Страници

От старите тефтери: Лучена яхния с пиле


С

ред „морето“ от фюжън рецепти и интерпретации, има едни ястия, които остават с годините и присъстват на масите ни. Това са онези рецепти от старите тефтери,  научени от баба, мама, съседката. Това са  първите ни кулинарни прояви и носещи уют ястия.  А тук комплимент като „Еха, ухае  като при баба“ е равностоен на спечелена награда в кулинарен конкурс:).  




Тази яхния съм сигурна е толкова популярна и може би толкова различна навсякъде. Наред с Яхнията с картофи, Пиле на лютика, Пиле Челамичка,Попска яхния , различни каварми, гювечи и др., тези ястия докато ги изреди човек и зимата свърши:), което ме подсеща, че може би трябва да направя отделен етикет за готвени ястия.

Продукти:

  • 1/2 пиле(кокошка)
  • 2 глави лук
  • 2 скилидки чесън
  • 50 мл олио
  • 2 с.л. брашно
  • 1 с.л. винен оцет
  • 2 бр. дафинов лист
  • черен пипер
  • 1 ч.л. червен пипер
  • сол, на вкус


Приготвяне:
Пилето се нарязва на порции и се сварява в около 1,5 - 2 л вода със сол, черен пипер и 1 дафинов лист. Времето за варене зависи от това дали се използва домашна кокошка или пиле. Пиле варя за около час. Кокошката може и 2 часа.
Сваренoто месо се изважда.
В тенджера се загрява олиото и към него се добавя нарязаният на полумесеци лук. Задушава се на средна температура на котлона. След като омекне към него се добавят скилидките чесън, разрязани надлъжно на две. След 1 минута се добавя брашното, запържва се докато започне леко да се оцветява в златисто, внимава се да не прегори. Добавя се червеният пипер, разбърква се и се налива 1/2 от бульона. Сосът се разбърква до хомогенност и към него се налива останалият бульон. Разбърква се добре, добавят се месото, другият дафинов лист, черен пипер, виненият оцет и ястието се вари на тих огън за около 30 минути. *Тъй като в бульона има сол, яхнията може да не се посолява.

4 коментара:

  1. Ах, как ми е любима тази яхния, Кате! И със стар и с пресен лук. Чудесно предложение! Поздрави и хубав, усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Любима бабина манджичка, Кате! И при теб е чудна!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате,
    баба ми редовно правеше тази яхния, но с много повече лук - обикновено стар и ситно нарязан.Става много вкусна и лесна за приготвяне яхния особено през зимата.Има и една друга постна яхния със сини сливи.Тя също е много вкусен и интересен вариант.Твоята яхния ми припомни старите времена и чудесни преживявания.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
  4. Обичам тази яхния, чудесно си я приготвила!

    ОтговорИзтриване