Страници

Желиран сок от цветове на дървесен бъз / Holunderblüten-Gelée


Щ
ирия е земеделски район, фермерските продукти са в изобилие. Харесва ми това, че храната е съобразена основно със сезонните продукти.
Дойде ли пролетта, заведенията с типична австрийска кухня започват да предлагат пролетни специалитети. Ето например панираният бъз, рецептата за който може да откриете в линка.
Друга популярна вкусотия с бъз е желето. Приготвя се от сироп от бъз, чиято рецепта съм споделяла тук. Могат да се използват гелфиксовете на Др. Йоткер, желатин или други желиращи продукти.
Идеята за желиране на бъз, не е нова, доста популярна е в интернет пространството, но в българските кулинарни среди, съм виждала желиран бъз при Йоли, за това давам линк и към нейната версия. Всъщност при нея видях идеята за шоколадовите бонбонки:). Благодаря!




Продукти:
*сироп от бъз
лайм или лимон
желатин
захар, мед или друг подсладител по избор


Съотношението на съставките е следното: на 100 мл готова течност - 10 гр желатин.
*Сироп от бъз може да се приготви по тази рецепта.


Приготвяне:
Сиропът от бъз се разтваря с филтрирана вода, сок от лайм и мед. Т.е. приготвя се сок, като за пиене, на вкус. Разбърква се добре.
Желатинът се разтваря в 2-3 с.л. вода и се разбърква. Оставя се да набъбне, след което се загрява за кратко в микровълновата, за да се втечни, или на водна баня. Не трябва да завира, защото това ще наруши желиращите му качества.
Течният желатин се изсипва в приготвеният сок и се разбърква. Тази смес може да се изсипе в бурканчета, формички за бонбони, или в тава, но трябва да е или силиконова, или дъното и стените ѝ да се покрият със стреч фолио. Течността се изсипва в желаните форми и се прибира в хладилник за няколко часа до пълното си стягане.


Варианти за поднасяне:
Бонбоните от формички - директно или облечени в шоколад.


Желето в буркани - намачква се с вилица и се поднася като закуска върху филия с масло.


Желето от тавата - нарязва се на кубчета и отново се консумират директно, върху филийка или се обличат в шоколад.



3 коментара:

  1. Кате,
    чудесна идея, много обичам аромат от бъз.Интересно, много вкусно и красиво.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни желирани бонбонки. Облечени в шоколад ми изглеждат най-примамливи. Забелязала съм, че в Германия се харесват много желирани десерти.

    ОтговорИзтриване