Страници

Замразено шоколадово Мока суфле


З
а пръв път правих тези замразени суфлета през 2011 година. Големият ми син много ги хареса и през лятото пак се беше сетил за тях. Имат един много приятен вкус, нещо между сладолед и суфле. Рецептата е от сайта на "Линд".




Замразено шоколадово Мока суфле


Източник: Lindt.bg

Продукти:
125 мл прясно мляко
200 мл сметана
30 гр разтворимо Мока кафе
100 гр шоколад LINDT Excellence 85%
3 яйца
щипка сол
75 гр захар

100 гр разтопен LINDT Excellence 85% за заливка





Приготвяне:
В горният край на избраните форми или чаши( подходящи за фризер) с помощта на тиксо се прикрепя хартия за печене ( с размери около 3 см височина и 10 см дължина), целта е сместа да може да достигне около две сантиметра над ръба на чашата.


Млякото, сметаната и разтворимото кафе се загряват в касерола. Разбъркват се, дръпват се от котлона и сместа се оставя да престои около 15 минути.
Шоколада се натрошава на малки парченца.
Белтъците и жълтъците се разделят. Жълтъците се разбиват на водна баня в сместа с моката, сметаната и млякото, докато се образува крем. Постепенно се добавят парчетата шоколад, като се разбърква, докато се разтопят в горещия крем. Оставя се да се охлади.
В друга купа се разбиват белтъците с щипка сол. Когато станат на мек сняг към тях Постепенно се добавя захарта, като се разбива до твърд сняг. След това със шпатула се "сгъват" внимателно в шоколадовата смес(метода загребване-обръщане), целта е да не спада обема.
Сместа се разпределя във всяка чаша до достигане на горната част на хартиения пръстен, и чашките се поставят във фризера за 4 часа.
Преди поднасяне хартията се отстранява и суфлетата се заливат с разтопен шоколад.


1 коментар:

  1. Чудесна рецепта Кате, не съм правила подобно суфле.Интересно, но и много красиво.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване