Страници

Вкус от Италия: Панирани морски дарове


За пръв път ги видях на "Стрийт фууд фестивала" в Грац. Почти всеки, който е посетил Италия ги е опитал, или поне виждал. В домашни условия не е трудно да се приготвят, нужно е миксът с морски дарове да е пресен, възможно е да се използва и замразен, но да е качествен. Може да съдържа скариди, миди ядки, пипала калмари, туби бейби калмари, парчета рибно филе или малки рибки. Желателно е да се пържат в зехтин, поднасят се топли, след престой също са вкусни, но тогава панировката вече не е хрупкава. Поднасят се с лимон, по желание сосче.





Продукти:
500 гр морски дарове микс
200 гр брашно
1/2 ч.л. сол
3 с.л. зехтин
350 мл сода(газирана вода)
1 белтък
зехтин, за пържене


Приготвяне:
Морските дарове се измиват и отцеждат. Желателно е да са с почти еднакви размери, за да се пържат равномерно.
В купа се разбива белтъка на твърд сняг.
В друга купа се разбърква брашното със солта и зехтина. Постепенно се добавя газираната вода, като се разбърква непрекъснато. На няколко етапа се добавя разбитият белтък, като се "сгъва" в тестото. Бърка се с дървена шпатула.
Зехтинът се загрява в касерола. Отцедените морски дарове се потапят на порции в сместа за паниране и се пържат в горещият зехтин до зачервяване.
Изваждат се върху домакинска хартия да се отцедят.


3 коментара:

  1. Кате,
    панираните морски дарове са типични за лятото.Много изкушаващо и вкусно предложение.Чудесни и много , много лесно за приготвяне.
    Весело лято !

    ОтговорИзтриване
  2. Добро утро, Катя,
    вчера пробвахме рецептата и скаридите (тях намерих пресни) станаха много вкусни. :)
    Липсваше ни сосче. Моите способности са около 3,5 по шестобалната система и се ограничихме до...
    сезонна салата (маруля, червено цвекло, ряпа). Тази сутрин видях, че имате лесна рецепта за сос Тартар - ще я пробвам.
    Пането се получи доста голямо количество за 500гр скариди - много остана и се чудя какво да го правя. Не съм сигурен дали няма случайна грешка в рецептата?!?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и благодаря за коментара! Споделих рецептата, защото на нас ни е сред любимите и е чудесно, че и други хора я намират за такава. Относно сосчето- може да се поднасят с различни като кетчуп, майонеза, майонезено-чеснов, йогурт. Не съм го записала в рецептата, но всеки знае най-добре как консумира панирани морски дарове. А колкото до количеството на панировката нямам спомен колко е останалото количество при мен, но моите морски дарове бяха дребосъци:) и е възможно да съм употребила повече количество. Все пак не едно и също да панираш 5 дребни скариди и 1 кралска. Но няма как да се запише 1/2 доза панировка, тъй като в тази се употребява 1 белтък, не знам как да го разделя на две. Единственото, което може да се направи е след като се забърка сместа просто да се раздели на две и в едната да се панират други продукти, а в другата морските дарове.
      А какви са тези оценки на вашите способности:) след като сте направили тази вкусна рецепта, аз бих дала 6! Поздрави!:)

      Изтриване