармиджано и маслото. Ризотото се разбърква много добре, похлупва се за 2-3 минути и се поднася топло, поръсено допълнително с Пармезан, скариди и аспержи.


3. Секондо:
Печена сьомга по италиански



Продукти:
2 бр. филета от сьомга
черен пипер
сол
4 с.л. Песто Дженовезе
4 бр тънки резена Прошуто Крудо
2 с.л. тънки слайсове Пармиджано Реджано
зехтин
лимон, за сервиране

Приготвяне:
От хартия за печене се оформят импровизирани порционни тавички.
Филетата сьомга се намазват леко със зехтин, посоляват се и поръсват с черен пипер. Върху всяко се поставят по 2 с.л. Песто Дженовезе и се увиват с по два резена Прошуто Крудо. Отгоре се поръсват слайсове Пармиджано Реджано. Подготвените филета се поставят в отделни хартиени тавички. Поливат се с по 1 с.л. зехтин и се пекат на 200 градуса в предварително загрята фурна, до готовност(за около 25-30 минути). 
Сьомгата се сервира топла, с резени лимон.

4. Инсалата
Капрезе с песто Дженовезе



Продукти:
2 домата
1 топка моцарела
2-3 с.л. Песто Дженовезе
2-3 с.л. зехтин

Приготвяне:
Доматите и моцарелата се нарязват на филийки. Подреждат се в чиния, като се редуват. Върху тях се разпределя пестото. Салатата се полива със зехтин.

5. Долче
Пастички А‘ла Тирамису



Продукти:
12 бр бишкоти Савоярди
200 гр Маскарпоне
2 с.л. пудра захар
1 чаша готово еспресо за пиене
2 с.л. какао на прах

Приготвяне:
Маскарпонето се разбива с пудрата захар, с миксер на слаба степен.
За всяка пастичка: Бишкотите се потапят за кратко в кафето и се подреждат на първи ред 3 бр., върху тях с шприц се нанася крем, редят се две бишкоти, крем и отгоре се поставя 1 бр бишкота. Завършва се с крем и се поръсва с какао. Оставят се в хладилник поне за 1 час.

11 коментара:

  1. Този брой с тия прекрасни ягоди разхвърляни по страниците, и тия италиански вкусоти навсякъде направо ми стана любим!
    Кате, италианското ти меню е жестоко!
    Поздрави от мен! (:

    ОтговорИзтриване
  2. Аз се нареждам за пет степенното меню!Страхотно е !

    ОтговорИзтриване
  3. Катетце, бих уважила всяка частица от италианското ти меню :)
    Стрлахотна публикация си приготвила, поздравлеиня!

    ОтговорИзтриване
  4. Впечатляващо представяне с това вълшебно меню /и снимки/, Кате,
    много ми допада ... комплименти за теб и поздравления за новия брой.
    Страхотен екип сте - Браво момичета!

    ОтговорИзтриване
  5. Първокласно бих казала! И казвам всъщност! Както всяко отделно предложение от менюто, така и в съчетанието им! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасно изпълнение,Кате!

    ОтговорИзтриване
  7. Три пъти "да" за това меню, любимо ми е от първото до последното...явно е трябвало да се родя в Италия :))А как е поднесено само, прекрасно! Поздравления за теб и за момичетата на SO into FOOD!

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, право в десятката. Уникалана си. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Докато се наскитам и броят излязъл. Ама как само си се вихрила - богато и по моему вкусно меню! Поздравления, Бонбон! Отивам да те чета :)

    ОтговорИзтриване
  10. Кате,
    чудесно тематично меню.Твоят блог в това отношение няма равен.Италианската кухня много нашумя напоследък и е хубаво, защото тя по принцип използва натурални, простички продукти за ястия.Преди години когато Италия не е била богата държава са се използвали в кухнята много леки, вкусни и простички ястия.Така всъщност са създадени пиците, равиолите, пастата от различен вид, ньоките .Населението се е стремяло от простички продукти - брашно и картофи да създаде голямо разнообразие от ястия.Великолепно меню.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
  11. Уникално меню, Кате! Браво!

    ОтговорИзтриване