Страници

Бисквитена торта с Бейлис


Този сладкиш е от типа на онези, които заради неустоимият си вкус изглеждат, че си приготвял с часове, а всъщност са толкова лесни. По тази причина са много подходящи да се споделят с повод и без повод, на празник, на вечеря, на кафе с приятелки. Още по-хубавото е, че търпят всякакви импровизации. Възможност да се направи с блат, палачинки, бисквити или бишкоти. Няма претенции за перфектна форма, просто защото изкушението му се крие в несъвършенството. Очарованието на този вид десерти е именно в небрежността.

Преди да продължа с рецептата, държа да отбележа, че продуктите са ориентировъчни, зависи в какъв размер форма се работи, каква е формата ѝ, какъв вид бисквити, бишкоти или блат се избира. В оригиналната рецепта се използва Маскарпоне, но в единият сладкиш го замених с крема сирене и се получи чудесно. Едната торта направих с бишкоти, от типа Савоярди, но може да се използват и от меките, а другата направих с бисквити с шоколадов чипс, както са по видеото. Между пластовете могат да се подредят парченца шоколад, плодове и т.н.
Сладкишът с бишкоти е в правоъгълна форма, а с бисквити – в кръгла, но както казах, това няма никакво значениe – въпрос на налични форми и предпочитания.





Бисквитена торта с Baileys

*Рецептата съдържа алкохол и не е подходяща за бременни жени и малки деца.

Източник на рецептата

Продукти:
28 бр. бисквити
200 мл Baileys Original
крем:
200 гр Маскарпоне (Крема сирене)
1 с.л. захар(може да се пропусне)
1 ч.л. екстракт от ванилия ( 1 пакетче ванилена захар)
100 мл Baileys Original
500 мл неподсладена течна сладкарска сметана за разбиване
200 гр натурално какао на прах
50 гр шоколад(какао), за декорация


Приготвяне:
Маскарпонето, захарта, ванилията, сметаната и 100 мл Baileys Original се изсипват в купа и се разбиват с миксер до хомогенност. Разделят се на две равни части и към едната се добавя пресятото какао. Разбърква се добре.
Бисквитите или бишкотите се потапят за кратко в Baileys Original и част от тях се подреждат на един ред в избраната форма. Върху тях се разпределя част от единият крем. Подреждат се нов ред бисквити(бишкоти) и върху тях се разпределя част от другият крем. Продуктите се редуват докато свършат. Отгоре се настъргва шоколад(или се поръсва какао) и сладкишът се прибира в хладилник, за 1-2 часа, за да се охлади и вкусовете да се обединят.
*В зависимост от големината на формата може да направите сладкиша на два реда, както е във видеото. За целта се редят: бисквити – кафяв крем – бисквити – бял крем – настърган шоколад или какао.


10 коментара:

  1. Кате,
    много обичам да правя бисквитени торти.Привличат ме с това,че бързо и лесно мога да спретна вкусен сладкиш.Чудесна е тази бискивитена торта, харесва ми как изглежда, обичам този тип торти.
    Поздрави и весело и усмихнато лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ги харесвам, Ели! Търпят импровизации, лесни са, а толкова вкусни. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  2. Заинтригува ме рецептата, но 200гр какао не е ли много?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Количеството може да бъде променяно на вкус. Така е по оригинална рецепта и аз така го направих, но Вие може да промените това. Ако харесвате по-сладки десерти, може да използвате и какао Нескуик. Тортата наистина е много вкусна. Поздрави!

      Изтриване
  3. Какви бисквити използвсте ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, извинявам се за късният отговор, но бях в движение;). В едната рецепта използвах бишкоти, а в другата бисквитите, които използвах са тези кръглите с шоколадовите парченца. Използвам тези в линка ( https://www.discounter-preisvergleich.de/American-Chocolate-Chip-Cookies-HOFER-10859.html), но може и на друга марка, която откриете. В рецептата по принцип са дадени по 14 на ред, за два реда. Но може да си ги подреждате по колкото желаете. Крем, бисквити( бишкоти или др.), крем, бисквити... Важното е да се спази съотношението на съставките в крема, както и бисквитите да се потапят в Бейлис, точно това са нещата, които я правят толкова вкусна. Поздрави!

      Изтриване
  4. Аз използвах 500 гр. Маскарпоне😃 и 500 мл подсладена сметана. Става си баш крем за форма 20 см диаметър. И три кутии шоколадови бисквити на Пападопулос.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за коментара, Таня! С повечко Маскарпоне, сигурно е още по-вкусно. Да, дозите могат да се увеличават, в зависимост на колко пласта е тортата, както и размерът ѝ. По видеото тук е два реда бисквити и крем. Може да се редуват докато продуктите свършат. За да сме полезни на останалите, ако е удобно, ще Ви попитам: На колко пласта беше вашата торта и дали си спомняте броят на бисквитите? Благодаря и поздрави!

      Изтриване
  5. Толкова много рецепти с Бейсис напоследък, и всички вкусни, обърках се вече дали видях и тази, но е чудесна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, не съм и предполагала в колко рецепти може да се включи Бейлис и как променя всичко. Радвам се, че пуснаха тези кратки видеа, толкова лесно е всичко с тях, а десертите, които се приготвят са наистина много вкусни. Поздрави!

      Изтриване