С |
ред „морето“ от фюжън рецепти и интерпретации, има едни ястия, които остават с годините и присъстват на масите ни. Това са онези рецепти от старите тефтери, научени от баба, мама, съседката. Това са първите ни кулинарни прояви и носещи уют ястия. А тук комплимент като „Еха, ухае като при баба“ е равностоен на спечелена награда в кулинарен конкурс:).
Тази яхния съм сигурна е толкова популярна и може би толкова различна навсякъде. Наред с Яхнията с картофи, Пиле на лютика, Пиле Челамичка,Попска яхния , различни каварми, гювечи и др., тези ястия докато ги изреди човек и зимата свърши:), което ме подсеща, че може би трябва да направя отделен етикет за готвени ястия.
Продукти:
- 1/2 пиле(кокошка)
- 2 глави лук
- 2 скилидки чесън
- 50 мл олио
- 2 с.л. брашно
- 1 с.л. винен оцет
- 2 бр. дафинов лист
- черен пипер
- 1 ч.л. червен пипер
- сол, на вкус
Приготвяне:
Пилето се нарязва на порции и се сварява в около 1,5 - 2 л вода със сол, черен пипер и 1 дафинов лист. Времето за варене зависи от това дали се използва домашна кокошка или пиле. Пиле варя за около час. Кокошката може и 2 часа.
Сваренoто месо се изважда.
В тенджера се загрява олиото и към него се добавя нарязаният на полумесеци лук. Задушава се на средна температура на котлона. След като омекне към него се добавят скилидките чесън, разрязани надлъжно на две. След 1 минута се добавя брашното, запържва се докато започне леко да се оцветява в златисто, внимава се да не прегори. Добавя се червеният пипер, разбърква се и се налива 1/2 от бульона. Сосът се разбърква до хомогенност и към него се налива останалият бульон. Разбърква се добре, добавят се месото, другият дафинов лист, черен пипер, виненият оцет и ястието се вари на тих огън за около 30 минути. *Тъй като в бульона има сол, яхнията може да не се посолява.
Ах, как ми е любима тази яхния, Кате! И със стар и с пресен лук. Чудесно предложение! Поздрави и хубав, усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеЛюбима бабина манджичка, Кате! И при теб е чудна!
ОтговорИзтриванеКате,
ОтговорИзтриванебаба ми редовно правеше тази яхния, но с много повече лук - обикновено стар и ситно нарязан.Става много вкусна и лесна за приготвяне яхния особено през зимата.Има и една друга постна яхния със сини сливи.Тя също е много вкусен и интересен вариант.Твоята яхния ми припомни старите времена и чудесни преживявания.
Поздрави и усмивки !
Обичам тази яхния, чудесно си я приготвила!
ОтговорИзтриване