Страници

Лютите чушки на Ася и Йоли


Това е една доста популярна рецепта, която обикаля интернет пространството, появява се във Фейсбук, блогове и почти всеки, който я е видял е бил изкушен да я опита. Благодаря на Йоли за споделянето, както и на Ася!
Вкъщи обичаме люти чушлета, най-често ги приготвям като зимнина. Тази рецепта бях сигурна, че ще ми хареса, защото пържени чушлета обичаме, а сосът е точно както на подлучените тиквички. Въпреки, че често приготвям и двете рецепти, никога не ми бе хрумвало да ги обединя.
Ако и вие поднасяте на трапезите си люти чушлета, може да погледнете и тези рецепти в блога: Пържени чушлета, Сладко-кисели чушлета,  Пукани чушлета в буркани, Пукани чушлета

Аз записвам рецептата на Йоли, за да я съхраня във виртуалният си рецептурник и ако вие все още не сте я опитали, то непременно го направете.Лютите чушки на Ася и Йоли

източник: "Вкусно с Йоли"Продукти:
между 10-20 люти чушлета (зависи от големината им)
3 с.л. олио, за пържене
1 ч.л. захар
2 с.л. оцет
1 скилидка чесън
1 ч.л. сол

заливка:
1 ч.ч. кисело мляко
1-2 скилидки чесън
копър
сол


Приготвяне:
*Може да се изпържат повече чушлета и да се съхраняват със сладко киселият сос в буркан в хладилника, а при поднасянето да се приготвя само млечният сос. По принцип чушлетата са много вкусни дори и без млечният сос.

Чушлетата се измиват и подсушават. Пробождат се на няколко места с игла. Олиото се загрява в по-дълбок тиган, касерола или тенджера.
Чушлетата се пържат до зачервяване от всички страни. Внимава се, защото пръскат много. Тиганът може да се похлупи с вестник. В края на пърженето се добавят захарта, оцета, нарязаният чесън и солта. Разбърква се добре !отново се внимава, защото много пръска.
Готовите чушлета се изваждат в чиния, а сосът се запазва.
Киселото мляко се разбърка с пресованият чесън и ситно нарязаният копър и с него се заливат чушлетата, налива се и от сладко киселият сос от пърженето.1 коментар:

  1. Кате,
    предстои и аз да приготвя тези чушлета, но мисля да използвам смес от сладки и люти.Чудесна е рецептата, а по нашия край правим пържени сладки зелени пиперки, които заливаме с каймак от овче мляко или с гъсто прясно овче мляко - само да клокнат и са готови.И те стават много вкусни и са бързо и леко ястие през лятото.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване