Страници

Вкусът на лятото: Сорбе, гранита или фрозе? / The Taste of Summer


В
 тази публикация ще се опитам да определя разликите между тези три популярни ледени изкушения, като се базирам на голямо количество прочетена информация в интернет. За това ще помоля всеки, който е компетентен по темата да се включи и ако съм допуснала грешки или има неточности да ми помогне да ги коригирам, за да бъдем максимално полезни на всички. Защото наистина информацията, която може да се открие в интернет освен, че е много, е и доста объркваща.. Благодаря на Ева Тонева , Бети, Здравчето и Ирма за това че се включиха и ми помогнаха с правилното характеризиране на двете консистенции!

Когато започнах снимките си казах, защо Ева Тонева не беше тук и да ги снима?! Изключително трудно е да снимаш нещо което се топи за секунди, а още по-трудно е когато искаш да покажеш точно разликата в консистенцията, защото в много кратък период от време на външен вид всичките стават почти еднакви. Точно тогава Ева Тонева сподели във Фейсбук снимки от 4 брой на прекрасното си онлайн списание, с тема, посветена именно на Сладоледа, ледените десерти и тънкостите при тяхното заснемане. Захласната по забелeжителният й стил, стайлинг и фотография, написах точно същият коментар, с желанието ми да снима моите експерименти:). Оказа се, че тя е приготвила поредната изненада към своите почитатели и двама от тях можеха да спечелят точно този брой. Когато бях тагната в коментар с късметлиите, да ви кажа, че подскочих е малко да се каже, наистина съм много щастлива и благодарна. Онлайн списанията и книги на Ева Тонева могат да се открият тук.
Ева Тонева е един изключителен професионалист. Вдъхновение е на кулинари, блогъри и фууд фотографи. Творчеството ѝ е носител на световно признание, името ѝ е под номер 4 най-добър фууд стилист в света! Макар и популярна, тя е изключително земен човек. Имах честта да я видя в реалният свят, имах удоволствието да гостува в блога ми, имах шанса да бъда сред късметлиите преди години за изящният ѝ календар, а сега и за този невероятен брой. Ева, благодаря, благодаря ти, че те има!






За да се види съществената разлика между гранитата и сорбето се опитах:) да направя снимки, като не претендирам за качество, а по-скоро за полезност. Още веднъж ще ви помоля, в случай на неточност от моя страна или ако има какво още да се добави, да споделите в коментар.


Сорбе




Сорбе: Приготвя се от пюрирани плодове към които може да се добавят малко захарен сироп или алкохол( ликьор, коняк, шампанско). Ако не е напълно замразено се сервира като напитка, а когато е замразено се сервира като десерт. При замразяване сместа се охлажда, като се разбърква през интервал от 20-30 минути. Трябва да се получи гладка смес, с много фини кристалчета, с консистенция, наподобяваща сладолед. Може да се поднесе с алкохол.


Гранита




Гранита: Приготвя се от захарен сироп и плодов сироп(пюре), кафе или алкохол. Продуктите се смесват добре и замразяват във фризер, като се разбъркват през около 1 час до образуване на ледени кристалчета. Може да се поднесе като напитка, а може и на топки като сладолед, но тъй като бързо се разтопява, формата на топките се разваля и отново се превръща в напитка.



Рецептата и за двете е еднаква, като разликата е в разбъркването, при сорбето това се прави често, за да не се допускат едри кристали и сместа да остане по-кремообразна, докато при гранитата, разбъркването е през 1 час, с ясно изразени кристали.

Продукти:
500 гр кайсии
3 с.л. мед
100 мл филтрирана вода
сокът от 1/2 лимон

Приготвяне:
Кайсиите се попарват във вряла вода и се белят. Костилката се отстранява и те се пюрират. Разбъркват се с водата, меда и сока от лимон. Изсипват се в кутия, желателно нивото на сместа да не е висока, за да може да се замразява равномерно, както външно, така и във вътрешността. В зависимост от това дали се прави сорбе или гранита, се разбърква през различен интервал.


Фрозе


Фрозе: Приготвя се като се миксират предварително замразени ледени кубчета от алкохол и плодов сироп. В последствие ще добавя снимка.



4 коментара:

  1. Ти си невероятен Бонбон и много ти благодаря за милите думи, приятелството, подкрепата и обичта! За мен е щастие да те познавам, чакам с нетърпение срещата ни и гарантирам забава пред и зад обектива.
    Невероятно изчерпателна и вкусна публикация си направила, а от трите гранитата ми е най-любима.
    Безброй целувки и прегръдки ти изпращам! 💕

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Скъпа, Ева, от момента, в който те открих във виртуалното пространство, последващата ни среща, виртуалното ти гостуване, изненадите, приятелството, вдъхновението, не знам за кое по-напред да благодаря, затова и казах - благодаря ти, че те има! Желая ти успех и нестихващи вдъхновения! Нямаш представа какво удоволствие е това списание. Много бих искала да имаше начин да погледнеш творчеството си през нашите очи. Цяло лято ще следвам съветите ти и ще правя рецептите ти! Всеки негов притежател, би направил същото, защото ти си едно голямо вдъхновение! Прегръщам те!

      Изтриване
  2. Кате,
    признавам, нямам ясна представа какво точно представлява фрозе.За сорбето и гранитата знам,че има разлика в големината на кристалите.Интересна публикация особено сега когато лятото настъпва с пълна пара.Ще я следя с интерес, дано науча много нови неща.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Фрозето на вид наподобява гранита, поне според мен, но има разлика в приготвянето, защото се прави от натрошен лед един вид. А пък гранитата се замразява и разбърква, докато се получат кристалите. Благодаря ти, Ели! Поздрави!

      Изтриване