Страници

Вкусно и здравословно: Трицветно смути


Л
юбителите на смути непрекъснато търсят начин да разнообразяват вкуса и визията му и в интернет се появяват все по атрактивни версии. От изсипването на купчина с плодова салата отгоре му, до различни цветови комбинации. Най-често вкъщи се консумира веднага след пюрирането му, но понякога и аз се заигравам с външността му.
Идеята на това смути е да се поднесе в пластове с различни цветове, което се постига лесно и по няколко начина. Първият е да се пюрира основа като банан например и да се раздели на няколко части, в които да се добавят различни по цвят плодове. Друг начин е без основата, а всеки пласт да е от различни плодове. И третият начин е с добавка на натурални оцветители и овкусители, като тези, които ще покажа тук, които освен оцветяващата си роля имат една много важна такава, да добавят много полезни вещества. Аз използвам различни плодове, които ако се пасират поотделно ще се получи същият ефект, но тук се спирам на тези продукти:).
Колекцията ми от идеи и рецепти за смути може да откриете в линка.




Трицветно смути


Продукти:
Избират се плодове по желание:
1 манго
2 банана
5-6 ягоди

допълнително:
червено цвекло на прах( това е с подправки за лате)
пшенична трева на прах


Приготвяне:
Плодовете се нарязват, поставят се в блендар и се пюрират на програма Смути до желаната консистенция. Сместа се разделя на три. Първата се запазва, а останалите две се оцветяват с по 1/2 ч.л. от сухите смеси. Така оцветеното смути се изсипва на пластове в чаша. Върху всяка чаша се поръсва по желание 1 ч.л. семена от чия.


Продуктите, които използвам са:
Пшенична трева(стръкове) на прах, която представлява изсушени и стрити покълнали пшенични стръкове. Изключително пълноценна супер храна, притежаваща множество полезни качества, за които подробно може да прочетете в интернет и онлайн магазините, предлагащи този продукт. Съотношението е 1-2 ч.л. на 250 мл течност.
Червено цвекло на прах, в случая е в смес за лате, в която сладостта на червеното цвекло е съчетано с ориенталски подправки. По препоръки на производителя съотношението в напитки трябва да е 2 ч.л. за 250 мл течност.





2 коментара:

  1. Кате,
    интересна идея за смути с добавки.Бих вметнала още една идея - когато правите сок в сокоизтисквачка от червено цвекло и се налага да го прецедите не изхвърляйте баласта.Това е една алтернатива за добавка към сокове, смути или пюрета.Предлагам този вариант за тези, които нямат червено цвекло на прах.А това всъщност са власинките от цвеклото, но много ситно смелени, чудесни за сос.
    Поздрави и лека и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Да, цвеклото е чудесен оцветител, мерси, че даваш идеи, знаеш, че се възхищавам на интересните ти рецепти. Поздрави!

      Изтриване