Страници

Световни класики: Телешко "Бургиньон", по рецепта на Джулия Чайлд / Beef Bourguignon/Boeuf bourguignon


Е
два ли има някой, който ако е гледал филма "Джули и Джулия" да не е обърнал внимание на сцените с приготвяне на Телешко Бургиньон. Една от главните героини е блогърка, която приготвя рецептата многократно, за да впечатли високопоставената си очаквана гостенка. Филмът е невероятен, а фууд блогърите определено могат да черпят вдъхновение, както и да се забавляват, има и няколко тъжни сцени, предизвикани от стреса по воденето на блог в съчетание с работа. Филмът определено е много добър, но в тази публикация ще обърна внимание на рецептата за която стана дума и как стигнах до нея.
Когато реша да приготвя някоя класическа рецепта, световноизвестна и толкова популярна, че съществуват безброй версии, сред които се изгубваш  и дори е възможно да се изпусне нишката, тогава прекарвам часове в търсене на най-точната или доближаваща се до оригинала рецепта. Една от най-предпочитаните рецепти за приготвяне на Телешко "Бургиньон" е по рецепта на Джулия Чайлд(както и във филма), но точно тя има безброй версии, споделени в различни сайтове, видеа и блогове. По тази причина реших да потърся наистина оригиналната рецепта на Джулия Чайлд и я открих в "KNOPF DOUBLEDAY PUBLISHING GROUP". Следвах стъпките по приготвянето и се придържах към продуктите, но това, което промених е, че добавих гъбите при готвенето на ястието, а не след изпичане на месото. Ако вие желаете да приготвите оригиналната рецепта на Джулия Чайлд, то може да я намерите в "KNOPF DOUBLEDAY PUBLISHING GROUP"
Като цяло Говеждо(Телешко) „Бургиньон“ е рецепта от традиционната бургундска кухня и представлява говеждо задушено с гъби, лук и бекон, приготвено с червено вино от Бургундия. Поднася се с картофи, моркови, зелен фасул, паста и др. Първият готвач, публикувал рецептата е Огюст Ескофие, но приготвена с цяло парче месо, а по-късно Джулия Чайлд популяризира "Телешко Бургиньон", като при нея месото се нарязва. Интересни са всичките версии на тази класика, убедена съм, че са и вкусни. Изгледах доста видеа на известни готвачи, прочетох различни публикации, ето как го приготвих и аз:







Телешко "Бургиньон" / Beef Bourguignon /Boeuf Bourguignon / Julia Child's Boeuf Bourguignon Recipe

Адаптирано от тук, по книгата "Mastering the Art of French Cooking" от JULIA CHILD, LOUISETTE BERTHOLLE и SIMONE BECK.


Продукти:
300 гр младо телешко месо
около 200 гр суров бекон
1 ч.ч. червено вино Мерло
200 гр гъби Печурки
1 глава лук
2 моркова
2 скилидки чесън
100 гр перлени лукчета(от консерва)
1 с.л. доматена паста
2 с.л. зехтин
2 с.л. масло
1 с.л. брашно
1 ч.ч. телешки бульон
1 дафинов лист
сол
черен пипер

гарнитура: картофено пюре, по тази рецепта





Беконът се наряза на малки кубчета и се запържва в тиган със загрят зехтин и масло до златисто оцветяване. Прехвърля се в тавата, в която ще се пече ястието.
Телешкото месо се нарязва на кубчета, или на филийки, запържва се в същият тиган до златисто оцветяване, от всички страни. Прехвърля се в тавата, при бекона.
Морковите се остъргват и нарязват на кръгчета, лукът и чесънът се белят и нарязват на ситно, изсипват се в същата мазнина и се задушават за няколко минути, към тях се добавят нарязаните на филийки( или едри парчета) гъби. Зеленчуците се задушават до омекване. Изсипват се в тавата при месото.
Перлените лукчета също се добавят в тавата.
В същият тиган се изсипва брашното, запържва се като се разбърква за 1-2 минути, добавят се доматената паста и виното, разбърква се много добре и се вари за 2 минути. Налива се бульона, като заври се добавят подправките и солта и се изсипва в тавата при другите продукти.
Тавата се покрива с алуминиево фолио или се затваря с капак и ястието се пече на 180 градуса за 2 часа.
Времето е относително, зависи от телешкото месо може да е необходимо още време.



Телешко "Бургиньон" се изважда, разпределя се в чинии и се поднася с гарнитура от картофено пюре, нудъли или ориз.
Такива ястия са най-вкусни, когато се приготвят на бавен огън и дълго време, така, че ако имате уред за бавно готвене, то тази рецепта е много подходяща.



11 коментара:

  1. О, една от любимите ми рецепти! Браво на теб, Кате, че си намерила време и желание! Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Време и желание имам да готвя, ама нещо напоследък не ми остава да публикувам, а толкова вкусни рецепти стоят и чакат. Много хора смятат, че просто снимаш, копираш текст и айде, публикацията е готова, ама не е:). Благодаря ти, Таничка, това ястие е наистина много вкусно! Поздрави!

      Изтриване
  2. Кате ,
    страхотно ястие, чудесно изглежда поднесено с картофено пюре.И аз правя пюрето пасирано с ръчна преса.А телешкото е станало чудно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели! Да, пюрето наистина с ръчна преса се получава, с миксер става "глетаво". Поздрави!

      Изтриване
  3. Страхотна си, Кате! Макар и аз да я имам книгата, така и не се осмелявам да го направя това фантастично ястие, все се каня и накрая стигам само до петел във вино. Френската кухня ми се струва висша класа, но при теб се получава чудесно. Супер си, както винаги! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хах, аз пък на петел във вино се ослушвам:))). Но телешкото си заслужава, определено. Не знам колко ги докарвам френските ястия, но пък са вкусни, много:). Благодаря ти, Сонче! Поздрави!

      Изтриване
  4. Здравейте, какво месо ще е подходящо - плешка, врат или може и филе?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, подходящо месо е плешка или врат. Те се готвят по-продължително и стават вкусни по този начин. Разбира се може да се избере и друг вид месо, но на мен в яхнии би ми стояло по-сухо. Поздрави!

      Изтриване
  5. Здравейте, приготвих го с плешка. Не успях да намеря суров бекон. Имаше от онзи, пакетирани. Отказах да слагам от него, първо заради съдържанието му, а и да не повлияе на аромата на гозбата. Получи се уникално! Благодаря Ви.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за коментара! Рецептите на Джулия Чайлд са винаги успешни, което го доказва и Вашият отзив. Пакетираните бекони мисля, са пушени или сушени и наистина ароматът им би променил ястието. Добре сте преценили. Дълго готвените яхнии са много вкусни, а телешко бургиньон е класика. Поздрави с пожелания за красива седмица!

      Изтриване