Страници

Под дъгата на Любляна


Има градове, които те очароват от първото посещение, има и такива, които разкриват очарованието си постепенно. От хората, които успяват да доловят чара и на най-обикновеното на пръв поглед място съм, често виждам неща, които за други в забързаният им ритъм на живот остават незабелязани. 
Знаех, че Любляна е красива, снимките които разглеждах преди това в интернет я представяха точно такава, но тя надмина очакванията ми - Любляна е забележителна, като приказка е! Разположението ѝ около реката, архитектурата на старият град, както и атмосферата, ароматът на печени кестени, хълмът със замъкът я доближават до тези на Грац и Залцбург, но се усеща и италиански дух. Излишно е да споменавам, че харесвам тези градове!:)




Туристическа обиколка на Любляна


Времето се оказа много променливо, толкова променливо, че ту валеше, ту слънце грееше, ту се извиваше силен вятър. И всичко това се променяше през 5 минути - извади чадъра, прибери го, дръж го, че лети:), облечи си якето, съблечи го, о, ако имах и шал:). Наистина удивителен есенен ден. Поради тази причина и снимките ми са такива:).




Като всички класически туристи и ние започнахме нашата разходка от най-известните забележителности.



Мостовете на Любляна

Река Любляница минава през централната част на града, а покрай бреговете ѝ се редуват красивите къщи на старият град. Река без мост не може, а тук те са много.

Змейски мост

Гордо охраняван от четири дракона от всички страни. Като всяко популярно място и за това се носят легенди.





Троен мост

Докато змейският мост е известен заради символите си, то този тук е популярен заради архитектурата си. Този мост е изключително възлово място - пазарът в едната част, Старият град, площадът Прешерен от едната страна и Централният площад от другата.





Коблерс мост

е следващият различен мост на реката. Забележим е отдалеч с издигнатите си колони с топки.







Други забележителности на Любляна


Главният пазар 
е по протежение на река Любляница и се простира от Змейският до Тройният мост. Тези места обаче трябва да се посещават до обяд:). Засега успяхме да разгледаме само архитектурата на сградата.






Замъкът на Любляна

Безспорно най-атрактивната забележителност на Любляна е нейният замък. Величествено извисяващ се на хълм над града, с красива старинна архитектура и с невероятна панорамна гледка, това е място, което задължително трябва да се посети. Достъпът до него може да се осигури пеша, с влакче, с автомобил или с фуникуляр. Ние избрахме да се качим с фуникуляр. Най-вече заради удоволствието което ни доставят откриващите се поетапно гледки.
След пристигането ни веднага бяхме привлечени от огромни скални късове, както и от атрактивните вити стълби, които ни отведоха на една от стените на замъка. Както вече споменах, времето този ден ни подари всевъзможни метеорологични представления и поредното бе огромната цяла цветна дъга над Любляна. Тази гледка беше толкова вълнуваща, че когато започнах да пиша тази публикация изобщо не се двоумях за заглавието. 























Изгубени в Любляна

Очарованието на местата не е само в техните исторически и туристически забележителности. Голяма част, а може би и най-интересната е скрита в малките улички, местните кафенета и ресторанти, в хората, в детайлите… Един от любимите ми моменти е когато се разхождаме безцелно в града, откривайки случайно неща, които не са в туристическите справочници.


























С обещания за завръщане






6 коментара:

  1. Благодаря за прекрасната разходка из Любляна, Кате!
    Много ми хареса! Едно такова тихо и уютно е. Благодаря ти, че ме потопи.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Отново прекрасна разходка, Кате! Обиколихме с тебе света , да знаеш:)

    ОтговорИзтриване
  3. И аз харесам уюта и очарованието на този град, Кате,
    а през твоите очи и прекрасни снимки изглежда още по - красив!
    Благодаря за чудесната разходка, страхотни попадения...

    ОтговорИзтриване
  4. Кате,
    никога не съм посещавала Любляна.Благодарение на твоите публикации и чудесни снимки се насладих не само на този град, но и на още много прекрасни кътчета.Чудесен, много красив град наистина с прекрасни впечатляващи мостове.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, не съм била в Любляна, но през твоите очи ми хареса!

    ОтговорИзтриване
  6. Не ме впечатли,

    ОтговорИзтриване