Страници

Бургенланд - слънчевата страна на Австрия


Бургенланд е най-източната част на Австрия, граничеща с Унгария, Словакия и Словения. Отличава се значително с останалата част на страната, както исторически, така и климатично. Тя е единствената провинция в Австрия, в която няма и късче от Алпите, тук е и най-ниската точка на страната. Предимно с равнинен ландшафт и заоблени хълмисти възвишения, Бургенланд е очарователна област. Климатът е мек, наричат провинцията "Слънчевата страна на Австрия" с 300 слънчеви дни в годината.
Името напълно си подхожда с мащабните замъци и крепости, които се намират на територията.






Южен Бургенланд


е известен със своите спа центрове и минерални бани. Обособени са и малки винарски райони, а криволичещите пътища през местността разкриват гледки, като тази, простиращи се над целият Южен Бургенланд и Унгария. Важна особеност на района е, че той е дом на застрашеното от изчезване цвете "Schachblume", което от цяла Австрия се среща единствено тук, в южен Бургенланд и източна Щирия. Името на цветето е заради оцветяването му в карирани бяло-лилави багри. Друго интересно нещо, което видях тук са ливадите, на които пасяха гъски. Толкова много не бях виждала. Оказа се, че отглеждането на гъски в района е било традиция от векове, но преди около 50 години почти спрели да се занимават с това, докато през 2002 г, гъската величествено се завърнала на територията си и днес Бургенланд е районът с най-вкусните пасищни гъски.




Платформата за гледане "WEINBLICK" на EISENBERG


е едно от местата, от които погледът стига на изток далече в Унгария, а на юг над лозарският район, ливадите, пасищата и горите на природен парк "Weinidylle". Конструкцията на платформата е дървена, със стъклени стени. Построена е през 2007 г., издигна над лозята, през 2008 г. печели награда за дървена конструкция на Бургенланд.





Weinidylle


е известен като виненият район на южен Бургенланд и е най-малкият винен район в провинцията. В района се произвежда виното "Uhudler".





Замъкът Güssing


В южен Бургенланд величествено се извисява "Гюсинг". Построен е преди около 900 години, върху хълм от отдавна изчезнал вулкан.



Das Kellerviertel Heiligenbrunn


е почти напълно запазен ансамбъл от стари винарски изби от 17 -ти и 18 -ти век. Уникални са за фолклора на Австрия и това не е музей! Всички са частна собственост.
Над 100 малки, варосани, покрити със сламени покриви къщички, сякаш образуват мини селце, което създава една приказна атмосфера и пренасят назад във времето.













Информация със забележителностите, атракциите, хотелите и всичко за Бургенланд може да откриете в официалният сайт на провинцията: www.burgenland.info

5 коментара:

  1. Кате,
    толкова е красива тази област на Австрия.Тези къщички създават прекресна старинна атмосфера, чудни са.Благодаря за виртуалната наслада,много красиво и подредено е всичко и така и трябва да бъде.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря за споделеното! Спокойна красота.

    ОтговорИзтриване
  3. Все едно и аз съм пътувала с теб, Кате - благодарение на прекрасните снимки!

    ОтговорИзтриване
  4. Ма много ти тича този пейзаж. И на мен ми тича, де, но съм даеч. Мерси за споделеното, Бонбон!

    ОтговорИзтриване
  5. Мерси за разходката, Кате, Бургенланд ми хареса:)

    ОтговорИзтриване