Страници

Пълнени гъби Портобело със спанак, шпек и яйца


Х
аресвам пълнените гъби, като предястие, като основно дори, сервирани със салата, или пък като гарнитура към някое месо. Разнообразието от плънки е голямо, но аз като че ли най-често ги приготвям със сирена или шунка и сирена. Понякога ги пека само с яйце. В новият бр. на списание " Frisch Gekocht" попаднах на една интересна за мен рецепта, а снимките както винаги в списанието са толкова апетитни, че веднага купих продуктите и приготвих гъбите. Наистина са много вкусни. Препоръчвам да се поднасят топли, но това се отнася за всички сходни ястия.




Пълнени гъби Портобело със спанак, шпек и яйца



*Бих искала да внеса едно пояснение относно думата Шпек, която в България свързваме с вид колбас. В Австрия това е вид сурово сушен бекон, който се използва в закуски, в рецепти.
**Портобело са сорт големи гъби, много вкусни и крехки, но ако не откривате такива може да ги замените с големи печурки.


Продукти:
4 бр. гъби Портобело
20 гр Пармезан
1 скилидка чесън
Розамрин
Мащерка
150 гр пълномаслена извара
2 с.л. галета(пълнозърнеста)
1 глава лук
2 с.л. краве масло
100 гр бейби спанак
4 яйца
50 гр шпек(сурово сушен бекон)
сол
черен пипер



Приготвяне:
Пармезанът се нарязва на ситно, или настъргва с ренде. Ако подправките са свежи, се нарязват на ситно, а ако са сухи, се добавят само листенцата, без стъблата. Скилидката чесън се бели и пресова. Изварата, галетата, Пармезана, подправките, чесъна, черният пипер и солта се разбъркват в купа.
Спанакът се измива и подсушава. Ако има дълги дръжки се отстраняват. Лукът се нарязва на малки кубчета. В тиган се загрява 1 с.л. от маслото и се добавя лука. Готви се за кратко и към него се добавя спанака.Посолява се, поръсва се с черен пипер и се готви до изпаряване на течността.
Гъбите се почистват, измиват и подсушават много внимателно, пънчетата се отстраняват. Гъбите се подреждат в тава, застлана с хартия за печене с отвора нагоре.


Във всяка гъба се изсипва от сместа с извара, спанак и в средата се оформя лека вдлъбнатинка, като гнездо. Яйцата могат да се счупят директно във всяка гъба, но тогава има голяма вероятност белтъка да се разтече и да излезе извън гъбата. За това аз счупвам яйцата в купа. Във всяка гъба разпределям по един жълтък, белтъците разбивам леко с вилица, за да може да се гребват и разпределям и от тях. Отгоре се поръсва леко със сол и черен пипер.


Пълнените гъби се пекат на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 25 минути(до готовност). Препоръчително е без вентилатор. Десет минути преди готовност върху хартията между гъбите се изсипват и парчетата нарязан бекон ( това време е достатъчно, за да се запече бекона). Гъбите се изваждат и се поднасят топли, заедно с бекона.


*Идея за разнообразяване на рецептата е, като се използват формички за мъфини, в които да се подредят парчета бутер тесто, във всяко да се сложи пълнената гъба.


1 коментар:

  1. Интересна рецепта Кате.Лесна и много апетитна и красива.Не съм виждала тук в България да продават точно този вид гъби Портобело, но трябва да се заменят с подобни размери " Макс " печурки.А по отношение на бекона или шпека за мен не е толкова от значение - и шпек колбас и бекон - каквото и да изберем ще е вкусно и красиво.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване