Страници

Сурова торта с малини / Raspberry raw cake



П
реди време, когато публикувах рецептата за първата ми сурова торта, обърнах малко повече внимание на този вид десерти. Затова сега няма да се впускам в подробности, а ще споделя следващата сполучлива рецепта за:



Сурова торта с малини





Продукти:
*за форма с падащ борд и диаметър 16 см
блат:
100 гр сурово кашу
*10 бр. едри фурми (около 100 гр)
1 с.л. сушени червени боровинки
2 с.л. брашно от Рожков
**2 с.л. кокосово масло

крем 1:
50 гр сурово кашу
60 гр малини
**4 с.л. кокосово масло

крем 2:
2 банана
1 авокадо
6 бр едри фурми (около 50-60 гр)
3 с.л. натурално какао
**3 с.л. кокосово масло около (60-70 мл )

декорация:
малини
ядки


Приготвяне:
! При мелене на ядки и сушени плодове е нужно блендера да се спира на няколко пъти и сместа да се разбърква.
*Фурмите, които използвам са едри, месести, без добавена захар и значително по-сочни от останалите. Показвала съм ги тук.
** Кокосовото масло може да бъде измерено в течно, полутечно или твърдо състояние. В течно лъжиците се пълнят колкото е възможно, в твърдо се загребва и пълнят без връх, в полутечно също. Количеството все пак е относително, така че малка промяна няма да навреди. Целта му е да стегне крема или блата на тортата. Най-добре при суровите торти е кокосовото масло да е в течно състояние, но и в другите съм го използвала и не е проблем. Ако за пръв път използвате кокосово масло, то е добре да знаете, че то променя състоянието си според температурата: течно е на по-висока температура, полутечно е на стайна и твърдо в хладилник.

Блат: Кашуто се накисва в купа със студена вода за 2 часа. Измива се, отцежда се и се поставя в блендер. Костилките от фурмите се отстраняват. Към кашуто се добавят останалите продукти и всичко се блиндира до получаване на лепкава маса. Не е задължително да е гладка, може да се усещат частички. Форма за торта се застила с хартия за печене и върху нея се нанася сместа. Изравнява се и се прибира в хладилник за 2 часа.

През това време (2 часа) се накисват 50 гр кашу за крем 1. Измива се, отцежда се и се поставя в блендер, заедно с останалите продукти. Смила се до желаната консистенция. Изсипва се върху стегнатия блат, изравнява се и се прибира в хладилник да стяга, за още около 2 часа.

Приготвя се крем 2: Костилките от фурмите се отстраняват. Фурмите, бананите и авокадото се нарязват на парчета и се поставят в блендер заедно с кокосовото масло и какаото. Смилат се на крем. Изсипва се върху стегнатият малинов крем и се заглажда. Тортата се прибира в хладилник да стяга за 12 часа.


Тортата се изважда, внимателно по ръба се прокарва нож, за да се отлепи по-лесно от формата. Формата се отстранява и тортата се декорира с малини и натрошени ядки.


Варианти: Всички продукти могат да бъдат заменяни със сходни, за ядките се съобразява различното време за накисване, плодовете могат да бъдат сезонни. Задължително е използването на фурми в блата. В крема с малини не използвам подсладител, за да има баланс с блата и другият крем. Тортата може да направи и само с единият от двата крема.

6 коментара:

  1. Кате,
    разкошна торта.Много обичам сурови десерти и торти.Но твоята до никъде няма да стигне, много е малка за всички у дома.Любители сме на сурови вкусни торти.Ще увелича дозата, защото моята форма е с диаметър 24 см.Овации за втората ти страхотна сурова торта.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, малък разкош е тази торта...май ще си я приготвя без повод :)

    ОтговорИзтриване
  3. Просто е жестока, Кате! Такъв крем... да се разтопиш от удоволствие! Жалко, че си далеч :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ели, Алби, Пепчо, много ви благодаря! Тортата наистина е много вкусна, а и много лесна. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Отговори
    1. Благодаря! Наистина е много вкусна и подходяща за сезона. Поздрави!

      Изтриване