Страници

Шоколадов фъдж кейк с Бейлис



"Когато бях на пет години, майка ми винаги ми казваше, че щастието е ключът към живота. Когато тръгнах на училище, ме попитаха какъв искам да стана като порасна. Отвърнах: "Щастлив". Заявиха ми, че не разбирам въпроса, а аз им заявих, че те не разбират живота."
Преди време, разлиствайки виртуални страници в интернет пространството попаднах на тези вдъхновяващи думи на изключителният Джон Ленън. Замислих се колко истина се крие в тях и всъщност как стремежът на всички е именно към това, дори и да не го осъзнават. Щастието за мен се крие в малките моменти и неща, а цялата съвкупност от тях прави онези големите възможни.
Едно от приятните удоволствия в живота е споделянето. Като всяка жена и аз обичам да пия кафе с приятелки и да говорим по различни теми, за децата, домът, модата... Приготвям някакъв сладкиш, наслаждаваме се, споделям рецептата. Така, както от години го правим и заедно с вас във виртуалното пространство.
Сладкишът/торта, който е темата в днешната публикация е много вкусен, а и лесен за приготвяне. Интересното е, че докато при другите торти трябва да се чака да се обединят вкусовете, то тази може да се консумира веднага, пробвахме я и на момента и след 12 часа. И в двата случая е много вкусна, дори много по-вкусна е още когато се приготви. Отначало се притеснявах за количеството на Бейлис, което се изисква в рецептата, но в крайният резултат всичко е толкова добре балансирано.



Шоколадов фъдж кейк с Бейлис


*Източник. Сладкишът съдържа алкохол и не е подходящ за малки деца и бременни жени.

Продукти:
250 гр брашно
450 гр кафява захар Мусковадо(бяла захар)
75 гр натурално какао на прах
1 ч.л. сол
2 ч.л. бакпулвер
1 1/2 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. инстантно кафе(нес кафе)
250 мл Baileys Chocolat Luxe
2 яйца
125 мл зехтин (олио)
2 1/2 ч.л. екстракт от ванилия (1 пакетче ванилена захар)
250 мл филтрирана вряла вода

250 мл течна сладкарска сметана (по възможност животинска)
200 мл Baileys Chocolat Luxe
400 гр черен шоколад (може и смес черен и млечен)

Приготвяне:
Брашното, какаото, солта, бакпулвера, содата и кафето се пресяват в купа, добавя се захарта и се разбърква добре. Добавят се Бейлис, яйцата, зехтина, ванилията, разбива се с миксер. Добавя се водата, бърка се с телена бъркалка или с миксер на ниски обороти до хомогенност.
Сместа се разпределя в две 20-24 см тави с по-висок борд, намазани с олио и поръсени с брашно, или застлани с хартия за печене. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30 минути. Изваждат се върху решетка и се охлаждат.

Сметаната се изсипва в купа, добавя се Бейлис. Загрява се в микровълнова или на котлон. Не трябва да завира!. Добавя се натрошеният на малки парченца шоколад. Бърка се с шпатула, докато шоколада се разтопи и сместа стане на гъст крем. Ако не е много гъст, може да се остави в хладилник да стегне.
Сладкишът се сглобява, като между двата блата се нанася крем, отгоре и отстрани също се измазва с крем.

Консумирайте отговорно!

Как да разнообразим рецептата:


Съотношението на продуктите, съчетанието им, вкусът и визията са неща, които не бих променила, но все пак ако сте опитали вече тази рецепта, то съм сигурна, че ще искате да я приготвите отново.
Размишлявах относно добавянето на плодове, бананите ми се сториха не толкова подходящи, т.е. биха изменили съществено вкуса, докато черешите Амарена биха се съчетали перфектно. Може да се добавят в шоколадовият блат, в крема или в декорацията.
Промяна на захарта, което направих аз. В оригинал рецептата е с бяла захар. Но Мусковадото за мен е отличният избор, заради вкуса, аромата и текстурата.
Визията на Кейка много ми допада, както забелязахте в рецептата на няколко пъти го наричам торта, просто защото за мен е почти същото. Всъщност аз съм влюбена в такива небрежни торти:). Хубавото е, че предразполага и към лесни декорации, като например за рожден ден могат да се използват две дървени шишчета, в горният край свързани с канап, на който да висят флагчета, надпис, картички, защипани снимки и др. Разбира се както казах и по-горе черешите Амарена са подходящи, може би лешници и филирани бадеми. Съвсем простичко, семпло и в никакъв случай претрупано.

16 коментара:

  1. Искам да съм първия клиент в твоята сладкарница, Кате!
    Сладкишът е наистина Уау!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имам ли сладкарница, ти винаги ще си добре дошла в нея, Или, и не като клиент ♥. А сладкишът наистина е впечатляващ, много по-добър от любимият ни Браунис, представи си за какво иде реч:).

      Изтриване
  2. Колко добре си го казала, Кате! Малките неща наистина са най-важни и за съжаление често не им обръщаме нужното внимание, а трябва! Поздравления за тортата, изглежда изключително, не се съмнявам, че и вкусът е такъв!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ♥ Таничка, отдавна следя блога ти и знам, че си точно от тези, които обръщат внимание и на малките неща, за това и виртуалното ти местенце е толкова приятно и уютно. Радвам се, че се събрахме добра компания благодарение на сладкиша, наистина е вълшебен. Поздрави!

      Изтриване
  3. Първата мисъл която ми дойде в главата е:Боже ,Боже само една хапка и съм в рая.
    Да питам какво ще рече филтрирана вода защото смятам да опитам тортичката докато чакам да отвориш сладкарницата
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина вълшебен вкус. Филтрираната вода е водата, от каните с филтър. Но може да се използва всякаква питейна, минерална, стига да не е прекалено варовита. Ако отворя сладкарница, с радост ще Ви посрещна:) Поздрави!

      Изтриване
  4. Чудесен сладкиш, Кате! Въпреки че не съм любител на шоколада ме изкуши и ми се прииска да си хапна почти безотговорно. ;)
    Комплименти! Разкошен е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вени ♥ Стане ли дума за нещо толкова неустоимо, задръжките са последното нещо, което ще ме притесни:). Понякога трябва да сме и малко безотговорни:). А с твоите изкушения, аз често се чувствам така:))) Благодаря ти, прегръдки!

      Изтриване
  5. Е, разби ме с този сладкиш-торта, Кате! Няма отърване, ще се прави :)
    И понеже Илето ме изпревари да ти бъде първа клиентка за сладкарницата, аз я хващам под ръка и влизаме едновременно :)
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С най-голямо удоволствие ще ви посрещна ♥, а дотогава ще се радвам да виждам сладкиша и при вас, защото определено ми се иска да му се наслаждавам още много пъти. Аз пък точно вчера въздишах по твоята великолепна торта. Поздрави, Хриси!

      Изтриване
  6. Страхотна рецепта, Кате! И смятам да консумирам безотговорно :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Траянче, неприлично откровени сме днес:), но на кого му пука?:) Чудесна компания сме. Поздрави!

      Изтриване
  7. Кате,
    прекрасна, много съблазняваща торта.Аз не съм любител на сладкиши и торти с кафе, но обикновено го заменям с нещо друго.Ще опитам да направя тази твоя торта когато имам специален повод.Изглежда страхотно и наистина си е за сладкарница.
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Ели! Да възможно е нес кафето да се замени, но то тук не се усеща, защото е само 1 ч.л., но всеки си знае вкусовите предпочитания. С кафе или без, като я направиш, се обади:). Определено тази торта много ме изкушава:))). Поздрави и от мен!

      Изтриване
  8. Това наистина е точно, точно за мен!
    Както и текста между първите две снимки - все едно писани от мен!
    Определено ти е време за сладкарницата, ще я наредиш в онзи списък, със заведеня в Грац, и като нищо ще ги отвееш другите и ще се наредиш най-отпред! Пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имаме много общи неща, Веси, затова и толкова години вече поддържаме виртуалното си приятелство. Приятно ми е да се отбивам в блога ти, защото винаги ме зарежда положително. Благодаря за пожеланието! Не знам дали ще се осъществи, засега не съм си го поставяла за цел, но случи ли се, ще си сред първите поканени! Поздрави!

      Изтриване