Страници

Домашно картофено пюреПреди време като правех домашно пюре все ми се получаваше глетаво. Пробвах всякакви варианти – студено мляко, топли картофи, обратното, или пък и двете с еднакви температури, тц, все не се получаваше. Докато веднъж поради липса на миксер разбрах, че тайната е в ръчното му пасиране, с пресата за сварени картофи, която има почти във всяко домакинство.  
Може да се пасира гладко, но вкъщи обичаме да има мънички парченца картофки. В рецептата няма да дам точно количество на продуктите, тъй като има различни сортове картофи, при варенето някои може да поемат вода, а и всеки има различен вкус и желания относно консистенцията.

Продукти:
картофи
краве масло
сол
прясно мляко
черен пипер

Приготвяне:
Картофите се сваряват без да се белят. След като се сварят водата се излива, заливат се със студена вода, излива се и тя и се белят. Пасират се с ръчната преса, добавя се бучка масло, сол на вкус и прясно мляко. Отново се пасират всички съставки заедно. Поръсва се с черен пипер.
Пюрето може да се обогатява с различни продукти: сирене, печени пиперки, да се консумира самостоятелно или пък като гарнитура.

Няма коментари:

Публикуване на коментар