Страници

Торта " Марленка" / Marlenka

К

огато бяхме в Прага на няколко пъти попаднах на тази торта. Мислех, че е руска и не я опитах там. Просто когато съм някъде гледам да опитам местна кухня:). Когато се върнахме обаче съвсем случайно разбрах, че тази торта всъщност е чешка и си има много сладка история, най-вече заради това, че носи името на дъщерята и майката на нейният създател. Тортата всъщност е  вариант на "Медовик", а ако сте опитвали и Френска селска торта( рецепта за която съм споделяла тук, то със сигурност и тази ще ви допадне. Състои се от бисквитени блатове и карамелен крем, опакована в орехова смес. Основната разлика между "Марленка" и "Медовик" е във формата и крема. Има вариант да се поръсва с какао или с орехи, по избор. Аз я поръсих и с двете:).



Рецептата на чешката торта "Марленка" се базира на стара арменска рецепта, която арменецът Georg Avetisjan донася в Чехия в Frýdek-Místek през 1995 г. Заедно със сестра си той създава тази торта, като я кръщава на майка си и дъщеря си.
Каква точно е оригиналната рецепта, не знам, но аз открих чудесно обяснена и много вкусна рецепта в сайта на Wenzel Bierstuben. Спазих я едно към едно, като единственото което промених е количеството на масло в крема и използвах кафява захар вместо бяла. Тортата е малка с 8 блата и е с размер 18х18 см. Надявам се със снимките от процеса на работа да ви улесня:).




Марленка




Продукти:

блатове:
2 яйца
100 гр краве масло
200 гр захар(използвам кафява)
2 с. л. мед
1 ч. л. бакпулвер
300-350 гр брашно( зависи от плътността му)

крем и декорация:
100 гр орехови ядки
200 гр краве масло
*400 гр (1 кутия)Сгущьонка
шоколадов сос ( използвам готов, от тези за сладолед, но може да се използва разтопен шоколад)


Приготвяне:
*Сгущьонка е карамелено мляко, което може да се открие в руските магазини "Берьозка", преди време съм купувала от "Кауфланд", също.
Има вариант да се приготви в домашни условия.
Първият начин е да се купи една кутия с кондензирано подсладено мляко и както затворено да постави в една тенджера с вода и да се вари на средна степен на котлона за 3 часа. Долива се вода при необходимост(Консервата трябва да е покрита с вода.). Изважда се, оставя се да се охлади и се отваря.
Вторият начин е с прясно мляко, който не съм тествала и който може да откриете в интернет предполагам, където прясно мляко и захарта се варят, като се разбъркват дълго време, докато станат на кондензирано мляко, от там нататък, не знам как се действа за карамел.
При всички случаи най-удобно е да ползва готово карамелено мляко, предполагам, че може да се открие онлайн.


Блат:
В тенджера се налива вода и се поставя на котлона. В друг по-малък съд се поставят маслото, захарта и меда и съдът се поставя в тенджерата с вода( водна баня). Котлонът се загрява, водата не трябва да завира. С миксер се разбиват съставките, докато се получи крем и захарта се разтвори добре. Добавя се бакпулвера, разбърква се (сместа става по-гъста) и съдът се отстранява от котлона. Във все още топлата смес се добавят яйцата едно по едно, като се разбива с миксер до пълното им усвояване.
Пресятото брашно се добавя на няколко етапа, като в началото се разбива с миксер, след това се разбърква с дървена лъжица или приставки за тесто.
Полученото тесто е лепкаво и е трудно да се оформи. Това не трябва да ви притеснява. Покрива се със стреч фолио и се прибира в хладилник за 30 минути.

Фурната се загрява на 200 ° C.
Тестото се изважда от хладилника и разделя на 8 равни части. ( Ако искате по-широка торта го разделете на 5-6, но тогава ще бъде по-ниска).
Взима се една част тесто, поставя се върху леко набрашнена хартия за печене и първоначално се разпределя с пръсти, да се оформи квадрат, а след това се разточва на тънка кора с (големина 1 педя)с точилка. За улеснение върху тестото може да се постави втори лист хартия. Тестото се набожда на няколко места с вилица( аз забравих да направя това и не е проблем:).

  

  


Ако ползвате голямата тава на фурната може да печете по 4 блата наведнъж, но трябва да е равно. Ако е нужно обърнете тавата на обратно, с долната част отгоре.
Блатовете се пекат за 5 минути в предварително загрятата фурна, краищата започват да покафеняват леко. Изваждат се и докато са топли се изрязват крайните части и се оформят с еднакъв размер, оставят се да се охладят върху решетка. Изрезките се запазват. След като всички блатове са изпечени и охладени( вече са твърди като бисквити) се сглобява тортата.

  


Крем и орехова смес:
Ореховите ядки и изрезките от блатовете се смилат да станат на трохи.
Маслото се разбива в купа, добавя се карамела и се разбива до получаване на крем.

Сглобяване:
В тортена чиния се поставя блат, намазва се с тънък пласт крем ( все едно се намазва филия с лютеница:), поръсва се орехова смес.Продължава се така. Финално тортата се измазва с крем отгоре и отстрани, заравнява се с нож или шпатула. Посипва се с орехова смес отгоре и отстрани. Поръсва се с какао през цедка или сито. Правят се няколко щрихи с шоколадов сос или карамелен. Тортата се прибира в хладилник да се охлади, поне 5-6 часа. Най-вкусна е след 12 часа.

  

  


Тортата след 3 часово охлаждане е много вкусна, но все още не достатъчно охладена, кремът не е стегнал, въпреки, че това не е от особено значение, по-скоро за прецизен разрез.


След 12 часа:


8 коментара:

  1. Много интересна торта Кате.Не съм правила подобна.Наистина е малка, но пък много интересна и красива.Благодаря за прекрасната рецепта.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, малка симпатична и много вкусна красавица:). Поздрави , Ели!

      Изтриване
  2. Тортата явно е много вкусна с тези продукти!
    Само да уточня, че "Френска селска торта" във Франция няма.
    Не знам откъде идва това определение, но у нас съществува :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Дани, много вкусна торта се стана. А за другото, преди време, когато правих Френска селска торта, писах подробно за това. И аз не я открих никъде по сайтовете под това име. Може би има някакво друго име, или просто заради визията на тортата е наречена "френска селска" нямам представа. Но Френска селска и Медовик са ми много сходни. Не съм специалист и не мога да кажа повече:). Поздрави!

      Изтриване
  3. Кате, много апетитно изглежда тази Марленка!
    Заинтригува ме и непременно ще я направя!
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много е сладурска наистина и вкусна, пък и лесна. Не е голяма, но за домашна торта е достатъчна, а и засища. Поздрави, Хриси!

      Изтриване
  4. Здравейте! Колко става на височи а тортата? Приблизително… Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! За съжаление не мога да отговоря с точност на този въпрос, тъй като правих тортата отдавна, но си спомням, че изглеждаше висока.
      Все пак това са 8 платки, по около 5 мм предполагам всяка, като се добави и крема, някъде около 7-10 см, но наистина не бих се наела да отговарям с точност. Поздрави!

      Изтриване