Страници

Пълнозърнест галет със сини сливи


Х
рупкав пълнозърнест бисквитен блат, сочен сладък пълнеж от ароматни сливи, вкус на лято и усещане за безвремие... Италианците го наричат Кростата, французите Галет, широко популярно печиво по света в сладък и солен вариант, с небрежно загънати краища или пък не, името му винаги обещава удоволствие при всяка хапка.
На пръв поглед непретенциозен, позволяващ използването на различни плодове, зеленчуци, сирена, Галетът печели почитатели и днес, почти няма човек, който да не го е опитвал или поне да не е чувал за него.
Моят Галет направих с класическо тесто, но използвах брашно смес от Пълнозърнесто пшенично и лимец, смлени на каменна мелница. Пълнозърнестият галет е много по- "ронлив" от галета, направен с бяло брашно или смес, което е естествено, но все пак съм длъжна да предупредя. По принцип в пълнежът би трябвало да се добави между 6 и 8 с.л. захар, но ние не сме почитатели на прекалено сладките неща, дори напоследък се стремим да избягваме захарта ( е с изключения:), но когато е възможно си я спестяваме. В този случай при тези сладки сливи ми се стори лудост да добавям много захар, така че използвах само 2 ч.л. кафява захар и се получи точно по наш вкус. Краищата на Галета завих, тъй като при печене сливите пускат сок, чиято цел е да се запази в печивото. Когато се използват по-сухи плънки може и да не се завиват. Как точно трябва да изглежда един автентичен Галет не знам, не твърдя и че моят е такъв, но това е базовата рецепта, която използвам, сполучлива е и може да се прави и с бяло брашно, дори при неговото използване няма да е толкова ронлив. Галетът може да се поднесе както топъл, така и охладен. Но изваден от фурната, с този аромат е неустоим...






Пълнозърнест галет със сини сливи



Продукти:
1 ч.ч. пълнозърнесто брашно + допълнително за доомесване
100 гр краве масло
щипка сол
1 ванилия
2-3 с.л. студена вода
около 10 сливи
2 ч.л. кафява захар
1 с.л. пшеничен грис
1 ч.л. канела на прах


Приготвяне:
Брашното се изсипва в купа, добавят се ванилията и солта и се разбърква. Добавя се маслото, нарязано на малки кубчета и с бързи движения на пръстите се замесва тесто, към което се добавя 1 с.л. вода и при нужда 2-3 с.л. вода. По преценка може да се добави и още малко брашно. Трябва да се получи тесто като за тарт. То не е еластично, но трябва да може да се оформи на топка, без да се разрушава. Разточва се на кора с дебелина приблизително 3 мм. Завива се в стреч фолио и се прибира в хладилник за 1 час. През това време се подготвят сливите. Измиват се, нарязват се по желание на кръгли резени, на малки парчета или на полумесеци.



Тестото се изважда от хладилника, фолиото се изхвърля. Върху кората се изсипва грисa, подреждат се сливите или пък се изсипват равномерно, като от всички страни се оставя около 3-4 см борд за похлупване. Върху сливите се поръсва захарта, разбъркана с канелата. Похлупва се със свободните краища. Тестото се намазва с масло и се поръсва по желание със захар. Пече се в предварително загрята на 190 градуса фурна за 40 минути. Изважда се и се оставя върху решетка. Може да се поднесе както топъл, така и студен.


2 коментара:

  1. Това ми е толкова любимо, че няма да го пропусна, правила съм подобен с нектарини, но и със сини сливи ще е уникален, знам си мммм...

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотен галет Кате.Чудесно изглежда, а сините сливи са прекрасни за пълнеж.Използвам предимно сладко от сливи за пълнежи, но сега има сливи в изобилие.
    Поздрави и успешна седмица !

    ОтговорИзтриване