Страници

Моята първа сурова торта / My first raw cake


П

  редизвиках себе си да приготвя нещо, което доста време отлагах и моята първа сурова торта вече е факт. Във виртуалното пространство има голямо разнообразие от рецепти, но не исках да използвам готова такава. Искаше ми се да вникна малко по-подробно и да науча нещо повече за тези все по-нашумяващи торти.
 Сурова торта "Екзотика"Като за всяка торта и тук е нужен блат, крем и декорация. Интересното обаче е, че липсват термични обработки и продуктите се използват в натуралният им вид.
Най-често блатовете се приготвят от накиснати ядки + сушени плодове + кокосово масло, за стегнатост. Към тях могат да се добавят подправки, какао, брашно от рожков.
Кремовете се приготвят от накиснати ядки, плодове, тахани, млека, натурални подсладители като фурми и мед, а за стегнатост на крема се добавя кокосово масло.
Глазурата най-често е от същият или друг крем, натурален шоколад, а декорацията от плодове и ядки.
Темата на моята торта е "Екзотика". Това определи и продуктите: манго, кокос, банан, фурми, кашу. Декорацията е от сушено манго и кокосов чипс, загатващи присъствието на същите и в самата торта.


Продукти,за форма с диаметър 16 см:

блат:
10 бр. фурми без костилка
100 гр кашу
1 ч.л. кокосово масло

крем 1 и 2:
100 гр кашу
50 мл кокосово мляко
2 с.л кокосово масло
1 ч.л. мед
1 манго

крем 3:
1 банан
2 с.л. тахан
1 с.л. мед

декорация:
кокосов чипс
сушено манго
сурово кашу


Приготвяне:
Блат:
Кашуто се накисва във вода за около 2 часа.
Изцежда се, измива се и отново се изцежда добре.
Фурмите се нарязват и се смилат заедно с кашуто и маслото. Форма с диаметър 16 см се намазва с кокосово масло и сместа се изсипва в нея като се притиска добре по дъното. Прибира се в хладилник.

Крем 1 и 2:
Кашуто се накисва във вода за около 2 часа. Изцежда се, измива се и отново се изцежда добре. Всички продукти за крема (без мангото) се поставят в блендер и се смилат до хомогенност. Сместа се разделя на две части. В едната се добавя нарязаното на кубчета манго и се смила добре.

Крем 3:
Бананът, таханът и меда се смилат в блендер до хомогенност.

Сглобяване на тортата:
Формата с блата се изважда от хладилника. Върху него се разпределя равномерно белият крем с кашу, след това бананово тахановият крем и най-отгоре кремът с манго. Прибира се в хладилник да стяга за една нощ. Декорира се кокосов чипс, кашу и чипс от манго.
( *Кремът с тахан е по-различен като консистенция, за него е необходимо повече време за стягане, или пък в него може да се добави кокосово масло, а също може и да се пропусне, или замени с друг крем. Ние не можахме да устоим на изкушението да опитаме тортата и я разрязахме след 2 часа. Беше много вкусна, но както се вижда на една от снимките кремът с тахан не беше стегнал. На следващият ден положението беше съвсем различно и разрезът беше перфект.)

3 коментара:

 1. Кате,
  радвам се,че си опитала да направиш сурова торта.И моите рецепти са най - често измислени, рядко ползвам готови.За да стегне по - бързо блата или крема може тортата да се постави във фризера за 2 - 3 часа, най - често когато бързаме.Но когато има време аз ползвам хладилник.А за приготвяне на блат могат да се ползват също ябълково, шипково, рожково брашно, овесено брашно, които се консумират сурови и са вкусни без топлинна обработка.А за крем е чудесно и авокадото.Можеш да експериментираш много в тази насока.Записвам рецептата за проба.
  Поздрави и усмивки !

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря за съветите ти, Ели! Със сигурност ще правя още много такива торти, защото на децата много им хареса, а това е чудесно. Поздрави!

   Изтриване
 2. Чудесна е, Кате! Аз съм правила сурова с тиква :) Поздрави!

  ОтговорИзтриване