Страници

Под дъгата на Любляна


Има градове, които те очароват от първото посещение, има и такива, които разкриват очарованието си постепенно. От хората, които успяват да доловят чара и на най-обикновеното на пръв поглед място съм, често виждам неща, които за други в забързаният им ритъм на живот остават незабелязани. По принцип съм любител на природата, малките кокетни старинни градчета или пък някой голям, но забележителен с архитектурата си град.
Знаех, че Любляна е красива, снимките които разглеждах преди това в интернет я представяха точно такава, но тя надмина очакванията ми - Любляна е забележителна, като приказка е! Разположението ѝ около реката, архитектурата на старият град, както и атмосферата, ароматът на печени кестени, хълмът със замъкът я доближават до тези на Грац и Залцбург, но се усеща и италиански дух. Излишно е да споменавам колко харесвам тези градове!:)
Легенда за Дракона


Легенда разказва, че след като Язон и аргонавтите откраднали златното руно, бягайки от преследвачите си, те не поели към Егейско море, а по р. Дунав, р. Сава стигайки до р.Любляница. Тук аргонавтите трябвало да демонтират кораба и да го пренесат до Адриатическо море. В близост имало голямо езеро и блато с чудовище. След лютата битка на Язон и чудовището, то било победено. Казват, че Язон бил първият люблянец. Оттогава чудовището се превърнало в Люблянският змей - символ на града, изобразен е на герба на града. Символ е на смелостта, силата и величието.

Наскоро гледахме филм за пътешествието на Язон в търсене на златното руно, как строят кораба, откъде тръгват, по кои пътища минават. Филма е доста старичък, но това пък го прави автентичен. Пожелахме си да видим и пристанището, на което днес се намира корабът на Язон, в Гърция.

В стари времена обаче замъкът бил свещено място и друга легенда разказва, че Драконът е бил прободен и убит от копието на покровителят на укреплението Св. Георги.
Туристическа обиколка на Любляна


Времето се оказа много променливо, толкова променливо, че ту валеше, ту слънце грееше, ту се извиваше силен вятър. И всичко това се променяше през 5 минути - извади чадъра, прибери го, дръж го, че лети:), облечи си якето, съблечи го, о, ако имах и шал:). Наистина удивителен есенен ден. Поради тази причина и снимките ми са такива:).
Като всички класически туристи и ние започнахме нашата разходка от най-известните забележителности.
Мостовете на Любляна

Река Любляница минава през централната част на града, а покрай бреговете ѝ се редуват красивите къщи на старият град. Река без мост не може, а тук те са много.

Змейски мост

Гордо охраняван от четири дракона от всички страни. Като всяко популярно място и за това се носят легенди- казват, че ако мине девствена девойка по моста змейовете размахват опашките си.

Троен мост

Докато змейският мост е известен заради символите си, то този тук е популярен заради архитектурата си. Този мост е изключително възлово място - пазарът в едната част, Старият град, площадът Прешерен от едната страна и Централният площад от другата.

Коблерс мост

е следващият различен мост на реката. Забележим е отдалеч с издигнатите си колони с топки.

Мост на влюбените

В много градове по света съществуват такива мостове на влюбените, традиция е двойката да заключи катинар и да хвърли ключът в реката, така смятат че любовта им ще е вечна. В някои градове пък има дървета, на които се закачват ключовете. Смятайте за какви системи може да става на въпрос, ако реши човек да се оплете в мрежите на Любовта. Мостът е известен като "Месарски мост".Други забележителности на Любляна


Главният пазар 
е по протежение на река Любляница и се простира от Змейският до Тройният мост. Тези места обаче трябва да се посещават до обяд:). Засега успяхме да разгледаме само архитектурата на сградата.

Катедралата Св. Никола
е огромна, трудно е да се обхване цялата. Кулите с двете ѝ камбанарии, както и мащабният купол обаче я правят видима от далеч.Фонтанът на трите реки
известен като фонтанът на Роба
Състои се от три мъжки фигури с делви в ръце, Боговете на трите реки Любляница, Сава и Крка. Оригиналът се намира в Националната галерия, а този, който се намира до сградата на Общината е реплика.
Замъкът на Любляна

Безспорно най-атрактивната забележителност на Любляна е нейният замък. Величествено извисяващ се на хълм над града, с красива старинна архитектура и с невероятна панорамна гледка, това е място, което задължително трябва да се посети. Достъпът до него може да се осигури пеша, с влакче, с автомобил или с фуникуляр. Ние избрахме да се качим с фуникуляр. Най-вече заради удоволствието което ни доставят откриващите се поетапно гледки.
След пристигането ни веднага бяхме привлечени от огромни скални късове, както и от атрактивните вити стълби, които ни отведоха на една от стените на замъка. Както вече споменах, времето този ден ни подари всевъзможни метеорологични представления и поредното бе огромната цяла цветна дъга над Любляна. Тази гледка се запечата толкова дълбоко в мен, че когато започнах да пиша тази публикация изобщо не се двоумях за заглавието. Невероятно изживяване, на живо е нещо уникално!

Изгубени в Любляна

Очарованието на местата не е само в техните исторически и туристически забележителности. Голяма част, а може би и най-интересната е скрита в малките улички, местните кафенета и ресторанти, в хората, в детайлите… Един от любимите ми моменти е когато се “изгубваме” в града, откривайки неща, които не са в туристическите справочници.


С обещания за завръщане

Според друга легенда, ако докоснеш опашката на змея, ще се върнеш отново в Любляна, е когато Христо го направи от чисто детско любопитство не знаехме за това, но се надяваме скоро да се върнем отново, защото малките улички на старият град ни очакват с нови приключения.5 коментара:

 1. Благодаря за прекрасната разходка из Любляна, Кате!
  Много ми хареса! Едно такова тихо и уютно е. Благодаря ти, че ме потопи.
  Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 2. Отново прекрасна разходка, Кате! Обиколихме с тебе света , да знаеш:)

  ОтговорИзтриване
 3. И аз харесам уюта и очарованието на този град, Кате,
  а през твоите очи и прекрасни снимки изглежда още по - красив!
  Благодаря за чудесната разходка, страхотни попадения...

  ОтговорИзтриване
 4. Кате,
  никога не съм посещавала Любляна.Благодарение на твоите публикации и чудесни снимки се насладих не само на този град, но и на още много прекрасни кътчета.Чудесен, много красив град наистина с прекрасни впечатляващи мостове.
  Поздрави !

  ОтговорИзтриване
 5. Кате, не съм била в Любляна, но през твоите очи ми хареса!

  ОтговорИзтриване